Mathias Etéus ska ta svensk futsal till nästa nivå: ”En utmaning”

0

Då: Målspruta i SFL och bärande spelare i det svenska landslaget.
Nu: Gruppchef för svensk futsal arbetandes på Svenska Fotbollförbundets kontor i Solna.
Mathias Etéus, 29, andas futsal – och nu ska han se till sporten växer än mer när han efterträder Per Broberg.

– Det är stora skor att fylla, säger han.

Under sju års tid har Per Broberg arbetat med svensk futsal för det svenska fotbollsförbundet. Förra vintern kom dock beskedet att han valt att gå vidare och helt och hållet byta inriktning på karriären.

LÄS INTERVJUN: Per Broberg slutar efter sju år i futsalens tjänst

”Låg ute en annons”

Då lades en annons ut. En annons där man hade möjligheten att söka till att bli gruppchef för futsal på SvFF. En liten uppgradering från den tidigare tjänsten där man nu ville ha personen på plats på kontoret i Solna. En tjänst som den tidigare IFK Göteborg-spelaren Mathias Etéus, 29, i sista stund bestämde sig för att söka.

– De ändrade om tjänsten som Broberg hade lite, och nu kallas den gruppchef futsal. De ville ha en person på plats i Stockholm. I övrigt tror jag att tjänsten ser identisk ut, säger Mathias Etéus till Futsalmagasinet och fortsätter berätta:

– Det låg ute en annons som jag sökte just innan ansökningstiden gick ut. Sedan hörde jag ingenting på en och en halv månad, men sedan kom ett samtal i mitten av mars där de ville att jag skulle komma på intervju. Sedan dröjde det ytterligare några veckor där jag fick besked att de ville ha mig. Så det har varit klart väldigt länge. Det var samtidigt en överenskommelse att köra igång det hela först efter semestern.

Utvecklingsarbete för futsalen

Hur ser dina arbetsuppgifter ut?

– Kommer styra det mycket själv, och mycket av det utvecklingsarbete som görs kommer göras ihop med de olika distriktsförbunden. Jag väljer vilken väg, styr jobbet mycket själv. Anna Molin sitter på förbundet och har jobbat där i 20 år, hon har bra koll och varit med på futsalen. Det känns väldigt bra med att kunna bolla med henne, säger han.

Han fortsätter förklara:

– Det är egentligen ett utvecklingsarbete för futsalen. Allt från barn och ungdom, där det görs mycket med hjälp av distrikten, och sedan hela seniorspelet på damsidan och herrsenior förutom SFL som Sef styr. Och sedan även landslagsverksamheten med dam, herr och P19.

”Det är lite hönan eller ägget”

Vad tänker du om ditt nya jobb?

– Utmanande, givetvis. Jag har redan mycket tankar och funderingar på vad man ska göra och vad man ska fokusera på först. Kommer det börja fler spelare om man startar ungdomslandslag eller ska man göra på något annat sätt? Det är lite hönan eller ägget. Vi i Sverige har börjat mycket uppifrån tidigare och startat landslag innan vi haft etablerade serier och det har gått bra här. Tyskland till exempel har gjort tvärtom.

Som tidigare nämnt är Mathias Etéus en person som andas futsal. Få inom futsal-Sverige kan ha missat hans insatser för sporten i IFK Göteborg (tidigare Göteborg FC) och det svenska herrlandslaget. Men när han i fjol bestämde sig för att lägga skorna på hyllan var steget till det här sättet att få arbeta med futsal inte långt.

– Det känns givetvis inspirerande, men det är som sagt också en utmaning. Broberg har gjort ett superjobb på de sju åren han varit i förbundet. Han har startat upp såväl landslag som seniorserier. Så det är klart att det är stora skor att fylla. Samtidigt hoppas jag kunna komma in med ett stort driv och nya idéer för att ta det vidare. Futsalen har legat mig varmt om hjärtat länge och det är något jag verkligen brinner för, så det känns nästan som att få jobba med sin hobby.

Kunskap till distrikten viktigt

Vart vill ni med sporten den närmaste tiden?

– Vi har inte satt någon konkret målsättning, men ett första steg är att ta fram en strategisk plan för vart man vill och hur man vill jobba framöver. Vi har börjat ta fram spelformer för ungdomar. Hur ska man spela och träna som sjuåring? Ska man spela två mot två, tre mot tre eller fyra mot fyra direkt? Det tror jag är viktigt att få ut till distriktsförbunden. Kunskapen är för låg idag i och med att det inte riktigt funnits sådant från förbundet tidigare. Det handlar om att hjälpa distrikten till mer kunskap, men också hur de kan dra gång.

Arbetet är nu i full gång och Etéus har redan setts ute på såväl landslagssamlingar som Champions League-matcher. Något han tycker är viktigt.

– Precis som Broberg kommer jag försöka vara med på mycket samlingar och läger. Vill man tjöta lite med mig är det bara att komma fram.