AFC Eskilstuna redo för SFL: ”Ska vara tekniska, taktiska och visa mycket hjärta”

0
Foto: Mikael Einarsson

Spelare, ledare och publik har längtat. Nu är det äntligen dags för AFC Eskilstuna att få äntra planen i högstaligan – och laget känner sig minst sagt redo.
– Vi kommer in i ett bra läge, tror tränaren Osam Abassi.

AFC Eskilstuna imponerade stort i fjol och blev till slut det enda lag som lyckades ta sig hela vägen till SFL. Något som ger deras prestation en ytterligare krydda är att de inte förlorade en enda match längs vägen. Nu står de redo för premiär i högstaligan.

Osam Abassi tog inför säsongen över som huvudtränare. Tidigare spelade han, men en skada har satt stopp för det kommande året.

– Jag var med och grundade föreningen, spelade i division 2 och division 1. Jag är den enda spelaren som spelat alla matcher fram tills det här. Sedan förstörde jag knät. Jag hade egentligen taktiken och så som spelare, så det blev naturligt nu när jag skulle vara borta ett år att bli tränare och det var också något som ledningen ville, säger han till Futsalmagasinet.

På söndagen väntar alltså hemmapremiär mot Skoftebyns IF. Då hoppas man att allt slit under försäsongen gett resultat.

– Försäsongen har väl sett helt okej ut. Inte helt optimal utefter vad man hade önskat, men det är ju på grund av fotbollen som för alla andra. Nu när vi egentligen dragit igång börjar vi få ihop pusselbitarna och fått ihop det bra på kort tid. Jag och ledningen har planer på hur vi ska spela och där är vi inte riktigt ännu, men det kommer komma, säger Abassi.

Odds: AFC–Skoftebyn
1: 3.00 X: 5.45 2: 1.63
Spela på matchen här!
*Annons i samarbete med Coolbet*

LÄS OCKSÅ: Han var AFC:s första nyförvärv i år

Vad blir nyckeln för er kommande säsong?

– Målet är egentligen att vi ska vara ett taktiskt och tekniskt lag, med mycket hjärta. Man ska brinna för varandra och föreningen. Får man till den kombinationen kommer det bli bra. Man kan snurra upp försvar genom taktiska detaljer. Vi är ett gäng som jobbar hårt. Det har vi också jobbat hårt för att de nya ska förstå. Att vi är en familjär grupp och att man sliter för varandra.

Hur väl tror du att ni står er i SFL?

– Det är svårt att säga. Jag har tittat på mycket futsal och tittade redan när SFL startade 2014. Ligan är bra och det blir bättre hela tiden. Man ser verkligen utvecklingen och att det hela tiden blir bättre. Därför tror jag att vi kommer in i ett bra läge. Det är inte fullt utvecklat ännu och kanske inte är det på några år, så att komma in nu gör att vi kan haka på i den utvecklingen. Många i laget är kaxiga inför säsongen och det är bara bra. Man ska tro på sig själv, säger han och tillägger:

– Jag tror inte vi åker ur. Jag vet vad spelarna kan och kan vi hålla oss skadefria så kan vi nå slutspel.

MISSA INTE: Sista chansen att få ihop ditt FM Fantasy-lag

Hur ser lagbygget ut?

– Vi har behållt en stomme som varit med från början, drygt fem-sex personer. De personerna håller SFL-klass utan tvekan. Den gruppen har spelat ihop länge, och vi har vunnit matcher mot många SFL-spelare i turneringar och så. Några klubbar har ryckt i dem, men vi lyckades behålla dem vilket var väldigt viktigt.

Han fortsätter:

– Många av spelarna som kommit in är spelare vi sett i dessa turneringar genom åren. Det är inte spelare vi tittat på bara det senaste, utan det är ett stort och långt arbete. Där har Jiad (Hassi, sportchef) gjort ett stort och bra arbete.

Något som lag som tagit sig upp från division 1 märkt är hur viktigt det är med ett starkt försvarsarbete. Där har AFC lagt mycket fokus under försäsongen.

– Jag sa inför säsongen att defensiven skulle vara fokus. Vi ska inte vara ett lag som släpper in massa mål. Det har börjat bra, 0–0 mot ÖFC och sedan 4–3-vinst mot Djurgården. Defensiven är inte helt satt än, men det kommer komma.

I fjol var intresset stort för att se AFC Eskilstuna spela på hemmaplan. Det är något man hoppas på även i SFL.

– Vi har tidigare haft fri entré, och många har pratat om att avgifter kan skrämma folk att ta sig dit. Men vi har en för bra publik för det. Nu har vi verkligen lyckats med något stort att ta oss upp och jag tror verkligen vi kommer ha en toppublik jämfört med de andra lagen.

Premiären spelas på söndag klockan 17.00 i Stiga Sports Arena. Då kommer alltså Skoftebyn på besök.

– Jag är sjukt laddad inför premiären. Folk har frågat sedan augusti när premiären är, och sedan har vi derby i år mot Strängnäs som många ser fram emot. Jag tror att det kan bli en riktigt fin säsong. Folk har väntat på att det ska dra igång.. Vi vet inte hur det kommer gå. SFL är en fin och bra liga och det är skillnad från division 1. Det handlar om att hänga med och inte chockas av skillnaden. Kvalitén för att lösa det här finns och vi är redo, avslutar Osam Abassi.

Fakta: AFC Eskilstuna

Placering i fjol: Segrare division 1 norra Götaland

Huvudtränare: Osam Abassi

Truppen

Målvakter:
Divar Matte
Hampus Jakobsson
Nebojsa Veselinovic

Liberos:
Isam Abassi
Felix Wall
Filip Baters
Karzan Azizi

Vingar:
Stefan Ilic
Rami Oraha
Ahmed Ibrahim
Oliver Mäntykorpi
Demir Sulejmanovic
Lukman Murad
Elise Wetshikoy
Muhammad Jabar

Pivoter: 
Ayoub Abassi
Robin Zolfagary
Nikola Durovic
Mattias Andreasson