Damcupen inställd och herrcupen uppskjuten

0
Foto: Toni Cuenca

SvFF:s Förbundsstyrelse bestämde nyligen sig för att ställa in samtliga matcher för svenska cupen damer och därmed också att det inte kommer att koras någon som cupvinnare detta året på grund av rådande omständigheter. Svenska cupen för herrar är å andra sidan är inte inställd utan de fortsätter klassas som uppskjutet med ett hopp om att tävlingen ska kunna avslutas. Alla seriestarter är uppskjutna, både damallsvenskan, superettan och elitettan och de här besluten är fattade helt i enlighet mer målsättningarna inom Svensk Elitfotboll.

Anledningen till varför herrarnas matcher räknas som uppskjutna är för att herrarna har färre avgörande matcher kvar att genomföra och dessutom så finns det en Europaplats med i potten och planen är att kunna kora en cupmästare detta år. Herrarnas spel skjuts helt enkelt upp en bit till framtiden och målet är att kunna återuppta spelet vid seriestart. Att den svenska damcupen blev inställd är något som svFF beslutade tillsammans i samråd med EFD och SEF där beslutet att följa rådande rekommendationer från folkhälsomyndigheten så är matcherna uppskjutna tills läget är stabilare.

Många sörjer att OS och sommarens cuper i fotboll ser ut att bli helt inställda i sommar på grund av rådande omständigheter i samhället. Detta har bara hänt tre gånger tidigare – vid krig! Foto: Tuur Tisseghem

Ser inte ljust ut på fotbollsfronten i sommar

Vi är nog många som sörjer läget som råder och vi kommer nog få tänka tillbaka på alla våra fotbollsresor tidigare år, hur bästa polaren tog sig till OS genom att ta små snabba lån och man hade galna festkvällar i okända städer. Det är svårt att inte sörja bara vid tanken av att OS med största sannolikhet kommer att ställas in i sommar och nu även med det även alla sommarens cuper. SvFF har tagit fram rekommendationer och riktlinjer som måste följas. Det är med stor ovisshet som sporten möter framtiden, inte bara det, hela framtiden känns just nu oviss – men vi kommer att klara oss igenom det.

De har sagt att om vi nu ska vara realistiska så är det nog bäst att inte räkna med att det bli något OS i år och det skulle isåfall vara den fjärde gången någonsin genom historien som det händer. Det måste verkligen vara något stort om OS ställs in, det kan nog varje sportfåne skriva upp sig på, Tidigare år så har det ställt in under krig och nu på grund av corona. Vi är nog många som ber till gudarna om att vi alla klarar oss igenom det här och möts igen där på läktarna och hejar på våra favoritlag. Håll ut alla sportälskare – snart kan vi stå där igen, ännu mer enade än vad vi någonsin varit förut, tacksammare än vi någonsin varit förut och lyckligare än vi någonsin varit förut!