Mariedal Cup – den största av scener för juniorspelare

0

Sedan 1978 har stora och små föreningars juniorlag gjort upp om den mest prestigefyllda pokalen som finns i futsal för juniorer; Mariedal Cup. 

Mariedal Cup är för de allra flesta ungdomar i Sverige synonymt med prestige. Att lyckas ta hem Mariedal Cup är något som är mäkta imponerande, och ger därmed också stor respekt från medspelare i landet.

Stora prispengar

Redan från start blev det här en cup att räkna med och är idag även känd för de mycket fina vinstpengarna på drygt 200 000 kronor. Dessutom är dygnet runt-spelet något som lockar till storpublik. Det har spelats matcher 03.30 på natten med över 2 000 åskådare. Bara en sådan sak. Totalt över en helg ligger publiksiffran på 25 000(!).

Man har även valt att ha något så finurligt som “andra chansen”, som helt enkelt gör att alla lag får spela många matcher och har chansen på guldet även om starten är lite trög. Bland vinnarna återfinns IFK Göteborg, Djurgårdens IF, BK Häcken, IF Elfsborg, Örebro SK och Helsingborgs IF. Men även t.ex. Skanör-Falsterbo IF och Enskede IF har vunnit i samma hårda konkurrens.

Futsallagen tar över

De senaste åren har de ”riktiga” futsallagen hävdat sig allt bättre, med Afghanska FC i spetsen. De har verkligen visat storklubbarna hur futsal ska spelas.

– Vi har några spelare som har spelat futsal i hela sina liv. Utöver det arbetar vi otroligt hårt i föreningen med att utbilda futsalspelare. Mariedal Cup är en stor scen att synas på, och det har gjort att så många unga vill spela futsal och söker sig till oss, säger Sakhi Rahimi, tränare i Afghanska, och säger att de även i år siktar på en topplacering.

Irfan Delimedjac spelar idag i Sveriges högstaliga i futsal med Borås AIK, och har dessutom landskamper på meritlistan. Han berättar att Mariedal Cup är anledningen till det intresse som idag finns i staden för sporten.

– Mariedal Cup är som en högtid i Borås. Man planerar in den helgen som vilken högtid som helst. Det är något man inte vill missa, säger Delimedjac som hunnit spela cupen ett antal gånger:

– Den är otroligt häftig att spela. Det var egentligen den första kontakten med inomhusfotboll, dagens futsal, och där man började fatta tycke för sporten. Futsal är en otroligt stark tradition i Borås och det är tack vare Mariedal Cup.

Unga talanger i fokus

Från att ha varit en affär mellan fotbollens skickligaste juniorlag är Mariedal Cup numera ett sätt för futsalens mest framgångsrika föreningar att hålla sig framme och visa att det finns en framtid bakom representationslaget. Maxåldern på 19 år gör att alla futsalföreningar som tänker framåt kan låta sina unga talanger tävla i Mariedal Cup även om de inte har ett juniorlag i seriespel.

Så här anmäler du dig:

  1. Gå in på www.mariedalcup.com
  2. Klicka på anmälan och avgifter
  3. Anmäl dig längst ned på sidan

Anmälan stänger 30 september!

LÄS HELA CUPGUIDEN HÄR!