Så här tycker damtränarna själva om de ojämna serierna

För ett par månader sedan skrev jag ett inlägg om damserierna och hur det såg ut just då för damfutsalen i Sverige. Efter det nya formatet som SvFF inledde för säsongen 17/18 var det stora förväntningar och många nya föreningar som ville göra en seriös satsning under säsongen.

Nu inleder vi ett nytt år och de flesta damserier drar igång sin slutspurt, dock känns det som att de flesta serierna redan är avgjorda. Något som det i det tysta snackas om runt om i landet.

Jag brukar hålla koll på damernas matcher i min förening, även några träningar är jag närvarande vid, som en del av samarbetet inom föreningen mellan herr- och damlaget. Sedan pratar jag väldig ofta med Benjamin Namini, tränare för de svenska mästarna i Lindahl FF och med några av skribenterna från Futsalmagasinet som har koll på damserierna i respektive region.

MISSA INTE: Analys RFL södra Götaland

Den gemensamma känslan är att serierna är för många, så kvalitén på matcherna och motståndet är för dåligt. De flesta serierna känns redan avgjorda och de ledande lagen har redan börjat förbereda sig för slutspel. Något som låter lite galet med tanke på att de flesta lagen har tre till fyra matcher kvar att spela.

Men hur kan man inte hålla med om det när man ser lag som Uddevalla och Lindahl vinna med tvåsiffrigt alla sina matcher, eller Falcao som vann en match med 51-0 nyligen?

Lalo Rojas, tränare för IFK Uddevalla, säger så här efter sju raka segrar med ett målsnitt på elva mål per match:

– Det första året är alltid svårt. Men om man tittar på vissa resultat så är det så klart inte bra om man vinner så stort mot vissa lag. Om vi vill att sporten ska utvecklas så bör serierna ses över.

Han fortsätter:

– Jag menar, ett landslag för damer knackar på dörren, och då bör man ha bra och jämna matcher varje vecka. Herrarna får en riksserie nu, och damerna kan kanske köra norra/södra nästa år. Så bygger vi också så som herrarna fick göra.

LÄS ÄVEN: Chefredaktören tackar för året som gått

Även Benjamin Namini som har vunnit SM-guld två år i rad med Lindahl FF har åsikter om hur serieupplägget ser ut:

– Som det ser ut idag så är det max ett bra lag som dominerar mot resten i respektive serie. Det hade varit bättre för utvecklingen av futsalen med färre, starkare och jämnare serier.

Även Falcaos tränare, Luciano Lorca, uppmärksammar några problem utöver det sportliga och det är organisationen under några matcher.

– Det verkar vara ganska ojämnt och dålig nivå på vissa serier. Inte bara lagmässigt men även organisationsmässigt. Ingen struktur eller koll på saker. Vi har spelat i hallar som inte ens borde vara aktuella för korpenspel.

– Jag var även och kollade på Sätra SK (på hemmaplan) och de spelade med rullande tid!

Futsal överhuvudtaget utvecklas varje dag i Sverige, och satsningen som SvFF gjorde i början av säsongen för att utveckla damfutsalen var välbetänkt och hade goda chanser att lyckas.

SvFF kan inte kontrollera hur mycket ett lag satsar på att utveckla eller deras prestationer. Inför den kommande säsongen kan man dock göra några ändringar som gynnar utvecklingen för damfutsalen i landet.

Precis som Lalo Rojas säger, damlandslaget knackar på dörren och grundserierna måste därmed hänga med i utvecklingen.

LÄS OCKSÅ: Analys av RFL norra Svealand

 
Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img