Nu avgörs det vilken nation som blir Sveriges EM-kvalmotståndare

Under den här veckan spelas damernas Preliminary round i EM-kvalet. Därmed kommer det nu att avgöras vilken nation som blir den sista in i Sveriges EM-kvalgrupp i höst. Just nu är Spanien och Italien en del av gruppen, och om man ser till euro odds är Spanien utan tvekan en stor favorit.

Sverige är en av flera nationer som är direktkvalificerade till huvudrundan (Main round) i EM-kvalet. I höst, närmare bestämt 19-24 oktober, spelas den och det är också Sverige som står som värd för den gruppen. Gruppen, kallad grupp 4, innehåller utöver Sverige även Spanien och Italien för närvarande. Men ytterligare en nation ska alltså ansluta innan gruppen är komplett.

Vilken nation det blir kommer att avgöras nu. För det är nämligen så att just nu, 5-9 maj, så spelas ett par av de grupper som ingår i Preliminary round. Vinnaren i grupp A i Preliminary round är också den nation som kommer att ansluta. Där står det mellan Serbien, Litauen, Slovakien och Nordirland.

När det väl är dags för Main round i höst är det utan tvekan Spanien som är den stora gruppfavoriten i grupp 4. Det är nämligen Spanien som är regerande mästare i det Europeiska Mästerskapet, EM. Även Italien har stått för starka insatser tidigare och kommer att bli en tuff nöt att knäcka för svensk del.

Inte helt oväntat är det också Spanien som är den stora favoriten till att ta hem hela turneringen. Efter Main round-gruppspelet väntar det slutgiltiga finalspelet för Main rounds fyra gruppvinnare. Finalspelet kommer att äga rum mot slutet av mars.

Det här är den andra upplagan av EM för damer i futsal och debutanter för den här gången är Gibraltar och Bosnien & Herzegovina. Den första upplagan spelades 2019 och ägde rum i Portugal, och vanns som tidigare nämnt av Spanien. Det här EM-kvalspelet är uppskjutet ett år på grund av coronan, vilket betyder att allt skulle ha skett under 2020 med finalspel tidigare i år.

Var Sveriges matcher kommer att spelas i höst är ännu inte helt och hållet spikat. Vi får helt enkelt avvakta och hålla utkik efter besked kring det.

Fakta: Nationerna som tävlar

Preliminary round

De nationer som får inleda i det första kvalsteget, Preliminary round, är Serbien, Litauen, Slovakien, Nordirland, Nederländerna, Armenien, Bosnien & Herzegovina, Moldavien, Kazakhstan, Belgien och Gibraltar.

Spelas 4-9 maj 2021.

Main round-kvalificerade

Övriga nationer som precis som Sverige, Spanien och Italien direktkvalificerats till Main Round är Ryssland, Ungern, Belarus, Portugal, Kroatien, Polen, Slovenien, Ukraina, Finland och Tjeckien.

Spelas 19-24 oktober 2021.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img