Från futsal till fotboll och tillbaka

0
Foto: Ted Malm

Att fotboll och futsal är två helt individuella sporter är de flesta, förhoppningsvis, överens om. Det finns flera skillnader mellan sporterna, samtidigt som det finns extremt många likheter. Dessa likheter har gjort att spelare från den ena sporten inte drar någon skada av att spela fotboll respektive futsal på fritiden eller som extraträning. Faktum är att flera av världens bästa fotbollsspelare har börjat sina karriärer som futsalspelare och de har den sporten att tacka för både snabbhet och smidighet. 

Började på Rosarios gator

Argentinaren Linoel Messi är kanske den mest kända fotbollsspelaren som började sin fotbollskarriär som futsalspelare. Innan Messi kom till Barcelona blott 13 år gammal var det i hemstaden Rosario som han började att spelade futsal. Han var med i Newell’s Old Boys Academy och spelade ofta med pojkar som var både äldre och större än honom. I tidig ålder upptäckte hans läkare att han led av en brist på ett tillväxthormon som gjorde att han var mycket mindre än sina jämnåriga kamrater. Detta fick han sedermera hormoninjektionen för, men det var inget som gick ut över hans spel. Istället jobbade han ännu hårdare för att bli ännu snabbare och mer aggressiv i sitt spel. I flera intervjuer har han sagt att futsal-tiden i Rosario lade grunden för hans spel och vem han utvecklades till som spelare. Han har även berättat att det var en otroligt rolig tid och att han verkligen gillar femmannaspelet. 

När han var 13 år gammal kom han till Barcelonas ungdomsakademi och redan som 16-åringen gjorde han debut i A-laget. Trots sina framgångar i det spanska topplaget har han inte haft samma framgångar i det argentinska landslaget. Visserligen har han gjort flera mål både i världsmästerskap och Copa America, men det har aldrig blivit någon finalseger. I årets upplaga av Copa America är oddsen på fotboll betting att Argentina vinner 5,25. Brasilien är däremot förhandsfavoriter med oddsen 2,10. Messis kvickhet och sinne för att få in omöjliga mål hoppas kunna ta landet till en efterlängtad seger. Men som alla vet måste alla spelare jobba tillsammans. Detta gäller oavsett spel i femmanna- eller elvamannalag.  

Inget utan futsal

En av Messis största konkurrenter i spanska La Liga började också med futsal. Cristiano Ronaldo, som växte upp i Portugal, spelade futsal fram tills att han var 13 år. Det var hans skicklighet med bollen som gjorde att han uppmärksammades av de professionella klubbarna och han spelade hela tio säsonger för Real Madrid. Förra året gick han över till det italienska Serie A-laget Juventus, som han vann hela ligan med i år. Likt argentinaren har Ronaldo sagt att det är den mindre spelplanen i futsal som gjort att han lärde sig att kontrollera bollen på ett helt annat sätt än hans konkurrenter. Trots likheterna mellan sporterna verkar det vara den spelplanen och det faktum att det inte finns någon offsideregel som gör att spelarna bygger upp en helt annan kontroll över bollen, som också är mindre. Ronaldo har även sagt att det var när han spelade futsal som han kände sig som mest fri och han hade inte varit spelaren han är idag om det inte vore för att han inte hade spelat futsal som barn. 

Tyvärr finns det de som ser futsal som en konkurrent eller, till och med, ett hot mot fotbollen. Detta finns det inga tecken på i dagsläget och det är fortfarande fotbollen som är den stort dominerande sporten. Istället för att se sporterna som konkurrenter borde det lyftas fram hur de kan gynna varandra. Futsal har varit med och lagt grunden för duktiga fotbollsspelare. Fotbollsspelare har sin tur gått över till futsal när de är klara med fotbollen eller när de av andra anledningar inte längre kan eller vill spela. Fotbollsspelare brukar också ha svårt att hitta andra sporter att komplettera sin träning med på grund av en ökad risk för skador. Dessa finns inte alls på samma sätt i futsal. 

Futsal i Indien 

Få känner kanske till namnet Ronaldo de Assis Moreira, men alla vet vem det är. Det är ju såklart Ronaldinho vi pratar om. Hans berättelse liknar den hos båda ovannämnda spelare. Det var futsal som spelades i det fattiga området i Brasilien där han växte upp på 80-talet. De som har följt den kända målskyttens karriär hävdar att han redan som 7-åring formade sin spelstil. Ronaldinho är känd för att ha en extremt nära kontroll på bollen och den sägs ha kommit av hans framgångar som futsalspelare. Han har själv sagt att flera av hans fintar och sättet han spelar på kommer från futsal och att han använde samma stil i sitt spel. En av hans forna lagkamrater i Barcelona, Eiður Guðjohnsen, sa skämtsamt en gång att det var en tidsfråga innan Ronaldinho kunde få fotbollen att prata för han kunde verkligen göra allt med en boll – oavsett om det var en fotboll eller futsalboll.

Ronaldinho gick faktiskt tillbaka till futsal en kort tid innan han avslutade sin karriär. 2016 spelade han för det indiska futsallaget Goa 5 tillsammans med bland annat Ryan Giggs och Paul Scholes. Laget spelade i Premier Futsal League, men han lämnade efter bara två matcher för att vara ambassadör för Paralympics som hölls i Rio. Efter det spelade han för Delhi Dragons mellan september och oktober 2017. Där gjorde han 16 mål på åtta matcher. Efter det la han både futsal och fotbollskarriären åt sidan. 

Det här är endast tre kända spelare som har sett sin början, och slut, som futsalspelare. Neymar, Xavi, Luis Suarez och Alexi Sanchez är ytterligare exempel på enormt framgångsrika fotbollsspelare som har börjat med futsal. Även Wayne Rooney har sagt att en stor del av hans fotboll kommer från tiden då han spelade fotboll på gatan med vännerna. 

Futsal är som störst i Sydamerika, södra Europa och Ryssland. Men sporten växer också på andra håll. Den har fått mer tv-tid och det är inte längre något som bara klassas som ”inomhusfotboll”. Och med nyheten om att så många duktiga spelare har börjat som futsalspelare har fler insett fördelarna, för att inte nämna underhållningen med sporten.