Tyst i flödena – men visst rör det sig lite bakom kulisserna

0

Det känns knappt som att vintern är över, ändå har futsalsäsongen varit död ett bra tag i Sverige. Skoftebyn är aktiva i sina sociala medier och presenterade två tunga förlängningar i Angelo Vega och Agon Beqiri. Adderar nyförvärvet Jihad Nashabat från Gais, tidigare Uddevalla, och du har en bra bas att utgå ifrån.

Skoftebyn var i sitt första finalspel, där man fick se sig besegrade av ÖFC. Däremot är intresset för laget högt, man har under många år lockat storpublik till ”Borgen”, trots att få vet var Skoftebyn ligger. Borgens charmörer, betyder det att man är från Göteborg? Eller kanske Värmland?

Nej, skämt åsido är det oerhört roligt att ett lag redan nu visar hur seriösa man är, genom fina bilder och videor där man presenterar sina spelare. Ett tecken på hur stort man faktiskt satsar. Att man som grädde på moset kanske har Sveriges största stab lär inte vara till nackdel det heller.

IFK Göteborg har flera spelare i landslaget, där bland annat Simon Chekroun och Nicklas Asp lämnats utanför. Inför säsongen satsade man stort med spansk tränare i Willy, som senare fick lämna. Det finns mycket att säga om detta lag som både blandar och ger, men frågan är hur man ser på framtiden.

Jag tror jag pratar för många när jag uttrycker en liten oro för hur man skall få ihop det. 26 matcher lär inte betyda att spelarna själva klarar av att ta mer ansvar, utan här måste man få hjälp från folk utanför planen som ser till att skaffa bra förutsättningar. Dessutom måste en sådan anrik förening som IFK Göteborg, både i fotboll och futsal, locka mer publik.

Även Hammarby och Djurgården bör steppa upp sig ett par steg, för att kunna bära den tunga roll många vill att de skall göra. Stora anrika föreningar inom futsalen skall fungera som ett dragplåster till matcherna, som ett insteg till sporten. Hammarby har fått det att fungera bra i premiär och i derbyn mot Djurgården, däremot så ekade det oerhört tomt när man kvalade sig kvar i SFL.

På tal om att rusta upp, ÖSK skall redan ha gjort klart med två målvakter inför kommande säsong. En lågoddsare lär väl vara att Simon Johansson är en av dem, men kanske att man kan dra ut ett ess ur rockärmen.

För övrigt, Patrik Falk är med i landslaget. Gais kommer spela i division 1 kommande säsong. Skulle Falk göra intryck i landslaget lär säkerligen det finnas intresse, både från hans sida och andra klubbar, för en övergång. Att han blir Gais troget är givetvis en möjlighet, men att spela i division 1 och behålla sin landslagsplats? Nja, jag vet inte riktigt alltså. Jag har hört att det finns två andra klubbar i Göteborg som skulle sukta efter skicklig spelare som Falk…

Torslanda, en klubb som säkerligen är intresserad av Falks påskrift, har redan tappat flera spelare till fotbollen. Victor Edvardsen spelar med Agon Beqiri i Karlstad, Hampus Furublad har gått till Grebbestad och Andreas Jernarp har gått till Degerfors. Nu är det inte skrivet i sten att de kommer fullfölja sina säsonger där, eller hindras att spela futsal, men lite oroväckande lär det vara för de med halsduk på.

Klubben fick för övrigt en ny styrelse i veckan, där Fredrik Augustin tar klivet ner till vice ordförande. Inflytandet över klubben lär vara densamma, men bra att han delegerar. En Augustin som får fokusera 100% på att förädla spelare och inte hallhyra kan göra mycket. Se bara under de vintermånaderna innan fotbollen startade, då han inte behövde lägga tid på att lappa ihop ett slagkraftigt lag, utan hade flertalet skickliga spelare till sitt förfogande.

Strängnäs Futsal skriver på sin Twitter att spännande tider väntar kommande veckan. Roligt att en klubb som utan större fotbollsförening och tidigare erfarenhet i SFL verkar klara övergången från division 1 till SFL så bra. Eller ja, nu skall vi inte ta ut något i förskott, men att man är ute på sociala medier och skriver något är bättre än många andra klubbar… Vi vet att dem lever i alla fall, vilket man undrar om vissa andra klubbar gör.

Nej, en spännande landslagsvecka väntar med det historiska damlandslaget och ett herrlandslag som skall bygga vidare. Vi tar och njuter det sista av helgen och laddar för en ny vecka med nya möjligheter.