RFL-KOLL: Så ser det ut för serietvåorna

0

RFL är just nu inne i sin slutspurt. Endast ett fåtal omgångar är kvar innan det efterlängtade slutspelet ska träda i kraft.

Vissa lag har nu inför sluttampen kopplat greppet om seriesegrarna, men hur ser det ut för de lagen som jagar de två sista slutspelsplatserna som är ämnade för de två bästa tvåorna?

En person som står mig nära har räknat ut hur stort poängsnitt samtliga av de nuvarande tvåorna får om de tar full pott i sina resterande matcher.

Ställningen kan du se nedan. Därefter så kommer jag att kommentera läget för respektive lag.

Ställningen

RFL Norra Norrland: Kågedalens AIF (2,4p)
RFL Södra Norrland: Umedalens IF (2,3p)
RFL Södra Svealand: IF Brommapojkarna (2,44p)
RFL Västra Svealand: Sätra SK (2,25)
RFL Östra Götaland: Svärtinge SK (2,6p)
RFL Södra Götaland: Hittarps IK (2,25p)

Svärtinge SK

Svärtinge är säsongens överraskning som tillsammans med Lindahl FF är ensamma om att ha slagit Falcao FC. Skulle de vinna sina sista två matcher så vinner de därmed sin serie före Falcao, och deras poängsnitt på 2,6 blir därför irrelevant.

Vägen mot seriesegern är dock krokig. De måste alltså göra om bedriften att slå Falcao i nästa omgång, som denna gång kommer att vara sugna på att radera ut förlusten från första mötet.

Matchen kommer dessutom att spelas klockan 20.00 en onsdagskväll, en tuff men härlig uppgift för de unga tjejerna i Svärtinge. I sista omgången möter de KFUM Linköping borta.

Skulle de endast ta en seger så har de ett snitt på 2,3p.

IF Brommapojkarna

Näst bästa poängsnitt har IF Brommapojkarna och det ser ljust ut för att Louise Schillgard och hennes lagkamrater när det kommer till att ha detta snitt efter serien.

Man kan till och med vinna serien vid full pott samtidigt som Djurgården bara får vinna en match, men samtidigt så är inget klart på förhand utan jobbet måste göras oavsett motstånd.

BP har i sina resterade matcher seriefemman Älta IF, nian Stockholm United FF och sjuan Enskede IK.

Kågedalens AIF

Kågedalen från Skellefteå har dubbla chanser att ta sig till slutspelet men man har ett tufft schema framför sig. Man möter IFK Åkullsjön och Clemensnäs IF i de två sista matcherna, dvs förra säsongens två slutspelslag.

Åkullsjön har i dagsläget tre poäng mer än Kågedalen och det finns en teoretisk möjlighet att knipa direktplatsen men då måste man ta fler poäng än serieledarna.

I dagsläget har Åkullsjön ett för stort försprång i målskillnaden så chansen att vinna serien på målskillnad är mycket liten för Kågedalen.

Deras chans är att knipa slutspelsplatsen genom att få ett bra poängsnitt och där finns en reell möjlighet men lika väl som det gå kan hela vägen, så kan det gå åt skogen.

Umedalens IF

Umedalens IF från Umeå ledde tidigare sin serie men har just nu en poäng mindre än serieledaren Umeå IK som har 18 poäng.

Man är dock det enda laget som har slagit UIK i en seriematch, en revansch som Umeå tog när lagen mötte varandra några dagar senare.

Umedalen kan trots sin andraplacering fortfarande vinna serien men då måste man få hjälp från annat håll, samtidigt som man vinner sina matcher. Lagen man har kvar att möta är fyran Betsele IF och jumbon Ersboda SK. När man mötte Ersboda sist så blev det 2-2.

Vill man gå vidare på poängsnitt så är det full pott som gäller samtidigt som de andra tvåorna tappar poäng.

Sätra SK

Sätra SK är förra SM-tvåan som med flera rutinerade spelare. Trots detta så har man satt sig i en knepig situation. Örebro FC leder just nu serien med sex poäng ner till Sätra. Örebro har dock en match mer spelad.

Lagen möter dessutom varandra i sista omgången som kan bli avgörande beroende på hur lagen presterar innan dess.

Skulle Sätra vinna samtliga matcher samtidigt som Örebro endast vinner en match, då slutar lagen på 18 poäng och då blir det målskillnadsaffär.

Skulle Sätra ta full pott men ändå sluta tvåa i serien, då måste de förlita sig på att konkurrenterna sviktar i sina serier då man i så fall skulle ha ett lågt poängsnitt som det blir svårt att gå vidare på.

Hittarps IK

Hittarps odds till att ta sig vidare till slutspel är inte goda när det kommer till att ta sig vidare på poängsnitt. Man kan vinna serien om man tar fler poäng än IFK Uddevalla som leder serien med en poäng till godo och med en match mindre spelad.

Vid maximal otur så kan man ligga trea inför nästa match som är mot IFK Uddevalla.

IFK Uddevalla möter Herrestads AIF och IFK Göteborg möter Real Corona FC i omgången innan Hittarp ska spela mot Uddevalla.

Skulle IFK-lagen vinna sina matcher så utökar serieledaren sin ledning samtidigt som Blåvitt tar över andraplatsen. En plats som man skulle kunna återta vid seger mot Uddevalla.

Skulle man lyckas ta full pott i de kommande matcherna så man slutar tvåa så kommer man att ha ett lågt poängsnitt, och man är därmed beroende av att konkurrenterna från de andra serierna ska floppa i sina matcher. De är i samma beroendeställning som Sätra SK med andra ord.

Hur det än går så kommer det i sämsta fall att bli en tredjeplats. I den avslutande omgången står Herrestads AIF för motståndet.

Vilka tror du tar de två sista platserna?