Serrejón: ”Det viktigaste är alltid ungdomarna”

Futsalsäsongen i Spanien spelas parallellt med fotbollssäsongen och nu närmar det sig slutspelet. Flera lag kämpar för att ta en plats och kämpar för guldet.

Ett av de lagen som ligger högre upp i tabellen är El Pozo Murcia, ett av världens bästa futsallag och ett av de mest meriterade i Spanien.

Futsalmagasinet tog kontakt med sportchefen Francisco Serrejón och hade en kort men lärorik pratstund.

Fran Serrejón, El Pozo Murcia. Bild: El Pozo Murcia

Fran, hur blir man ett av de bästa futsallagen i världen?

– Det händer givetvis inte över dagen. Vi har varit en aktiv förening i 30 år, vi har alltid elitsatsat  på en idrott som fortfarande växer i Spanien.

– Sen investerar vi väldig mycket i våra ungdomar. Vår ungdomsakademin är superviktig för oss så vi investerar en hel del i den så vi kan försörja a-laget med våra egna spelare.

Hur såg det ut i början av futsalen i Spanien? Använde ni fotbollsspelare eller rena futsalspelare?

– I början var spelarna inte rena futsalspelare. Vi hade inga proffsspelare men allt började ändras så småningom.

Serrano fortsätter:

– Givetvis spelar den satsning som görs på ungdomarna en stor roll. Mycket handlar om att sköta ungdomsakademier som lär ungdomarna allt det goda med futsal så att de kan välja att spela futsal istället för någon annan sport.

Du pratar en hel del om ungdomsakademin. Hur mycket pengar investerar man i ungdomarna i Spanien i egentligen?

– Det varierar en hel del mellan föreningarna. Det finns föreningar som oss eller FC Barcelona som investerar väldig mycket i ungdomsakademierna.

– Sedan finns det andra föreningar som inte gör det på samma sätt som oss men det finns ett krav från förbundet att alla föreningar ska ha en ungdomsakademi. Alla lag ska driva ungdomslag och det ser till att vi kan försörja idrotten med fler spelare.

– Futsal är det näst mest utövade idrotten i Spanien, det spelas på skolan, på fritiden och det är en bra kultur att ha.

Ni har haft samma tränaren för A-laget sedan 2001. Hur mycket bidrar detta till framgång?

– ”Duda” kom till oss som spelare, sen blev han vår tränare och under alla dessa år håller hans framgång med laget honom här.

– Att ha samma filosofi hjälper alla att förstås mycket enklare. Den goda relationen som finns mellan ledningen i föreningen, spelarna och honom gör att vi kan komma överens lätt och fokusera på att vinna titlar varje år.

El Pozo Murcia 2016/2017 Bild: El Pozo Murcia.

Se Även: El Cafe Del Futsal Con Moncada y Etéus

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img