Jansson tar steget utomlands – blir heltidsproffs: ”Borde inspirera fler”

Viktor Jansson lämnar IFK Göteborg Futsal och SFL. Flyttlasset har gått till Finland för spel i Torneå – där han också nu kan fokusera på futsalen till 100 procent.
– Gynnar mig både som futsalspelare och människa, säger Jansson till Futsalmagasinet.

Viktor Jansson, 23, har gjort en stor resa under de senaste åren. På kort tid blev målvakten en etablerad spelare i såväl Svenska Futsalligan som det svenska landslaget. Först spel i Torslanda, därefter IFK Uddevalla Futsal och slutligen IFK Göteborg Futsal under den gångna säsongen.

Men nu är Sverige-kapitlet avslutat – åtminstone för den här gången. Viktor Jansson har flyttat drygt 140 mil norrut till den finska staden Torneå. Där väntar spel i stadens högstaligalag.

– Jag har väl egentligen känt att jag alltid varit öppen för att gå utomlands om det finns något bra och seriöst. I och med att jag just nu inte har något som låser mig i Sverige utöver flickvän och familj. Under säsongen har det funnits lite halvintresse, men det stannar oftast där. Sedan kom Mikko (Seppälä) in i bilden och frågade hur det kändes och om jag ville spela i Finland. Torneå och några andra lag nappade, men det var Torneå som kunde erbjuda det som gjorde att jag tyckte det var värt det, säger Viktor Jansson och tillägger:

– Det är inte intressant att flytta dit och jobba heltid vid sidan. Nu kommer jag till en riktigt häftig miljö, där fem stycken i laget varit med i landslaget varav tre är ordinarie. Dessutom har man ett nyförvärv från Brasilien.

I fjol tog sig Torneå imponerande nog till semifinal. I år vill man längre än så.

Kontakten med Torneå togs via Mikko Seppälä och ett provspel blev aktuellt för Jansson kort efter SM-finalen med Blåvitt.

– Vi snackade om att åka och testa, men det blev aldrig så i och med coronan. Egentligen tog jag väl en liten chansning att åka hit utan att veta något. Men jag hade pratat med en hel del folk i både Finland och Sverige och fick höra mycket bra.

Utöver Finland fanns även intresse från Italien för Jansson.

– Det var ett lag som var nykomling i Serie B som kändes intressant. Men jag kände också att jag ville ta ett realistiskt steg. Att ta små steg framåt, så att det inte blir för mycket på en gång, säger han.

Torneå, med dryga 20 000 invånare, är en liten stad nära den svenska gränsen. En stad Jansson tror han kommer trivas bra i.

– En jättemysig stad. Ingen stor stad, men en gemytlig. Stor skillnad från Göteborg såklart. Jag har restaurangen där vi äter lunch och middag nära, och mataffären likaså. Allt är gångavstånd, så det är skönt.

Hur känner du kring att ha lämnat Blåvitt?

– Det var tufft att lämna Blåvitt nu när det kommit in ny ordförande och lite nya röster. Det här är en början på att bli både bäst och mest proffsiga i Sverige. De håller på att skapa något som är väldigt intressant. Men samtidigt om man ska vara realist kanske det dröjer två, tre säsonger innan man är semiproffissionell. Jag är 23 och det hinner hända mycket på två år, så det går inte heller att bara vänta, menar Jansson.

Vad tänker du om hela den här satsningen?

– Jag tänker först och främst att det är jätteroligt och spännande. Jag tror att det kan gynna mig både som futsalspelare och människa att lämna tryggheten. Det kommer vara tufft, speciellt i början. Vi kör måndag till fredag. Och så är det lite dubbelpass för mig och några till. Träningsdosen kommer bli högre, men det kommer ju bara hjälpa mig. Förhoppningsvis kan detta vara ett första steg, senare kanske man tar sig till varmare breddgrader. Lyxen att få träna futsal varje dag tror jag kommer mynna ut i något riktigt bra.

Utöver en ökad träningsdos kommer det även att bli bra mycket fler matcher än vad Jansson vant sig vid i Sverige. Den finska ligan har utökats, och slutspelet spelas som en rak serie. Därefter väntar ett final four som spelas med möten bäst av fem. Utöver det har man även finska cupen.

– Skulle allt gå vägen och man vinner allt, kommer jag att ha gjort fler matcher i Finland på en säsong än på tre i Sverige, skrattar Jansson.

Hur har mottagandet varit?

– Ha ha, väldigt bra. Jag tycker nästan att de är lite för överdrivna. En lokaltidnings löpsedel var upptryckt på mataffären och där stod det att de värvat en svensk landslagsmålvakt, och sedan stod det även på finsk text-tv. Det är en liten familjär klubb. De har inte heller funnits så länge, två år i högstaligan. Men de har snabbt fått ett gott rykte. Jag har pratat med mycket folk, och alla har väldigt gott att säga om föreningen.

Robin Armandt har gjort det. Kristian Legiec likaså. Nu blir Viktor Jansson en av få som lyckats ta steget utomlands. Något han naturligtvis tycker ska bli en häftig upplevelse, men det är också en satsning som han hoppas ska inspirera fler.

– Det är klart att det är roligt. Hoppas det kan inspirera många andra. Eller snarare, jag tycker att det borde inspirera många andra. Jag har inte gjort mer än vad många andra kan göra om man vill något med sin futsal. Om man bara lägger ned de extratimmarna så står dörren vidöppen om man lägger manken till. Satsar man på futsalen helt och lägger den jäkla fotbollen i division 2 och 3 helt och hållet åt sidan så är ett landslag och utlandsäventyr i dagsläget inte så långt borta. Det kan gå fort.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img