Lundh om slutspelschanserna: ”Mina förväntningar är höga”

0

Efter en förkrossande seger för Skoftebyn, 11-2 borta mot Torslanda, stod det klart att laget från Trollhättan därmed är klara för sitt första slutspel i klubbens historia.

– Det var förlösande. Även om det kändes, för en gångs skull, avgjort relativt tidigt med tanke på förutsättningarna inför match. Delmål uppnått.

En fjärdeplats i ligan gör att man nu ställs mot ettan i norra serien, ÖFC. För Skoftebyn har säsongen varit svängig, där man till skillnad från sin motståndare fått kämpa in i kaklet för att nå en slutspelsplats.

– Rent matematiskt går det fler lag till slutspel i år, vilket hjälper oss en del. De som har följt oss och sett våra matcher vet att vi är ett bra lag. Personligen tycker jag att vår poängskörd inte, sett till matchbilder, är riktigt rättvist. Nu är dock allt utraderat och nollat, helt oväsentligt inför kommande matcher. Det är jävligt härligt.

Torslanda behövde en vinst med tre bollar för att gå om Skoftebyn, ett litet hopp som säkerligen blev större när man tog ledningen i matcher. Därefter skulle dock bortalaget Skoftebyn ta tag i taktpinnen och spela ut Torslanda under stora delar av matchen, ett Torslanda som saknade flertalet tongivande spelare.

– Vi som följer futsal vet att matcher kan leva ända in till sista sekund, så det fanns ingen vits egentligen att vara mer nervös än vanligt inför en sådan här match. Det är inte i första halvleken matchen avgörs. Visst, de tar ledningen, men det var snarare en väckarklocka. Det såg riktigt bra ut på uppvärmningen för oss, så vi var inte oroade.

Precis inför halvtidsvilan får Torslanda ett viktigt psykologiskt mål, efter att Skoftebyn tagit timeout. Något som ville annat då var Carl Lext som smällde dit 5-2, med endast hundradelar kvar av halvleken. Efter lite tumult, där båda lagen visar känslor, reder Skoftebyn ut stormen och vinner komfortabelt.

– Det är alltid heta möten mellan oss och Torslanda. Vi tar en timeout när det är 30 sekunder kvar, av den enkla anledningen att vi bara vill spela av halvleken. Då får de givetvis ett psykologiskt mål, men vi vänder tillbaka det på en inövad variant. Med en sekund kvar blir det lite tumult, men inget allvarligt i min värld.

Flera spelare klev fram och blev målskyttar, bland annat Krister Andersson som har haft det tufft under stora delar av säsongen. Även Enver Colic gör ett fint chippmål och Fredrik Larsson smäller dit två kassar.

– Den här matchen skiljer sig inte jättemycket från de andra tycker jag. Vi har skapat många målchanser, idag är vi oerhört disciplinerade och tar tillvara på de lägena. Målen vi gör är inte bara snygga, utan riktiga futsalmål där vi rör oss och tänker futsal på ett sätt som gör det svårt för Torslanda att försvara sig.

MISSA INTE: Nackatränaren nöjd över slutspelsavancemanget

Örebro Futsal Club, ett lag som gick som tåget inledningsvis i SFL Norra står nu på menyn, ett lag som Christoffer Lundh ser fram emot att möta.

– (Christoffer) Skoog vill ju möta oss, så vi kunde ju inte göra honom besviken. Vi kommer att få läsa på oss om motståndarna framöver. Jag tror att det är en jättefördel för oss att vi har fått kämpa varenda match för att ta den här slutspelsplatsen. Vi är uppe på hästen och kör, det har inte funnits en sekund av att slappna av och luta sig tillbaka. Det hoppas jag är en fördel för oss.

Precis som oddsen säger tror Lundh att man kan ha höga förväntningar på Skoftebyn.

– För mig är de höga. Det finns, nu skall jag inte säga att jag är någon expert på norra serien, men av det jag vet så tycker jag att kvalitén är lite svagare på den norra sidan. Det betyder att vi har haft 14 högkvalitativa matcher, det tror jag kommer vara avgörande till vår fördel.

Carl Lext är en spelare som under säsongen fått chansen i landslaget och också gjort det bra i klubblaget. Den typen av individuell skicklighet tror Christoffer blir en viktig nyckel i kvartsfinalen.

– Jag tror att lag ofta faller tillbaka till den individuella skickligheten när matcherna skall avgöras framåt. Däremot måste jag framhålla kollektivet snarare än en enskild spelare som skall göra det. I min bok handlar det i alla fall om att släppa in färre mål än motståndaren kontra att göra fler mål för att vinna matcher.

Han fortsätter:

– Allt grundar sig i ödmjukhet. Vi har varit ödmjuka hela säsongen. Tränat och spelat på bra. De nya spelarna som kommit in har varit där och velat lära sig futsal, medan de mer rutinerade har varit väldigt bestämda att vi skall nå dit vi nått nu. Den kombinationen har gjort att det fallit väl ut, vilket gör att vi står där vi står idag.

Christoffer Skoog och Christoffer Lundh, två tränare i respektive lag som också står uppskrivna på laguppställningen i de flesta av matcherna. Blir det rentav en tränarduell i kvartsfinalen?

– Nej, det tror jag inte. Jag står mer med i förebyggande syfte, om det skulle hända något. Jag har inte ens med matchtröjan ut. Det är helt enkelt inte så allvarligt som det ser ut.

Återstår att se om matchtröjan åker fram under kvartsfinalen mot ÖFC. Första matchen spelas på lördagen i Arena Älvhögsborg klockan 14.

LÄS ÄVEN: Ordförandes vädjan till kommunerna