Grattis Uddevalla – men inte var det gentlemannamässigt

0
Foto: Krister Melin

Dagens stora, om inte kanske säsongens största, nyhet är att Kristian Legiec är klar för IFK Uddevalla. Ett tillskott jag tror de flesta lagen skulle vara nöjda med. Det är inget snack om att Legiec är en tillgång oavsett vilket lag han spelar med. Erfarenheten, kunskapen och hans färdigheter lämpar sig för ett IFK Uddevalla som vill försvara sitt guld.

Jag tycker Kristian Legiec är vår överlägset bästa spelare i Sverige. Det gör också att jag bara kan gratulera Uddevalla och Sverige för att vi får se honom i slutspelet. Däremot anser jag också att Uddevalla riskerar sitt anseende som seriös klubb i och med värvningen.

Den som kommer ihåg Falcao för ett par slutspel sedan kommer också ihåg att man värvade Kristian Legiec dit för att endast spela slutspel. Flera rykte på ögonbrynen, men sedan var det inte jättemycket mer kring det.

Under 2016 hade alla klubbar i SFL ett möte i Skövde där man kom överens om att inga värvningar mellan klubbar skulle ske efter den sista december. Beslutet togs för att höja anseendet på sporten, då spelare inte skulle kunna byta klubb kors och tvärs. Ett gentlemen’s agreement helt enkelt, som jag också skrev om i och med att ÖSK Futsal värvade Oskar Nar.

Värvningen av Kristian Legiec visar på både på attraktionen att spela med IFK Uddevalla och att spela slutspel. Vilken som väger tyngst kan bara Legiec svara på.

IFK Uddevalla har efter SM-guldet byggt upp en organisation som skall ta futsalen till nya höjder i Bohuslän. Man har gått skilda vägar med Angelo Vega för att spela ett mer internationell spelstil som även lämpar sig i landslaget. Matcharrangemang är något man också förbättrat, för att skapa intresse kring laget och locka publik.

Allt man kämpat så hårt för, att både föreningen och sporten skall bli tagna på allvar, riskerar man nu också i och med värvningen av Kristian Legiec. Jag tror de flesta skulle ha svårt att tacka nej till Kristian Legiec. Rättare sagt, vem tackar nej till Kristian Legiec? Däremot tror jag inte någon kommer tycka det är seriöst att spelare byter klubbar för att spela slutspel.

För ett år sedan, när jag var ny i futsalen, skrev jag kring att det måste finnas ett tidigare övergångsstopp för att undvika spelare som vandrar hej vilt mellan klubbar. Redan innan det hade Kristian Legiec gått till Falcao i ett slutspel. Varför har inte förbundet ändrat stoppet för övergångar än?

Faktum är att IFK Uddevalla endast följer de regler som är skrivna av Svenska Fotbollförbundet. Däremot kan man fundera över om inte de oskrivna reglerna ofta är lika mycket värda som de skrivna. Sedan vill man också ställa frågan, vad hade IFK Uddevalla tyckt om det var Skoftebyn eller IFK Göteborg som värvade Kristian Legiec, när man kommit överens om att inga värvningar efter den 31 december skulle ske?

En större grupp inom futsalen kommer nu mobilisera mot Uddevalla. Om det är för att man är avundsjuka över värvningen, eller besvikna över det brutna löftet, spelar egentligen ingen roll. Att det växer negativa krafter kring ett lag kan aldrig vara bra i längden. Även om man lyckas försvara sitt SM-guld…

Kortsiktig framgång är något vi alla vill ha. Däremot måste man alltid ha det långsiktiga i tanken. Vilket rykte får nu IFK Uddevalla hos de konkurrerande klubbarna? Jag tror det blir kyligt på den fronten, oavsett om man följt de skrivna reglerna eller inte.

Uddevalla kan mycket väl ha ”köpt” sig ett SM-guld. Lika väl kan de ha köpt sig en förstaklassbiljett till Sibirien. Anseende är något som man måste jobba hårt och länge på. Däremot rivs det ner oerhört snabbt.

Hade Uddevalla tackat nej till Kristian Legiec, och jag vetat om det, hade jag gladeligen ställt mig i glädjekören för att man kunde motstå frestelsen. Nu ställer jag mig istället i ledet som gratulerar dem för en fantastisk värvning, samtidigt som jag ifrågasätter seriositeten sporten vi sysslar med och omdömet hos vissa klubbar.