Smajlovic njuter inför avgörande matchen: ”Vi har inget att förlora”

Läget liknar det man hade för nästan exakt ett år sedan. Allt ska avgöras i den sista avgörande gruppspelsmatchen, och det är mot gruppens stora gigant.

Klockan 16.30 under lördagen sparkas Champions League-mötet mellan IFK Uddevalla Futsal och Leo Futsal Club igång. Vinnaren i det mötet är klart för avancemang till main round.

LIVE: IFK Uddevalla Futsal – Leo Futsal Club

En av skillnaderna från i fjol är Fehim Smajlovic. Landslagsspelaren kom till Uddevalla inför säsongen från Borås AIK, och har fått bra med speltid under IFK:s två inledande matcher som resulterat i sex poäng av sex möjliga.

– Det har känts bra för både laget och för mig. Vi började lite trevande i matchen i onsdags, och framför allt under de tio första minuterna. Om det är nervositet eller vad det beror på vet jag faktiskt inte. Sedan tar vi över matchen mer och mer och får ett större övertag. De gick runt på få spelare, och de var duktiga, men till slut orkade de inte, säger Smajlovic till Futsalmagasinet och utvecklar tankarna kring torsdagens match:

– Det är svårt att möta det laget från Island. De är ju inga riktiga futsalspelare så sett, utan de gick ju bara ut och körde eftersom de inte hade något att förlora. Vi vann, och det var det som räknades.

Uppskattar stödet

Och hur känns det för egen del?

– Det känns bra, kom in lite trevande i början med lite felpass men tycker att jag jobbat mig in allt mer och det blir bättre och bättre hela tiden. Laget hjälper till hela tiden, både spelare och tränare.

LÄS OCKSÅ: ”Skulle kunna klippa ett finger för avancemang”

Att få spela Champions League hade troligtvis vem som helst tyckt varit spännande. Så även Smajlovic.

– Ja det är jätteroligt. Det är mycket publik och man känner verkligen att staden Uddevalla är här för att hjälpa till. Var vi än går, till exempel när jag var och klippte mig eller åt någonstans, så kommer folk fram och frågar och hejar. Det är verkligen jätteroligt. Jag har vetat att stödet varit stort, men inte så stort som det är.

”Pressen är på dem”

Nu väntar som sagt en helt avgörande match, och det är någonting helt annat än man fått uppleva under de två första matcherna mot Celik och Vaengir Jupiters.

– Klart man är spänd, men först och främst kommer det att bli en väldigt rolig match att spela. Vi har ju inget att förlora. Vi har sett deras båda matcher, och kanske har de inte kört fullt ut ännu men det tror jag inte vi heller har gjort. Båda lagen har nog sparat lite inför det här, säger Smajlovic och fortsätter:

– Det ska bli väldigt roligt att möta dem, för det är ett bra lag. De har ju värvat hit spelare för bara det här Europaspelet och det skulle ju vara ett fiasko för dem att förlora medan det bara är en bonus för oss att vinna. Pressen är på dem och det kan nog gynna oss.

Hur skulle det vara att vinna framför hemmapubliken och gå vidare i Champions League?

– Det skulle kännas riktigt roligt, och inte bara för min egen del utan för Uddevalla som både lag och stad. Man har varit med landslaget och mött länder som är duktiga och så tidigare, men det här är det första stora med ett klubblag och det är väldigt roligt. Det ska bli stort.

”Alla måste göra sitt yttersta”

Spelet har visserligen gett laget full pott poängmässigt. Men känslan hos såväl spelare och ledare är att man kan mer och behöver höja sig till den avslutande matchen.

– Ja, det måste vi verkligen göra. Vi har en väldigt hög lägstanivå men samtidigt om man faller under den är det inte bra. Jag tror att alla spelare, ledare, publiken och alla därtill måste göra sitt yttersta för att vi ska klara detta. De kommer straffa oss stenhårt på våra misstag för de är såpass duktiga futsalspelare.

– Fem-sex spelare där är proffs. De lär ha en sådan stor erfarenhet vilket därmed kanske gör det lättare för dem att läsa vårt spel. Men jag tror samtidigt att de räknar med att vi backar hem av rädsla, vilket vi inte kommer göra. Vi kommer gå för det, och gör alla sin bästa match har vi stor chans att vinna.

LÄS ÄVEN: Matchhjälten: ”Nu är det bara seger som gäller”

Just vinna är det som krävs av IFK, medan Leo FC kan gå vidare även på ett oavgjort resultat. Den möjligheten hade IFK haft om man lyckats göra ytterligare två mål på Vaengir Jupiters under torsdagen. Någonting man jagade på slutet.

– Det var ingenting vi hade snackat om inför, utan det bara blev så. Vi sa i timeouten att nu kör vi för fler mål. Sedan la vi inte någon större vikt vid det efter matchen heller att det inte blev tillräckligt eller så, utan vi ska vinna matchen på lördag.

Uppmanar Uddevalla-publiken

Han fortsätter:

– Ska vi ut i nästa runda kommer det bara vara lag som Leo, och ska man ha där och göra ska man slå dem nu. 

Har du någon uppmaning till Uddevallas invånare?

– Jag tycker att varenda en ska sluta upp och komma och heja fram oss. Det blir inte mycket större än så här på hemmaplan. Nu möter vi spelare som spelat i Europa på hög nivå, och det borde locka också. Sedan får de förhoppningsvis se sitt lag vinna och gå vidare. 

LIVE: Här ser du IFK Uddevalla Futsal–Leo Futsal Club

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img