Nacka Juniors FF går i graven – men ser positivt på framtiden: ”En epok är över”

0

Nacka Juniors FF. Laget som gick från ett hårt kämpande bottenlag till ett älskvärt och fruktat topplag – för att i år sjunka ned till den absoluta botten. Nästa år kommer laget att spela futsal i division 1 – men under ett annat namn. Epoken Nacka Juniors FF är från och med nu ett avslutat kapitel.
– En sorg att den tiden är förbi men det är ett viktigt steg för föreningen, säger klubbchefen Mounir Riahi.

Ingen kan ha missat den framfarten som Nacka Juniors FF stod för under fjolårets säsong och året dessförinnan. Man hade gått från ett lag som lite smått osynligt höll till i de nedre regionerna till att bli ett lag som de flesta helst ville undvika i ett slutspel.

Säsongen 2017/2018 slutade laget som höll till i Nacka bollhall på en andraplats i SFL Norra, bara två poäng bakom Örebro FC. Man hade stått för en enastående säsong, men när det också stod klart att IFK Göteborg väntade i kvartsfinal trodde nog de flesta att succésäsongen hade nått vägs ände.

Fortsatte överraska

Förlust i det inledande bortamötet blev till seger hemma – men totalt sett ett oavgjort resultat. Det hela skulle helt enkelt avgöras via förlängning, som också blev straffar. Där fick 374 nervösa och spända Nacka-supportrar se ett kyligt hemmalag och till slut kunde lagkapten Mosaddiq Zekria skjuta in det avgörande målet. Nacka Juniors var i semifinal.

Foto: Krister Melin

I semifinalen väntade regerande mästaren IFK Uddevalla och det blev till slut aningen för tufft. Men man hade gått från osynliga till att bli topp fyra i Sverige – på ingen tid alls.

I fjol var förväntningarna desto större på gänget som leddes av hyllade tränaren Eldin Kozica. Inledningen av säsongen bådade gott och man var länge en av de stora kandidaterna till att ”sno” guldet från IFK Uddevalla. Men mot slutet fick man svårare att få ihop det och landade till slut en fullt respektabel femteplats.

Tappade allt

Där tog dock framgångssagan slut. Till den här säsongen tappade man sin huvudtränare och likaså stora, om inte alla, delar av truppen. Då sattes man i ett prekärt läge.

– Klubbar hörde av sig och kunde även erbjuda ekonomisk ersättning. Vi skulle bygga om och det blev en för stor omsättning av spelare. Vi hittade ett gäng och direkt började vi med att förlora med 9–0 och fick tänka om lite. Vi hittade då lite gamla spelare som vi plockade in, men fick inte ihop ett lag i år. Det kunde se bra ut på pappret till en match. Men vi fick inte ihop träningar och vi fick inte ihop helheten, berättar klubbchefen Mounir Riahi som var den som en gång startade igång det här laget.

Mounir Riahi. Foto: David Gerd

Han fortsätter:

– Ganska tidigt visade några av dem att de hade möjlighet att tjäna lite pengar och ville vidare. Vissa kunde tänka sig att vara kvar, men såg att det inte skulle hålla och drog i sista stund. Vi kanske kunde gjort något annorlunda, erbjudit pengar och så vidare. Men vår inställning var i år att man inte skulle behöva tjäna pengar för att spela futsal i Stockholm.

Ungdomarna viktiga

Familjär, är ordet som ofta använts när man pratat om Nacka Juniors. Inför matcherna möttes man av ett gäng ideellt arbetande eldsjälar. Personer som senare under matchen svettas mer än spelarna själva när det är nervöst på planen. Personer som brinner för Nacka Juniors.

– Nacka Juniors är en väldigt liten förening. Det är en liten vänskapskrets och spelarna vi haft genom åren är bara genom kontaktnät. Där under har vi faktiskt också jobbat upp en ungdomssektion. Killarna som nu spelat de sista omgångarna är killar som spelat futsal i fyra år. Och när vi visste att vi skulle åka ut ville vi ge killarna den erfarenheten inför division 1. Erfarenhet som kommer vara ovärderlig.

Snittåldern på spelarna som lirade för Nacka under de sista omgångarna av årets SFL-säsong var minst sagt ungdomlig. Det är gänget som kommit underifrån och som kommer lägga grunden i det arbete som nu påbörjats inför framtiden. För just framtiden är något som man arbetat med på ett noggrant sätt via ungdomsspelarna.

– Vi har haft 250 ungdomar som spelat futsal genom ett samarbetsavtal med Sickla IF. Vi är säkerligen den förening som har störst ungdomsverksamhet inom futsalen där barnen kommer och bara tränar futsal med ordentligt utbildade instruktörer, berättar Riahi.

Ny epok inleds

Samarbetet med Sickla IF har varit viktigt – och framöver förändras det samarbetet ytterligare. Nacka Juniors kommer nämligen helt och hållet att kliva in i grannklubben.

– Vi har en positiv känsla om framtiden, det hade vi inte för några månader sedan. Då kämpade vi bara för att lösa situationen. Det har nog gått lite för snabbt för oss. Det är väl åtminstone den enkla förklaringen.

Därmed har Nacka Juniors FF gjort sin sista match i den svenska futsalen.

– Tyvärr så är en epok över. Innan futsalen kom in i mitt liv så har vintrarna allt som oftast varit tråkiga, men futsalen har färglagt en annars trist årstid med passion och glädje. Vi barndomsvänner fick en passion att dela på! Nu kommer tyvärr Nacka Juniors att försvinna och vi ska gå in i en annan förening. Det är klart att det är trist att det slutar såhär, man vill alltid att det ska vara ett bra slut på en film! Det har varit en långdragen process kring sammanslagningen som varit klar sedan en längre tid tillbaka. Vi alla runt föreningen är överens om att vi måste gå den här vägen för att kunna bygga något riktigt större och mer hållbart! Det är självklart en sorg att Nacka ska gå i graven, säger han och tillägger:

– Jag träffade Alejandro (Fernandez), som jag grundade föreningen med, häromdagen och vi är båda väldigt stolta över vad vi har skapat. Även om det är en sorg känns det oerhört spännande och fascinerande inför det som kommer. Ett namn går i graven men samtidigt känns det spännande att bygga nästa fas.

Alejandro Fernandez och Mounir Riahi. Foto: Privat

”Är väldigt stolt”

Sickla IF är laget som kommer att spela i division 1 nästkommande säsong med en trupp unga, men välutbildade, futsalspelare. Kanske kan de lyckas åstadkomma en topplacering redan första året, kanske inte. Även om Mounir Riahi självklart vill se laget i SFL igen, så är det nu inte prioriterat att återigen göra en snabb resa uppåt.

– Jag tror att det är viktigt att man är försiktig med sin framtoning och inte sätta press på de som ska spela i division 1. Idag är vi 250 ungdomar, om några år säkert 500-600 ungdomar som spelar futsal. När vi är tillbaka i SFL är vi tillbaka för att aldrig åka ned igen. Blir det som Norrköping med ett starkt år direkt är det en bonus. Men vi ska nu bygga långsiktigt. Vi behöver göra det här på riktigt.

”Vi ville visa att Nacka hade spelare som kunde spela högt upp”

Mounir Riahi, klubbchef Nacka Juniors

Han avslutar:

– Jag skulle vilja tacka alla som varit med runt Nacka Juniors-familjen och varit med om det vi åstadkommit. Jag är väldigt stolt. Vi hade ett mål där vi ville visa att Nacka hade spelare som kunde spela högt upp. Med futsalen fick vi ett lag som var väldigt slagkraftigt. Jag är stolt och glad över allt. Jag är också glad för att Svenska Futsalligan tar stora steg framåt och vill säga på återseende.