Bernhardsson: ”Jag har förälskat mig i sporten”

0

Gais var en av de anrika fotbollsföreningarna som inför föregående säsong klev upp för att spela i futsalens finrum, SFL. Patrik Persson var tränaren som hade tagit an ett Gais som vuxit under hans ledarskap och också kvalificerat sig för spel i högstaligan efter två raka kvalsegrar mot Fågelfors.

Som bekant gick föreningen Gais och Patrik Persson skilda vägar. Detta gjorde att Lars Bernhardsson, ny lagledare inför säsongen, fick ta ett allt större ansvar som ensam ”vuxen” i ledarstaben. Futsalmagasinet kan i en exklusiv intervju berätta om vad han tycker om året säsong, hur det är att vara lagledare och hur han ser på framtiden.

– Vi är ett bra lag med hög moral som kämpar för varandra.

Är det något som Bernhardsson alltid ger sken av så är det glädje. Det spelar ingen roll om det är efter en hård förlust eller enkel seger, energin tycks alltid sprudla om honom. Hans Gais kämpar för tillfället att komma sexa i serien, vilket hade medfört att man får hemmaplansfördel i ett förkval.

– Som lagledare har jag fått växa in i kavajen fort, visst har det stundvis varit mycket, men det har också varit otroligt kul.

Säsongen började som bekant knackigt, med ett Gais utan självförtroende. Ganska snabbt insåg man, vilket man också visste, att division 1 och SFL är två helt olika världar. Förlusterna duggade däremot tätt, i många matcher där man också tyckte sig kunna gå vinnande ur. Den klassiska kommentaren ”vi har stolpe ut” var något som summerade början på säsongen.

Eller kanske snarare att man borde beskriva inledningen av säsongen som att man skjuter i stolpen och sedan hopp-nickar in i den.

– Grabbarna har verkligen varit ödmjuka med uppgiften. De har accepterat att Patrik Falk och Jihad Nashabat tar ett tränaransvar, men också är spelare. Vi har en väldigt go känsla i laget och har oerhört högt i tak.

Åsikter ventileras, idéer bollas, och mycket krävs av Bernhardsson. Runt matcharrangemangen blir det ofta mycket att göra, allt från att fylla i laguppställningar till att se till att matchställ och västar finns till spelarna och givetvis fika till domarna.

– Jag har själv en bakgrund i handbollen, där jag har spelat på en hög nivå. Därför var det bra att vara med i Örebro (Örebro Open), där jag kunde träffa andra ledare och snacka med dem. Sedan har jag verkligen förälskat mig i sporten. Det finns många likheter med handbollen i snabbheten och alla tuffa närkamper som jag gillar.

MISSA INTE: Muffe blir ny förbundskapten

Det är inte bara Lars som har förälskat sig i sporten, hela hans familj har engagerats och fått upp ett öga för sporten. För honom är det också roligt att vara med i början av något, ett embryo med potential att bli större.

– Tänk dig att stå där om tio-tjugo år och kunna säga att man var med från början, till de som hängt på sporten när den blivit större. Det hade varit häftigt.

Uppgifterna som lagledare är varierande och också krävande, men samtidigt väldigt roligt. Detta är något Lasse poängterar hela tiden, att oavsett hur kämpigt det är så är det faktiskt förbannat skoj.

– Jag och Gais har många planer på hur vi skall göra allt bättre till nästa säsong. Det har blivit lite av ett läroår för mig, men också föreningen tror jag. Givetvis skulle vi vilja ha in fler människor i organisationen, det tror jag en nyckel blir om man är kvar i den rikstäckande serien nästa säsong. Däremot så vill jag också ha in folk som brinner för sporten och föreningen, inte bara för att det är fräckt att stå i en Gaiströja.

Samma princip gäller spelare, där Bernhardsson påpekar att klubbarna måste se mer långsiktigt. Hans dröm är en ungdomsverksamhet som försörjer A-laget på spelare, istället för att värva spelare från andra klubbar.

– Vi har haft spelare som varit ute och testat lyckan för att vända. Jag tror väldigt mycket på vår trupp. Spelet tycker jag har växt på sistone, när vi hittat mer självförtroende. För tillfället känner jag att vi är på en uppåtgående spiral, som jag hoppas håller i sig till sista matchen och kvalet.

Med endast ett par veckor kvar av säsongen känns det givetvis relevant att fråga om framtiden, något som Lasse låter vara osagt.

– Efter säsongen kommer jag och klubben sätta oss ner för att prata. Då får vi höra om de vill ha mig eller inte (skratt).

För Gais väntar nu en tuff väg till SFL kommande säsong, som skall gå via förkval och kval. Hur det går och om det går återstår att se, klart är att Lars Bernhardsson kommer stå med sitt Gais i vått och torrt.

LÄS ÄVEN: Nu börjar resan mot EM