Kylan kunde inte stoppa en het futsalmatch

0

Hoppas alla har en fantastisk dag och ser till att utnyttja årets första dag på bästa sätt. Vad är då bättre än att läsa Futsalmagasinet i vår fantastiska app, eller kanske se det senaste avsnittet av #StudioFM?

I alla fall tänkte jag fortsätta att berätta om den resa jag gjorde i början av december med IFK Uddevalla Futsal, som Andrés Moncada hade anordnat.

Resan bestod av följande delar, fetmarkerat betyder att jag behandlar ämnet i texten:

Vi har kommit fram till Barcelonas träning och den match vi såg i Spaniens tredjeliga, där Inter Movistars U23 spelar.

Foto: Andrés Moncada

Först, jag glömde att lägga upp det kort där jag poserar med Inter Movistars träning. Man kan säga att man blev smått imponerad av honom och lite tagen av stundens allvar. Jag vet att Andrés hinner slänga ut sig att jag också är målvakt innan vi tar kortet. I alla fall, vidare till detta inläggets ämne.

Barcelona anländer tidigt i Madrid inför sin match mot Inter Movistar och har också en kort träning. När vi kommer in i hallen är golvet blött, vilket gör att spelarna inte tar några risker, utan istället leker lite. Det blir lite brassering och liknande medan man väntar på att golvet skall torka. I och med att det är match senare väljer man att inte göra någon tyngre träning, utan känner mest på bollen för att få resan ur benen.

Vi går raskt vidare till matchen i Spaniens tredjedivision, där Inter Movistars U23 tog emot ett lag. När man är i Spanien och just inomhus är inte första tanken att man behöver ta på sig. Jag kan säga att i den hallen matchen spelades i var värmen obefintlig.

Spelare på bänken satt med täckjacka över matchstället, precis som publiken. Det var så oerhört kallt att det inte gick att sitta stilla. I pausen fick vi därför gå ut, då det var varmare ute än inne. Herregud, jag tror aldrig att jag varit med om något liknande i just en inomhushall, i en ishall däremot…

Såhär varmt var det. Foto: Tobias BW Granberg

Förutom kylan var hallen helt okej. Stor läktare och även en okej plan, som i för sig kanske var lite trött.

Foto: Tobias BW Granberg

Något som vi noterat på läktaren bekräftar också de som Ceasar hade sagt till oss innan. Deras ungdomsakademi är inte bara till för att försörja A-laget på spelare och ledare, utan är också till för att skapa intresse för laget. På läktaren hittade vi föräldrar och yngre syskon, där de flesta hade något klädesplagg med Inter Movistar på.

Att ha folk som kommer på matchen för att barnen är involverade i klubben, och som köper kläder med lagets namn på är bland den bästa reklam man kan få. Det är också därför man har fullsatt på alla sina hemmamatcher.

Flera föräldrar hade hittat till arenan. Foto: Tobias BW Granberg

Något som man såg direkt när matchen startade var det faktum att de är så indoktrinerade i futsaltänket. Hade detta varit en U23-match i Sverige hade det så annorlunda ut. Spelet flöt på, det var varianter på fasta situationer och varenda löpning hade ett syfte.

Det var som att se en symfoniorkester spela, spelarna visste exakt vad de skulle göra. Så bolltrygga och lugna i varenda situation. Visst, det fanns situationer där man spelade en längre boll eller rent av rensade, men överlag spelade man sig alltid ut ur situationerna.

Något som också var noterbart var den höga pressen båda lagen satte, framför allt Inter Movistar. Jag filmade en sekvens där pressen leder till att man tillslut får ett mål som jag tycker är riktigt futsalgodis.

Matchen är först en ganska ensidig historia, där Inter Movistar äger all boll. Efter att ha gjort ett par mål börjar man slappna av och bjuder in bortalaget. Däremot lyckas man reda ut stormen och vinner tillslut välförtjänt.

De spelade bättre, smartare och snyggare.

En annan liten detalj som jag fångade var noggrannheten vid de fasta situationer. Det stressades aldrig fram något, utan allt var planerat in i minsta detalj. Kolla blicken här till exempel hos hörnläggaren. Inte en gång tittar han ner på bollen, utan han har fullt fokus på sina medspelare.

Ja, det var nog allt för denna gången. Efter matchen åkte vi direkt och kollade Inter Movistar mot FC Barcelona Lassa. Mer om detta i nästa blogginlägg, som ni inte vill missa!