Det där med norska avsparksvarianter…

0

Ny vecka, ny söndag och ny söndagskrönika. Hoppas att ni som vanligt är beredda på en liten sur farbror, förklädd till en pojke. Skämt åsido, veckan började med övergången jag tror många snackat om men inte vågat tro på, nämligen Kristian Legiec till IFK Uddevalla. Förbundet har på två år inte fått tummen ur att ändra datumet till något vettigt. Aja, det finns alltid förbättringspotential…

Norra serien är helt oförutsägbar alltså. Norrköping som låg tvåa inledningsvis ligger nu sist i SFL Norra. Det går snabbt i futsal brukar jag säga. Vad har hänt med Muffe och hans gäng? Definitivt något jag skall undersöka närmre, för på pappret tror jag de flesta skriver under på att de bör ligga högre i tabellen.

Torslanda, som placerat sig högt i tabellen flera omgångar, ser för tillfället ut att missa slutspelet efter att ha förlorat mot Gais. Nu behöver man vinna mot Skoftebyn på hemmaplan med minst tre bollar för att det skall bli slutspel. I vilket fall som helst tycker jag det är stort av Torslanda att kvalificera sig för spel i SFL kommande säsong, Fredrik Augustin har verkligen gjort ett fint jobb i att få ut max från sina spelare.

Denna krönikan måste dock också ta upp något som stört mig oerhört mycket. Någonting som också får mig att spy inombords och fråga så många frågor. Jag snackar givetvis om ”den norska avsparksvarianten”.

För den som inte är insatt i det hela handlar det om att laget som har avspark passar bollen till motståndarens pivot, som i sin tur passar bollen till andra lagets libero. Detta för att uppfylla kravet att bollen skall spelas framåt på avspark i futsal.

Vid en avspark får inte den spelaren som tar emot avsparken stå på motståndarens planhalva, utan måste stå på egna. Addera ett avstånd på tre meter och du inser att det kan bli ett ganska förödande bolltapp direkt på avspark om man skall följa alla konstens sätt och regler.

Vad är det då för fel på att lösa problemet?

Flera jag mött pratar mycket om att det handlar om ”Fair Play”. Genom att passa bollen till motståndaren, som passar tillbaka den, får laget som har avspark också göra ett ordentligt uppspel.

Jag tycker det är skitsnack. I min värld är det mer fair play att backa fem-sex meter istället för de tre som står skrivna i regelboken, så får laget som har avspark göra den ordentligt. Svårare än så är det inte, låt laget som har avspark göra den och spela ner istället för att tro att man vinner en massa på att stressa upp direkt.

Kanske det större problemet med avsparksvarianten är att publiken, både de insatta och inte lika insatta, alltid ifrågasätter vad det är som händer. När någon får se den för första gången är alltid reaktionen densamma, vad i hela händer?! Jag vill inte att det enda en nyfrälst futsalfan kommer ihåg om sporten är en konstig avsparksvariant. Låt det istället vara hur snabb och taktisk sporten är.

För mycket handlar om hur vi vill be uppfattade om andra. Att passa bollen till andra laget som passar tillbaka den, för att regeln säger att bollen måste spelas framåt, gör att många ifrågasätter vad vi håller på med. Det ser löjligt ut. Oavsett vad man tycker kan det uppfattas som löjligt i alla fall.

I det skede sporten är nu behöver vi inte saker som uppfattas eller kan uppfattas som icke seriöst. Det gäller allt från de stora till de små sakerna. Därför tycker jag inte heller att det är svårare än för varje lag att istället backa och låta motståndarlaget göra sin avspark. På samma sätt ger vi avstånd vid frispark, inspark och hörna. Fem meter används där, så det kan vara ett vettigt avstånd att ha som tumregel.

Skall lag envisas att köra med avsparksvarianten, dumpa då ner bollen till målvakten. Rensa den så hårt det går bara. De spelarna som inte gör det kan sätta sig och värma bänken resterande del av matchen. Jag ser nämligen ingen anledning, förutom att det retar gallfeber på många, till att vi gör denna typ av avsparksvariant.

För övrigt, jag väntar med spänning på den match där man gör den norska avsparksvarianten och en spelare dumpar bollen mot en sovande målvakt som släpper in den. Skall man då låta andra laget göra ett mål också?

Nej, nu känns det dags att önska en fortsatt trevlig helg och en fantastisk vecka. Endast en omgång återstår och mycket står på spel. Det skall bli ett sant nöje att följa kommande söndag.