Se upp för förlängning och straffsparkar!

I BW:s värld kan allt hända, det lär ni säkerligen veta vid den här tidpunkten. I alla fall hoppas jag att ni är lika spända som jag inför den oerhört roliga fortsättningen, inte bara i slutspel utan också kval.

I alla fall, jag tänkte göra ett kort inlägg där jag skriver lite kring de regelförändringar som trätt i kraft sedan föregående säsong. Eller mer bestämt, de regelförändringar som rör just slutspelet.

Föregående säsong kunde Borås gå vidare på mer gjorda bortamål i semifinalmötet med ÖFC. Detta är inte möjligt i år, då man tagit bort möjligheten att gå vidare på just fler antal gjorda bortamål.

Skulle ett likaläge uppstå, där båda lagen har gjort lika många mål, kommer man istället att avgöra det hela genom förlängning och straffar. Förlängningen är fem minuter gånger två halvlekar, alltså totalt tio minuter. Efter detta blir det straffar.

I och med att vi spelar bäst av två i både kvartsfinal och semifinal blir det alltså en eventuell förlängning och straffsparkstävling i match två, vilket bör ses som en liten fördel för de som har hemmaplan i den matchen. Inga konstigheter egentligen.

Värt att notera är att de ackumulerande frisparkarna ”hänger med” även i en förlängning, vilket gör att ett lag som spelat fysiskt kan hämmas rejält. Är du redan uppe i fem eller fler frisparkar räcker det med en frispark och man får en långstraff mot sig, i en ytterst kort förlängning.

Förändringarna tror jag de flesta tycker är bra, ingen vill åka ut på mindre antal gjorda bortamål likt ÖFC föregående år. Däremot tror jag det kommer bli oerhört intressant att se om vi får se någon förlängning och straffar, då lagen inte har varit med om detta innan. Dubbelmöten med mycket publik på läktaren, en sista avgörande match och så förlängning på det. Snacka om att det kommer att hålla nerverna i schack.

På ett sätt kan man argumentera för att lag som Uddevalla och Borås bör gynnas av denna regeln, då de inte bara har avgörande match hemma, utan även färsk erfarenhet av att stå i ett slutspel. Däremot skall man inte underskatta att lag som ÖSK och Djurgården kan åka ner ”utan press”, då de flesta anser att just Uddevalla och Borås kommer vinna respektive möten.

Borås förlorade på bortaplan mot Djurgården, vilket visar på att allt kan hända i ett slutspel. Jag har inte nämnt det, men David Bergqvist är mina ögon kanske den mest underskattade tränaren i SFL. Det han gjort med Djurgården i år tycker jag är beundransvärt. Är det någon som kommer kunna lugna sina spelare och få dem prestera under press i en förlängning lär det vara David Bergqvist.

Fortsättning följer…

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img