Den nya säsongen har redan börjat

0

Jag vet inte riktigt om jag smällt det faktum att SFL är över för denna säsongen. Är det inte bara ett mindre uppehåll innan vi drar igång igen? Kanske, om man anser att ett mindre uppehåll är ett halvår.

Något vi har framför oss är i alla fall lite landslagsläger. Den 1 och 2 april spelar både herrarna och damerna landskamper i Örebro. Otroligt intressant att se vad de båda landslagen kan bjuda på.

Vi har givetvis ett sprillans nytt damlandslag, något som vi inte haft tidigare. Jag, med många fler, väntar med stor spänning på uttagningen. Vad jag har förstått kommer man ha ett läger från den 29 mars till den 4 april, vilket kommer ge förbundskapten Muffe lite tid att drilla sina aspiranter.

Lika väl är jag spänd på att se den trupp som skall drillas av Lasse-Matija. Att truppen kommer att bestå av ett par spelare från Uddevalla är en lågoddsare, frågan är hur många? Serien är som sagt slut och fotbollen har tagit över. Nu lär man få en del svar på vilka spelare som verkligen kommer att välja futsalen när det väl gäller.

Damernas trupp är oklar, däremot tror jag inte vi får se några större överraskningar i herrtruppen. Under hösten har man provat spelare till höger och vänster, som också bidragit till det blandade resultatet. Även om jag inte förväntar mig stordåd hoppas jag att vi får se ett lite vassare Sverige. Det är trots allt roligare att vinna än att förlora.

Vad skall sådana galningar som mig göra nu när abstinensen bara blir värre och värre? Kanske att man skall flytta till Stockholm. Mikko Seppälä har nämligen startat drop-in futsal, där vem som helst kan komma dit och träna.

Initiativ likt detta tror jag blir oerhört viktigt inför kommande säsong, annars riskerar vi att de första omgångarna blir lite som träningsmatcher. Spelare kommer saknas då de spelar fotboll, vissa kanske hinner med matcherna men inte träningarna. Vi skall inte glömma den skaderisk som faktiskt finns när man byter underlag frekvent. Kör du fotboll fyra gånger i veckan och adderar två futsalpass blir inte kroppen fräschare.

Jag kan köpa resonemanget att spelarna blir mer skadebenägna om de kör sin fotboll som vanligt och adderar några futsalpass. Därför hoppas jag att både lagen och spelarna ser till att hitta en bra balans i det hela. Redan nu bör det finnas tankar och idéer hur man skall få ihop en trupp som är slagkraftig från första omgången.

Skulle alldeles för många spelare som spelar högt i fotbollen trilla bort försvinner också mycket kvalité. Samtidigt kan man inte bygga ett lag som bara kan spela ett par veckor per säsong. Knivig sits helt enkelt.

Enklast lär Uddevalla ha det, med spelare som köar för att ansluta sig. De kan mer eller mindre välja och vraka mellan kvalitetsspelare. Sedan har man ett lovande ungdomslag, tränade av Hector Maravilla, där man kan fylla på med spelare.

Något som man också bör kolla på redan nu är hur man skall se till att hela truppen får speltid. Det kanske låter absurt när vi aldrig haft så många seriematcher som kommande säsong. Jag tänker i alla fall att det faktum att säsongen blir längre och fotbollen fortfarande är en stor maktfaktor, vilket gör att vi säkerligen kommer se stora trupper under de kallaste månaderna.

Fotbollssäsongen är död, men samtidigt har du flertalet spelare som kanske spelat från start som får stå åt sidan. För att inte de skall sluta måste man få matchträning. Kanske att det hektiska spelschemat sliter så mycket på spelarna att du behöver rotera. Annars skulle man kunna vända sig till förbundet för att delta i en lokal serie. Kanske att det bästa är gå ihop med ett par klubbar och ha en egen reservserie. Visserligen oerhört tidskrävande, men det erbjuder också lite flexibilitet i att flytta spelare fram och tillbaka.

På tal om något helt annat, Uefa Futsal Cup blir nu Uefa Futsal Champions League. Uddevalla kommer i och med finalvinsten få representera Sverige i turneringen för andra året i rad. Givetvis är det nyttigt att man varit med en gång innan. Jag kommer också ihåg det skadehelvete de minst sagt hade. Flera spelare var lite småskadade, vilket påverkade resultatet. Något jag inte tror att man gör om…

Nej, jag får ta och titta lite highlights från säsongen innan jag blir galen, så ser vi till att ha en fortsatt fantastisk söndag. Snart är det ny vecka med nya möjligheter, och dessutom en vecka närmare säsongsstart.