Uppmaning till Emil Risberg: Läs på innan du yttrar dig

0

Tidigare vädjade SvFF:s ordförande till Sveriges kommuner att välkomna futsalen in i värmen, istället för att avfärda den som hittepå och låtsas. Ett välkomnat besked, som flera med mig har skrivit om.

När jag har pratat med folk om sporten drar jag ofta paralleller till innebandyn. I dess linda var det ingen som ville ta sporten seriöst, precis som med futsalen. Jag har haft inställningen att om någon skulle förstå skulle det vara innebandyn, det trodde jag i alla fall tills jag läste Emil Risbergs tweet, utvecklingschef på Svenska Innebandyförbundet.

Jag har pratat med många klubbar, och upplevt själv, hur korpklubbar i innebandy, gymnastikföreningar eller pensionärsgympa får företräde till hallarna före futsalen, då sporten klassas som en utomhussport. När jag hör någon yttra det hela tänker jag att det hela beror på okunskap för de som har makten över de finansiella medlen.

Inte trodde jag att jag skulle få höra det från en utvecklingschef på ett förbund, som skall vara insatt i sport.

Det är så lätt att prata ner andra och håna, helst vill jag inte gå dit, men jag blir så oerhört förbannad när jag ser yttrande likt detta. Jag citerar ”Uppmaning till Sveriges kommuner: Stå emot. Fotboll spelas utomhus oavsett namn på företeelsen. Annars får ni bygga fler hallar och sluta med konstgräsplanerna!”. – Emil Risberg

Snacka om att smutskasta futsalen. Emil, om du nu är en expert i ämnet är du välkommen till min nästa sändning, så får du var min expert. I och med att du verkar kunna din fotboll kan du säkert förklara de tekniska detaljerna till nya tittare. Eller inte.

Problematiken med hallar är inte något som är futsalspecifikt. Det gäller för alla inomhusidrotter. Jag tror inte vi löser något problem genom att säga att den och den sporten inte får spela inne, utan de skall spela ute. Lös problemet genom att bygga fler hallar istället. Kanske genom att ha ordentliga bokningssystem, möten där man förmedlar tider och samarbete mellan föreningar och idrotter.

Det finns hur många tekniska lösningar som helst vi kan tillämpa som kan göra situationen bättre. Istället pekar du finger åt Sveriges snabbaste växande inomhussport. Kanske för att du känner dig hotad?

För det är sant, många dubblerar fotboll och futsal. Trots att det är skilda sporter innehåller de många likheter, precis som att också futsal liknar handboll och hockey (varför och hur det liknar vet antagligen redan Emil Risberg). Vi ”hotar” att ta medlemmar från er sport och därmed kommer ni förlora slagkraft.

Frågan är bara, varför skall inte vem som helst få välja vad man vill syssla med? Om man vill spela futsal, gör det. Vill du hellre spela innebandy, gör det. Det enda schyssta är att vi får tävla om medlemmar på samma villkor. Så är inte fallet idag.

Att samma förening engagerar sig inom flera sporter är inte nytt, många föreningar har olika sektioner, där man kombinerar allt möjligt. Att innebandyn inte valt att göra på det sättet kan jag inte svara på, men givetvis kan man göra det där också.

Problemet med Risbergs argumentation verkar vara just att sätta etiketter på saker, snarare än innehållet. Jag har en lösning i så fall. Vi kan väl döpa om alla våra futsalklubbar till innebandyklubb istället. Då kanske vi löser problemet? Vi kan väl ligga under innebandyförbundet i så fall också, om de är beredda att föra utvecklingen framåt och kan ge mig en bra anledning till varför vi bör ligga under dem.

Just det, till alla er som verkar vilja uttala er i ämnet om futsal men inte veta någonting, jag kommer gärna och presenterar både teoretiskt och praktiskt. Jag vet några till av de 163.000 aktiva idrottande (samt även tränare, ledare och andra personer runtomkring föreningar som inte räknas med i den siffran) som säkerligen kan hjälpa er också.