Du måste skämta med mig

0

Zona Tecnica rapporterar alltså att FIFA och UEFA kommer att göra en del regelförändring. Bland annat skall man tillåta inkast vid hörnor/insparkar, begränsa jokerspel där laget endast får nyttja det i underläge samt förbjuda målvakten att kasta över halva planen.

Jag tror inte jag är ensam om när jag säger att det börjar lukta filtboll över det hela.

UEFA och FIFA ser futsal som ett komplement till fotboll, där man dessutom kan hålla kvar medlemmar inom förbunden. Att man inte ger samma legitimitet till futsalen som fotbollen kan man alltid diskutera, men att sänka den ena till fördel för den andra, då är man ute på djupt vatten.

Herregud, det finns så mycket annat man kan lägga fokus på att ändra. Vad sägs till exempel om regeln att avsparken måste slås framåt och alla andra spelare måste stå på egen planhalva? Att en jokerspelare måste springa omkring i en annan tröja eller väst för att särskiljas från de andra spelarna. Eller det faktum att spelare på bänken måste sitta som lydiga skolpojkar/flickor med västarna på. De skall vara ordentligt på också! Inte bara hängandes runt halsen.

Tänk om man istället för dessa, rent sagt, inkompetenta regelförändringarna kunde sett till att avsparkar får slåss bakåt, att en joker får spela utan väst (som i handbollen, där extraspelaren följer samma regler som en utespelare) men inte ta med händerna och kanske att det räcker att byta inom en byteszon?

Jag vet inte vad det är med västar och UEFA/FIFA, men något verkar det uppenbarligen vara.

Att begränsa användningen av joker tycker jag endast är löjligt. Just att kunna spela med en extra utespelare ger sporten ytterligare en dimension, samtidigt som man också öppnar upp för forcering i slutet av matcherna.

Jag vet inte, men det är sällan jag inte ser att publiken blir mer spända när ett lag trycker på och det andra försvarar. Det ökar attraktionskraften till sporten, något som faktiskt fotbollen saknar. Kanske är det också därför man tar bort det?

Kasta över halva planen, herregud, vad är problemet med det? Är det kanske oschysst att det ena lagets målvakt kastar längre än den andra?

Sist jag kollade så krävde också ett längre kast en större skicklighet hos målvakten, som med precision och speluppfattning måste agera på kort tid för att kanske friställa en spelare. För att inte glömma det faktum att när målvakten kastar ut bollen, till skillnad från rullar, blir det ofta ett kampmoment mellan försvarare och anfallare. Det är inte så att bollen automatiskt ges till anfallande spelare på anfallande planhalva.

Nej FIFA och UEFA, jag tror ni får tänka om innan ni försöker genomföra detta, jag tror det kommer komma en stor opinion mot detta. Gör om, gör rätt.

I och för sig, det kanske hade räckt att fråga en futsalintresserad också…