Nicklas Asp förklarar – därför lämnar han Blåvitt: ”Värkt fram under säsongen”

0
Foto: David Gerd

Nicklas Asp ledde IFK Göteborg Futsal till ett SM-silver under den gångna säsongen. Kort efter tackade han för sig. Vad som väntar härnäst för 34-åringen berättar han nu för Futsalmagasinet.

Nicklas Asp har gjort allt som går att göra i IFK Göteborg Futsal, tidigare kallat Göteborg FC. Som spelare var han oerhört framgångsrik och har flertalet SM-guld på meritlistan. På senare år har fokuset allt mer gått över till tränarbiten, och under den gångna säsongen höll han sig helt och hållet vid sidan av planen i rollen som huvudtränare för klubben.

Blåvitt stod för en stark säsong och man tog sig hela vägen till final. Där blev det dock förlust mot ett något vassare Hammarby. Kort efter stod det klart att Nicklas Asp gjort sitt i klubben – åtminstone för den här gången. Han väljer nämligen att kliva av och istället tar Petrit Zhubi och Christopher Solberg över.

– Vi har haft en resa senaste åren med många nya spelare som vi fått bra utveckling på, och jag tror Zhubi och Solberg är redo att kliva upp för att ta ett större ansvar som tränare, säger Asp till Futsalmagasinet.

LÄS OCKSÅ: Flera tunga värvningar av ÖSK – men: ”Allt handlar inte om pengar”

Utöver att ha haft uppdraget som huvudtränare för Sveriges näst bästa lag står Nicklas Asp sedan ett par år tillbaka även under kontrakt med Svenska Fotbollförbundet som assisterande förbundskapten. Ett uppdrag som han kommer fortsätta med – och ett uppdrag som framöver kommer kräva mer tid.

– Jag kommer inte att ta någon ny klubb. Jag kommer att fortsätta som assisterande förbundskapten och lägga mer tid på det. Det tror jag svensk futsal behöver. Vi behöver en landslagsledning som är lite närmare SFL-klubbarna och som kan jobba tajtare med SFL-tränarna.

Han fortsätter:

– Det kommer ta lite mer tid och samtidigt har det väl värkt fram under säsongen att det var dags att gå vidare. Jag har varit där i 13 år, och kände att det var rätt tid nu. Det tar mycket tid och energi att vara både i klubblag och landslag samtidigt.

Rollen som assisterande förbundskapten kommer därmed att förändras något.

– Ja, den kommer att förändras lite. Jag är fortfarande kontrakterad av förbundet, men däremot kommer jag få lite mer tid. Jag ska ut och vara lite närmre SFL-klubbarna. Hjälpa till med föreläsningar, utbildningar, träningar och se fler matcher på plats, säger Nicklas Asp.

Vad känner du nu att du lämnar för IFK Göteborg efter dig?

– Ett starkt IFK Göteborg känns det som. Jag ville såklart avsluta med ett SM-guld. Det var planen. Men det känns ändå som resan som vi gjort senaste tre åren varit väldigt bra. Det skadar kanske inte IFK heller med en ny röst och nya ledare. Jag har varit där länge och gjort det mesta i föreningen. Det är bra för Blåvitt och den organisationen med nya röster. Jag har alltid velat ha allt på mitt sätt, och det är såklart bra, men nu kanske det är bra med något nytt. Så tänker jag i alla fall.