Nu måste vi prata damfutsal

0
Foto: Krister Melin

Ja, nu sitter jag här ännu en vecka och funderar lite på vad som skall skrivas. Jag får väl börja med en liten kort sammanfattning av veckan.

Det har varit full fart, i alla fall på mig kan man säga. Under måndagen kommenterade jag Gais mot IFK Göteborg, för att under tisdagen åka upp till Örebro och kommentera ÖSK Futsal mot Djurgården. Därefter tittade jag på IFK Göteborg mot Skoftebyn på onsdagen i Lisebergshallen för att stanna hemma och titta på Borås mot Gais under fredagen och  Borås mot Skoftebyn på lördagen. Jag hann också klämma in Nol mot Skärhamn i division 1 till råga på allt. För att inte glömma matchen mellan Stockholm Futsal Club och Märsta, även den i division 1.

Lördagen bjöd på ett hett möte mellan Torslanda och Uddevalla som jag givetvis kommenterade, sedan en söndag med Gais och Skövde. Fem matcher live och fyra matcher på stream, det lär vara svårslaget i stugorna.

Just det, jag hann också se lite av RFL-matchen mellan Torslanda och Björkö. Så sex matcher live och fyra matcher live. Helt ärligt vet jag inte riktigt vad jag vill komma till, eller vad min poäng är, det enda jag kan säga att futsal är kul och att jag är lite galen. Eller kanske mycket…

Ett ämne jag kanske inte alltid tar upp – damserierna. Var skall jag börja och var skall jag sluta. Jag tror vi kan vara överens om att det är minst sagt tragiskt. Jag menar, för att generalisera, varje serie har ett lag som slår skiten ur de andra. Att vinna en match med 20 bollar, hur roligt är det? Inte för någon. Här måste man redan nu börja arbeta på en bra lösning.

Det är inte hållbart att åka land och rike runt för att möta motstånd värt namnet, samtidigt kan man inte ha regionala serier som inte håller måttet. Mitt förslag kanske inte är favoriten hos alla, men jag tror faktiskt att enda vettiga sättet att hålla kvalitén till lägsta pris är att spela sammandrag.

Skulle man strama åt serierna mer, med färre lag och exempelvis två högstaserier för damerna hade också resorna blivit längre. Att spela en match blir ett jätteprojekt där det skall roddas med resa, ledigt från jobb och mat. Jag menar, när lag i herrarnas division 1 kör bortaturnéer där det finns sex serier, hur kommer det se ut för damerna då? Redan idag ser vi att lag får lägga matcher under en helg, där man spelar av så många som möjligt.

Spelare utvecklas inte av att förlora med 20-0 eller att åka land och rike runt för att möta ett jämbördigt motstånd.

Fördelen med sammandrag hade också varit att man kunnat lösa domarfrågan på ett bättre sätt. Jag vet inte hur många lag jag har varit i kontakt med som berättat skräckhistorier där distriktsdomare utan erfarenhet dömer match efter match, trots att de inte är mogna för det. Vi snackar om eliten, damernas högsta serier. Vem som helst skall inte kunna gå in och döma.

Spela ett sammandrag under en helg, där man kan få dit domare som dömer under hela dagen. De lär också vara mer intresserade att döma flera matcher under en lördag till exempel, än att åka runt. Återigen kapar vi restid.

För enkelhetens skull, säg att vi hade haft två damserier som man har för herrarna i dagsläget. För att hålla kvalitén föreslår jag att man kör på färre antal lag, vi kan leka med tanken att man fyller varje serie med sex lag var, det blir totalt tolv.

Under en lördag hade man lätt hunnit med två matcher för varje lag, medräknat att man reser dit på morgonen och hem på kvällen. Låt varje lag anordna ett eller flera sammandrag, dit man försöker locka publik. Kanske kan man till och med ha lite ungdomsmatcher för att skapa ett intresse runt det hela? Alla lag kan spela var sin match, sedan tar man lite lunch och en ungdomsmatch spelas, för att spela tre matcher till under eftermiddagen.

Kanske hade man kunnat förlänga sammandraget genom att erbjuda övernattning, så att man kan spela både lördag och söndag?

Varva detta med en lokal serie, likt den division 2-serie som finns nu, så kan du få en seriematch ena veckan och ett sammandrag andra veckan. Det låter väl ganska överkomligt?

Som grädde på moset kan man spela ett slutspel, där man istället kanske inte spelar sammandrag, utan enkel eller dubbelmöte.

I vilket fall som helst, situationen just nu är tragisk. Hoppas också att vi inser det, för att vara kreativa och komma på bra lösningar. Damerna är, precis som i de flesta sporterna, efter herrarna. För att utveckla spelare och ledare samt försöka hänga på herrarna måste vi också lyfta blicken. Kanske blir inte allt optimalt, men det blir okej i bästa fall.

För att lyfta sporten måste det spelas fler matcher, det är därför man tränar hårt. Jag sade det innan i texten och säger det igen, ingen utvecklas av att vinna med 20-0 eller att sitta på en buss i flera timmar.

Ha nu en fantastisk vecka.