Jordgubbskungen från Suonenjoki tände hoppet om ett Finland i EM

Artikkeli suomeksi ruotsinkielisen jutun alla (Artikel finns även på finska, lite längre ner). 

Lettland stod som motståndare för de finska lejonen för en match som många ansåg vara den viktigaste i finsk futsal.

På förhand sågs Lettland som det enklaste motståndet för Finland, där man bara skulle vinna efter förlust mot Portugal (5-1) och kvittering av Rumänien i slutsekunderna (5-5). Det skulle visa sig bli en tuff nöt att knäcka.

Lettland spelade bra och hade ett bra passningstempo. Finland fick det stundtals svårt i sitt höga man-man-försvar där man var nära på att få ett mål i baken. Det skulle dock bli det höga man-man-försvaret som skulle öppna matchen, genom en sekvens när Finnarna pressade Lettland ordentligt. Målvakten Aigars Bondars, även lagkapten, blev rejält stressad och bollen hamnar plötsligt framför Miika Hosios fötter som enkelt sätter bollen i öppet mål.

Med cirka tre minuter kvar av första halvleken får Lettland en högst tvivelaktig straff i ett scenario där Rami Tirrkonen ger en liten knuff som Lettländaren överreagerar på. Domaren var dock säker på sin sak och pekade tydligt på straffpunkten och Igors Avanesos kliver fram för att ta den. Han sätter säkert bollen hårt till vänster, högt, nära krysset, efter att Juha-Matti Savolainen i Finlands mål gått åt andra hållet.

Inte skulle det sluta där, utan efter att ha dragit på sig den sjätte frisparken i första halvleken får Lettland en långstraff där Maksim Sens resolut skjuter mellan Savolainens ben och lika i en match där Finland var på väg att bli riktigt frustrerade. Då skulle Tirrkonen revanschera sig genom kvitteringsmålet och det var också ett resultat som hölls till halvtid.

Många har säkert hört det och det kommer säkert att upprepas igen, men fasta situationer är väldigt viktigt i futsal. Det skulle Panu Autio visa för Finland när han delikat placerade in bollen på halvvolley efter en variant som kunde varit hämtad från skolboken. Kanske rentav från Autios bok?

Lettland tryckte på för en kvittering åter igen i matchen och plockade ut sin målvakt för att spela joker. De ville inte vara sämre än Autio, utan spelade ut det finska försvaret så det bara var Oskar Ikstens att peta in bollen vid bortre stolpen.

Med jokerspelet satte man ordentligt tryck på Finland och fortsatte därför med detta. Länge kändes det som att ett Lettländskt mål skulle vara ett faktum men åter igen visade Finland på moral och Mikko Kytölä tryckte dit fyran för Finland.

Sammanfattningsvis var matchen öppen åt båda håll och det bjöds på en riktigt tajt futsal med många lägen och hårda närkamper. Finland får nu hoppas på att Rumänien förlorar med fem bollar eller att man blir bästa trea. Skall man bli bästa trea så skall Spanien vinna över Polen.

Matchfakta finns längs ner, under den finska artikeln.


Suonenjoen mansikkakuningas sytytti toiveet kisapaikasta

Finnish Version – Kääntänyt: Mikko Seppälä

Suomi kohtasi viimeisessä ottelussaan Latvian, jota myös pidettiin monien mielestä maan futsal-historian tärkeimpänä.

Etukäteisarvioissa Latvian piti olla lohkon helpoin vastustaja Suomelle, josta piti hakea voitto Portugali-tappion ja Romania-tasapelin jälkeen. Latvia osoittautui kuitenkin todella vaikeaksi vastustajaksi.

Latvian tempo pallon liikuttelussa oli korkealla tasolla ja he pelasivat hyvin. Suomella oli ajoittain suuria vaikeuksia Latvian korkean prässin kanssa eikä tappiolle joutuminen ollut kaukana. Korkea prässi oli myös ennakoissa se asia, joka olisi avain asioita ottelun kuvan suhteen. Latvian maalivahti Aigars Bondars joutuikin ensimmäisen kerran yllätetyksi, kun kahden miehen prässi voitti pelivälineen Suomelle ja Hosio siirsi valkopaidat johtoon.

Ottelun 17. minuutilla Latvia saa kyseenalaisen rangaistuspotkun Rami Tirkkonen antaessa hieman vauhtia latvialaispelaajalle. Igors Avanesos ottaa joukkueen harteilleen ja ampuu pallon ohi Juha-Matti Savolaisen, joka aavistaa väärään suuntaan. Peli tasoittuu.

Maalijuhlat eivät päättyneet siihen. Latvia saa vielä yhden kymmenmetrisen jakson lopulla. Maksim Sens ampuu sen vastaan tullen Savolaisen jalkojen välistä pitseihin ja Suomi joutuu takaa-ajajaksi. Valkopaidat vaikuttavat äärimmäisen turhautuneilta. Tirkkonen kuitenkin paikkaa rangaistuspotkun tasoittamalla Panu Aution loistavasta tarjoilusta ja tauolle mennään tasalukemissa.

Monet ovat varmasti kuulleet erikoistilanteiden merkityksestä futsalissa, mutta kertaus on opintojen äiti. Sen osoittaa Panu Autio välittömästi toisen jakson alussa. Kulmakuviossa pallo pelataan hänelle ja puolivolley painuu tulisesti Latvian pitseihin. Ehkä tämä kuvio löytyy jopa Aution kirjasta?

Latvia tuli jälleen tasoihin pelatessaan lentävällä maalivahdilla. He eivät halunneet olla Autiota huonompia, vaan rikkoivat Suomen puolustuksen totaalisesti, jolloin Oskar Ikstens pystyi puttaamaan pallon takatolpalta sisään tyhjään rysään. Paikalta, joka suomi-futsalissa kulkee nimellä Christian Majan toimisto.

Suomi joutui todella kovaan paineen alle Latvian jatkaessa lentävällä maalivahdilla. Pitkään heidän maali roikkuikin ilmassa, kunnes Suonenjoen suuri futsal-sankari Mikko Kytölä painoi Suomen johtoon.

Suomen pitää nyt toivoa Romanian viiden maalin tappiota tai pääsyä parhaaksi kolmoseksi. Siihen yltääkseen pitää Espanjan voittaa Puola.


Latvia – Finland 3-4 (2-2)

Scorers, Latvia: Igors Avanesovs, Maksims Sens, Oskars Ikstens
Scorers, Finland: Miika Hosio, Rami Tirkkonen, Panu Autio, Mikko Kytölä

See UEFA for more stats

LÄS ÄVEN: Per Broberg i intervju kring UEFA:s pressmeddelande

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img