Strängnäs har lärt sig sin läxa – vill till slutspel i år: ”Ett hungrigt lag”

0
Foto: David Gerd

I fjol höll sig Strängnäs FC kvar i SFL tack vare smått overkliga insatser under de tre avslutande omgångarna. Debutåret är därmed avklarat – och i år vill man vara i slutspel.
– Men det krävs att spelarna har tålamod, menar lagets nya tränare Alli Darwich.

Värvningen av Alli Darwich är en av satsningarna från klubben till årets säsong. Dessutom har man plockat in landslagsspelaren Yanku Marrah från Strängnäs och Adam Kasa från Bajen. Det är ett Strängnäs som har någonting helt annat i siktet jämfört med under fjolårets debutsäsong. I år vill man vara ett lag att räkna med.

– Säsongen är svår att sia om. Om man ser till oss själva, tror jag att vi behöver ge varandra lite tålamod och inte är alltför poängberoende i början, så kan det bli bra på sikt. Men det krävs att spelarna har ett tålamod. Där kan man relatera till Göteborg förra året, där de i början inte ens såg ut att vara kvar i ligan, men mot slutet såg de ut att kunna vinna ligan, säger Alli Darwich.

LÄS OCKSÅ: Här är landslagets trupp till Rysslandsmatcherna

”Hungriga och motiverade”

Försäsongen har inte riktigt varit optimal, menar Darwich. Det är av den enkla anledningen att många av såväl spelare som ledare dubblerar med fotbollen.

– Klart jag hellre haft bara rena futsalspelare så vi hade kunnat träna. Men jag själv är inne i fotbollen och var i ett läge där vi slogs om serieseger, och då gäller det att kunna få ihop det med träningstider och så. Det är ett litet meck, men så är det varje år och inget jag kände någon direkt stress över, säger han och tillägger:

– När grabbarna är på plats är de hungriga och motiverade, och det ger mycket energi.

Plan B viktigt

Vad hoppas du kunna implementera in i Strängnäs?

– Självklart vill jag bidra med att försöka ge dem lite mer kunskap om sporten och bredda tankarna om vad man kan göra. Det handlar egentligen om att de ska få så mycket nycklar som möjligt för att lösa sakerna på planen, säger Alli Darwich.

Han utvecklar:

– Till exempel på fasta situationer. Om man har tre stycken varianter, och motståndarna då har läst de tre kan det låsa sig extremt mycket. Man ska ha med sig så mycket att man kan läsa av den situationen och kunna ta fram något annat. Där vi är idag i futsalen sitter andra lag med video och läser av sin motståndare, så har man inte en plan B är det kört. Vi lägger mycket fokus på fasta i år. Självklart har vi en spelidé, men vad händer när det låser sig? Det är något vi överlag måste utveckla i Sverige.

MISSA INTE: Här är Skoftebyns nya brassar: ”Landslagsklass”

Intressant satsning lockade

I fjol var Alli Darwich tränare i Hammarby, klubben man under fredagskvällen möter. Men efter att det stod klart att han lämnade Bajen kändes satsningen i Strängnäs lockande.

– De hörde av sig till mig och jag kände att jag behövde en ny utmaning. Jag tyckte redan förra året att de hade något intressant, och kände att med lite mer kunskap kan det här laget bli bra. Det träffade väldigt bra när jag träffade Edin Skorupan (sportchef). Jag tror att det var det kortaste möte vi båda varit på. Vi pratade då enbart det sportsliga och det klickade direkt. Sedan har vi också fått ihop helheten perfekt. Känslan än idag är att det är klockrent. Allt runtomkring är bra och spelargruppen är fantastiskt det är grabbar som brinner för sporten. Det är lättjobbat.

Odds: Strängnäs–Hammarby
1: 3.45 X: 5.75 2: 1.50
Spela på matchen här!
*Annons i samarbete med Coolbet*

Hur har ni tänkt kring värvningsstrategi och liknande? Ni har ändå fått in några starka namn.

– Det har varit ett ömsesidigt arbete i klubben. Jag har haft några önskemål och de har haft lite önskemål och så har vi bollat mycket fram och tillbaka. Samtidigt ville vi inte ändra för mycket då det faktiskt såg bra ut i fjol. Stommen är densamma från i fjol, och sedan har vi kunnat toppa det med några namn till.

Är du laddad inför för den här SFL-säsongen?

– Laddad absolut. Vi så redo vi kan vara sett till hur förberedelserna sett ut. Det är en rolig säsong som väntar, avslutar Darwich.

Fakta: Strängnäs FC

Placering i fjol: Elva i SFL

Huvudtränare: Alli Darwich

Trupp:

Målvakter:
Richard Larsson
Muhamed Cirak
Deniz Arpacik

Liberos:
Peyman Alkoyun
Yanku Marrah
Adam Kasa
Sebastian Gustavsson

Vingar:
Rinor Nushi
Muzaffer Arpacik
Henok Berhane
Sebastian Nygårds
Alexander Pihlmark
Robin Eklund
Daniel Aramesh

Pivoter:
Adnan Cirak
Emil Fritzell
Vedran Benca