Ektorp ser fram emot kvartsfinalen: ”Vi är underdogs”

0
Foto: Krister Melin

I flera år har damfutsalsidan stått stilla i Norrköping och trots att staden har en stor talangpool med spelare som är uppfostrade inom utomhusfotbollen så har det där riktiga lyftet inte funnits tidigare säsonger. Detta ville Ektorp Futsal-Klubb ändra på som inför nuvarande säsong startade ett damlag som anmäldes till RFL.

Spelare med och utan futsalerfarenhet handplockades samt en tränare togs in. Säsongen som startade med en snöplig förlust mot Kenty avslutades med seger efter att ha säkrat seriesegern tidigare. Nu väntar klubbens första slutspel och staden norrköpings första sedan säsongen 2016/17. Där väntar ett guldtippad Djurgårdens IF.

En spelare som har varit med på denna resa är Vera Fridh som under flera säsonger representerade Norrköping FK. Hon har även gjort en landslagsamling mot Finland. Hon berättar varför ett miljöombyte lockade.

-Ektorp visade tidigt intresse för mig och Johanna ”Yoyyo” Sjöholm. Klubben strävar efter att ha så jämställda förutsättningar som möjligt vilket i praktiken innebär att vi får välja träningstider, vi spelar samma cuper, samma förmåner. Vi båda kände att detta miljöombyte och satsning var för bra för att tacka nej till.

Vera Fridh och Johanna Sjöholm gick från Norrköping till Ektorp. Foto: Ektorp FK

Varför har det gått så bra för er?

-Vi har varit disciplinerade och haft en hög lägstanivå på varje match och träning. Vi tar med det vi tränar på ut på planen och gör det ännu bättre. Samtidigt satte vi inte jättehöga mål eftersom det var vår första säsong, säger hon och samtidigt hyllar en av sina medspelare som är nyare inom sporten:

-En spelare jag blivit positivt överraskad av och som utmärkt sig i mina ögon är My Malmström. Hon kommer från att aldrig spelat riktig futsal innan och gör sin första säsong extremt bra. Hon gör mål varje match och är enkel att spela med på planen.

Hur känner du att dina prestationer har varit?

-För min egen del har denna säsong blivit en helt okej säsong. Mitt jobb har krockat med träningar och matcher så har inte kunnat vara med så mycket som jag velat. Har ändå varit jämn i mina prestationer. Gör inte så mycket mål men jobbar i bakgrunden, gör assister och sätter andra spelare i bra lägen. 

Vera Fridh är som sagt en av flera spelare som gick från Norrköping FK till Ektorp. Andra spelare som valde den nystartade damlaget är Johanna Sjöholm, Linnea Jaktfalk, Emma Nilsson, Malin Räisinen, Klara Fridh och Maja Lundman. Förutom denna skara så återförenades hon med erfarne Slaven Novoselac som tränade henne förr förra säsongen i Norrköping. En viktig och rutinerad pusselbit med andra ord.

-Slaven bidrar med sin kunnighet inom futsal och han är respekterad av alla. Han är seriös varje träning och match och det är viktigt för man behöver ta så många poäng man kan i en liten serie som denna. Han är självklart en förebild för alla.

Slaven Novoselac. Foto: Krister Melin

Nu väntar slutspelet för Ektorp som möter ett favorittippat Djurgården. Man inleder kvartsfinalmötet hemma i Fastighetsteknik Arena och detta blir Fridhs första slutspelsmatch då hon missade det senaste tillfälligt med Norrköping. Hon ser fram emot mötet men ser gästerna som favoriter:

-Ska bli extremt roligt då jag missade mitt första slutspel säsongen 2016/2017 på grund av Thailandsresa. Vi fick känna lite på Djurgården under Boren Futsal Cup och vi vet vad vi behöver ta med oss från den matchen, positivt och negativt. Vi är underdogs detta möte men vi kommer inte ändra något i spelidén för det, snarare tvärtom viktigt att man inte backar hem bara för att Djurgården är guldtippade. Ektorp FK är att räkna med.

Matchen mellan Ektorp Fk och Djurgårdens IF startar klockan 17.00.