KRÖNIKA: Stora i Finland och spelarna måste ta mer ansvar

0

Söndag och många laddar säkerligen inför en ny vecka av nya utmaningar.

Förra veckan skrev jag en krönika kring den hallbrist som råder i landet. Jag tänkte följa upp den artikeln med krönika/blogginlägg varje söndag härefter. Ni får mer än gärna komma med feedback eller saker jag skall skriva om.


Om ni missat det, så startade vi Futsalmagasinet Suomi i fredags. Jag har efter den svenska säsongens slut försökt följa den finska serien men hittade ingen bra nyhetsuppdatering och drev därför frågan att starta en finsk motsvarighet. Utvecklingen känns naturlig och utmaningen stor, att ta ett väl fungerande koncept till ett annat land med ett himla knepigt språk (för oss som inte kan det).

Tro inte för en sekund att svenska Futsalmagasinet bortprioriteras. Vi kommer fortsätta jobba hårt med sidan, samtidigt som självklart kommer få lägga en del jobb på finska sidan. Mikko Seppälä, tränare i ÖSK, kommer leda det dagliga arbetet och se till att kvalitetssäkra våra texter. David Gerd och jag kommer se till att alla förutsättningar finns för skribenterna och Mikko.


Arbetet med säsongen 2017/2018 har redan börjat, både för klubbar och förbundet. Tränare börjar kontrakteras, spelare värvas och organisationer sättas. En nyhet som Futsalmagasinet kunde avslöja var att man kommer bjuda in till damserier nästa säsong. Till en början kanske det inte blir en jättestor förändring till hur det har varit med regionala serier, men jag tror det är ett steg framåt att förbundet adresserar frågan.


På tal om att förbereda inför nästa säsong, i onsdags var jag och hälsade på Torslanda IK när man förlängde med Andreas gånger tre, Haglund, Bertilsson och Jernarp. Ett nyförvärv i William Lännholm gjorde man också. Ett längre videoreportage om detta kommer senare idag.

Foto: Tobias BW Granberg

Andréas Haglund som är en oerhört viktig spelare för sitt Torslanda är en riktigt bra förlängning, även om det kanske inte fanns några andra alternativ för honom. Bertilsson är en rutinerad SFL-målvakt man kan bygga vidare på och Jernarp en potentiell toppspelare. William Lännholm kan nog också bli intressant under Augustins ledning.


En fråga som kanske inte alltid får så mycket ljus när vi pratar svensk futsal, i alla fall enligt mig, är att vi måste få igång ungdomsverksamheter som till exempel Torslanda IK har. Sporten tar kliv efter kliv och vi måste kunna försörja Sverige med bra futsalspelare även i framtiden. Framför allt om vi skall ha ett bra landslag…

Kanske skall man införa det som ett krav om någon säsong, att alla klubbar i SFL måste ha en egen ungdomsverksamhet eller samarbete med en annan klubb?


Finska slutspelet pågår för fullt, något som gör mig väldigt avundsjuk. Jag pratade med William Lännholms pappa, Patrik Lännholm, som är assisterande tränare i Torslandas a-lag i fotboll. Jag förstår att de vill köra försäsongsträning tidigt för att få ihop laget, men jag förstår inte riktigt meningen med att springa omkring och träna i minusgrader.

Även om planen (Bravida Arena) är uppvärmd är luften fortfarande kall och det gör musklerna kalla, här finns det verkligen risk för skador… Då måste det vara bättre att vara inne i en varm hall och träna futsal.

Jag tror spelarna måste bli starkare och uttrycka en vilja att spela futsal, idag känns det som fotbollsklubbarna får säga allt för mycket. Säger man inte emot kan man inte heller klaga. Som det är nu får alltid futsalklubbarna alltid vika sig, eller ta konsekvenserna, tänk om det vore tvärt om?

Spelarna måste driva på själva att de vill spela, de kan inte bara gnälla på att futsalklubbarna inte gör tillräckligt. De måste själv vilja. Är det så att man kanske väljer fotbollen före och inte vill ta den striden för att spela i SFL är frågan om man har där att göra.


Mycket spridda skurar idag, men hoppas det gav er något att bita i innan vi laddar om för måndag. Som alltid finns jag på [email protected] om ni vill skriva något till mig. Kanske vill ni öva er finska, då kan ni alltid pröva [email protected]. Jag finns på de flesta sociala medier och även i verkligheten så hojta till om jag skall skriva om något.

Ha de gött!