Här är Skoftebyns nya brassar: ”Håller svensk landslagsnivå”

0

Det slog ned som en bomb. Skoftebyn Futsal plockade strax innan SFL-premiären in fyra stycken lirare från Brasilien. Futsalmagasinet besökte nyligen en träning och fick träffa nyförvärven.

Hjärnan bakom det här heter Francis Maciel, Skoftebyns nya huvudtränare. Han har länge haft kontakt med de här fyra spelarna, och förklarar hur det kom sig att de hamnade i Sverige och Trollhättan.

– En är min kusin, och de här fyra killarna är kompisar. De skulle ha kommit för att besöka mig i fjol när jag ledde FC Rosengård. De ville komma hit och uppleva Sverige och Europa. De hade inte pengar i fjol, men nu har de sparat ihop pengar för att komma hit och de trivs jättebra. De tycker att det är väldigt roligt att vara här och spela futsal. De spelade även futsal i Brasilien, säger Maciel.

Då kvartetten varken pratar svenska eller engelska får Maciel agera tolk. Killarna får frågan vad de fått för intryck av Sverige och Skoftebyn så här långt.

– Allt är nytt, men vi känner oss väldigt välkomna här och trivs bra. Vi tycker att det känns väldigt positivt att vara här och Trollhättan är en fin stad. Vi är inte enbart i Sverige för futsalen, utan vi vill även uppleva landet. Åka upp till Norrland och se bergen, och för att för första gången få se snö, säger de och Maciel översätter.

LÄS OCKSÅ: Svensk förbundskapten förstärker Skoftebyn

Vad vet ni om svensk futsal sedan tidigare?

– Vi har kollat lite på Youtube. Både SFL och division med Rosengård. När det sedan började planeras att vi skulle hit kollade vi också en del Skoftebyn-matcher.

Stora värvningar ger eko i lilla futsal-Sverige. Det här är en kupp som naturligtvis spridit sig snabbt runtom i klubbarna och verkligen fått många att höja på ögonbrynen.

– Jag tror att det hjälper svensk futsal att utvecklas. Att få hit spelare som spelat på den högsta nivån i Brasilien är häftigt. De andra föreningarna kan kolla på dem, hur de spelar och hur de uppträder på plan. Det är bara positivt, säger Francis Maciel.

Hur länge kommer de att vara tillgängliga för er?

– De är här som turister så än så länge handlar det om tre månader. Hur det ser ut sen vet jag inte.

Vad besitter de för kvalitéer?

– Jag känner alla dessa grabbar sedan långt tidigare. De har imponerat stort på träningarna, men sedan är det lite annorlunda här för dem. Golvet är till exempel en stor omställning, det går långsammare på ett sådant här sportgolv. Men grabbarna i Skoftebyn var imponerade, säger Maciel och fortsätter:

– De är på toppnivå i Sverige skulle jag nog säga. Svensk landslagsnivå. Så det ska bli väldigt spännande att se hur de kommer prestera. Än så länge är det tidigt att säga.

KRÖNIKA: Har det någonsin känts så ovisst inför SFL?

Fakta: Skoftebyns nya brassar

Andy Montoya, Maicon Tauan, Devlin Piu och Douglas Eduardo. Foto: David Gerd

Francis Maciel om deras främsta egenskaper:

Andy Montoya: ”Libero som är väldigt duktig i försvaret”
Maicon Tauan: ”Spelare med mycket bra teknik och kan mycket futsal. Spelat på hög nivå i Brasilien”
Devlin Piu: ”Pivot. Spelat på amatörnivå i Brasilien men en stark futsalgrund”
Douglas Eduardo: ”Mycket bra teknik och väldigt snabb”

Spana även in Skoftebyns egna presentationsfilm nedan: