Nya Skoftebyn siktar högt: ”Är här för att vinna serien”

0
Francis Maciel är Skoftebyns nya huvudtränare. Foto: David Gerd

Från Malmö plockade man in tränaren Francis Maciel – och från Brasilien fyra nya spelare. Det ”nya” och något förändrade Skoftebyn känner sig redo för SFL-säsongen.
– De tror stenhårt på mig, säger Francis Maciel som i full färd att sätta sin prägel på laget.

I somras blev det klart. FC Rosengårds tränare Francis Maciel tog över SFL-laget Skoftebyns IF. Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna – och han har sedan drygt en månad tillbaka bott i Trollhättan.

– Det har varit en häftig första tid. Det är mycket nytt för mig och föreningen, med ett helt nytt spelsystem och det kommer ta tid. Men de tycker det är jättekul att lära sig nya grejer. De är väldigt positiva och låter mig köra på. De tror på mig, vilket är väldigt kul.

Hur vill du att Skoftebyn ska spela i år?

– Jag vill spela med väldigt hög press och det kommer även hjälpa landslaget att spelarna som kommer dit klarar av att spela på det sättet. Jag har varit och tittat väldigt mycket i Brasilien, både träningar och matcher där de bjöd in mig att kolla. Deras system att sätta hög press fick jag lära mig mycket om, det är inte bara att springa fram hur som helst, säger han och fortsätter:

– Det försöker jag nu tillämpa här nu. Det krävs väldigt bra kondition för det och de har märkt att det är hög intensitet på träningarna. Därför har vi Sophia Olofsson här och hon är nyckeln för hela det här projektet. Ska vi klara att spela på det sättet krävs det att vi är vältränade.

I premiären ställdes man mot AFC Eskilstuna, och den matchen slutade med förlust. Under fredagskvällen har man chans till revansch borta mot favoriten IFK Göteborg.

– Det är många som går i mitt huvud inför den här säsongen, säger Maciel som ser fram emot matchen.

Vad tror du om era chanser i år?

– Jag är här för att vinna serien. Jag bodde i Malmö och har min familj där. Jag hade inte flyttat hit för att bara få vara i SFL. Vi har satsat mycket inför den här säsongen med spelare från Brasilien och på spelarna här i Skoftebyn.

Något som många lag känner att de gynnas av under den här säsongen är slutspelets återkomst. Att det inte är lika kostsamt att ha en tuff inledning på serien.

– Det är positivt för oss och också för svensk futsal. Det lockar mycket mer publik. Det är därför det finns utomlands, det lockar mer publik och får sponsorer att bli mer intresserade.

Hur är känslan? Tycker du att ni är där ni ska vara?

– Jag tror att vi har en bit kvar. Jag har bara varit här i tre veckor. Egentligen hade jag velat börja i augusti, men på grund av lite olika anledningar var det inte lätt att lösa. Det är lite försenat, men vi är redo för SFL och ge det två-tre omgångar så är vi igång till hundra procent.

Fakta: Skoftebyns IF

Placering i fjol: Sexa i SFL

Huvudtränare: Francis Maciel

Trupp

Målvakter:
Arvid Sterner
Felix Nordenfors
Eric Broman

Liberos:
Krister Andersson
Christoffer Lundh
Stefan Jasarevic
Andy Montoya

Vingar:
Haidar Bejan
Patrik Burda
Viktor Mossberg
Jesper Thorsell
Hamed Hosseini
Christoffer Andersson
Enver Colic
Carl Lext
Andreas Svanström
Douglas Eduardo
Maicon Tauan

Pivoter:
Lavdim Azemi
Aca Selimovic
Devlin Piu