Nästa säsong började IGÅR!

0

Mars är slut sedan länge, nu är vi inne i den sista helgen i april och på måndag är det som bekant 1 maj, ny månad, röd vimplar och allt vad det innebär. I helgen är det också finalspelet för UEFA Futsal Cup som gäller, men efter det är så gott som hela den europeiska futsalsäsongen (med några undantag) över för den här gången.

Nu är det vår (nåja…) och de flesta torde vara glada, men inte för oss som älskar futsal. För oss som ägnar stora delar av vår vakna tid åt denna sport är detta givetvis tråkigt, speciellt här i Sverige där vi antagligen har världens längsta uppehåll mellan säsongerna. Från mars till november. För vissa lag till och med från februari. Det är en lång väntan och även om säsongen på kontinenten drar igång tidigare på hösten är det ändå ett långsamt tickande på den där klockan. Tristess.

Därför blir jag extravarm i tränarhjärtat när jag läser denna nyhet som Futsalmagasinet kunde avslöja tidigare i veckan om FC Rosengårds försäsongssatsning:
Försäsong i april – en verklighet för Rosengård

 * * * * * 

Så som jag ser det gör FC Rosengård det som BORDE vara en självklarhet för alla genuina futsallag, men som icke desto mindre ofta ignoreras. Vi må ha ett av de längsta säsongsuppehållen, men det innebär ju också att vi har fantastiska möjligheter att verkligen bygga för framtiden.

Jag pratade med en tränarkollega i veckan som ansvarar för ett division 1-lag som siktar på att ta klivet upp till SFL kommande säsong. När jag frågade honom när försäsongsträningen skulle sätta igång fick jag mer eller mindre en chock – De skulle inte börja träna förrän i oktober, cirka en månad en innan seriepremiären. Minimalt med förberedelser och detta var ändå ett lag som satsade på att gå upp i högsta ligan.

När jag bemötte honom med detta ryckte han på axlarna och svarade med en suck: ”Men Johan, jag har inga spelare att träna innan dess. Alla håller på med fotbollen”.

* * * * *

Läget för min kollega är ingalunda unik. Merparten av alla futsallag i Sverige har inte tillgång till sina spelare förrän en bra bit in på hösten då de dessförinnan ägnar sig åt fotbollssäsongen. Det går att ha delade meningar om den saken, att spelare som tävlar på högsta nivån i futsal-Sverige kombinerar detta med att spela fotboll, men icke desto mindre en verklighet som vi behöver förändra.

Örebro SK ville göra något åt detta och när Mikko Seppälä och Victor Huerta förlängde sina kontrakt tidigare i våras var det med inriktningen att alla deras spelare skulle prioritera futsalen framför fotbollen. Också helt rätt väg att gå, i alla fall om de spelar i SFL.

De finns dem som hävdar att spelarna ändå ”behåller flåset” om de spelar fotboll under sommarhalvåret och att de gagnar dem när de sedan spelar futsal på vintern. Det må förvisso vara sant att futsal, precis som fotboll, är en intermittent sport, men rörelseschemat skiljer sig ändå åt. Det är bra många fler explosiva löpningar i futsal, fler ryck och inte i närheten av lika mycket joggande eller att stå still på stället. Futsal är betydligt mer tempofyllt än så, vilket innebär att fotbollsträningen inte till fullo kan ersätta den specifika träningen för futsal.

Lägg därtill att taktiken, formationerna, arbetsmetoderna, underlaget, reglerna och en hel del andra punkter skiljer sig från fotbollen så inser du snabbt att det inte går att ersätta den specifika futsalträningen med att spela fotboll på sommarhalvåret.

Fotbollen är ett komplement, men går inte att ersätta futsalen med. Och vice versa.

Punkt och därmed basta!

* * * * * 

Nu finns det risk att jag bara talar för mig själv, men som tränare vill jag kunna förbereda mitt lag på bästa sätt genom att ha mycket tid. Dels vill jag träna frekvent på en vecklig basis, tre gånger i veckan med en hög spelarnärvaro är på något sätt ett minimum för att kunna sätta en spelidé i grunden, men dels vill jag också ha gott om tid på mig under försäsongen för att verkligen sätta grundspelet. Att då börja försäsongen i oktober, och då bara träna två gånger i veckan som jag vet att många SFL-lag gör, är därmed inte i närheten av dessa förutsättningar.

Medvetenheten om detta har börjat sprida sig, vilket inte minst FC Rosengård visar. Förutom det uppenbara, att du får mer tid på dig att förbereda dig inför kommande säsong, så är det lättare att få tag på bra halltider under april / maj / juni. Det bör antagligen vara billigare också än det är under högsäsong, så varför följer inte fler FC Rosengårds exempel?

Hade jag haft huvudansvaret för ett SFL-lag (vilket kanske sker i en snar framtid, vem vet?) hade jag i en maximalt förberedd värld förberett försäsongen så här:

MARS – Utvärdering av säsong med spelare och ledare. Träningsledigt i ett par veckor.

APRIL & MAJ – Försäsongsträning startar. Sätta grunder i spelidé. Värva eventuella spelare / ledare. Planera träningsmatcher, tävlingssäsong etc. Ha gärna någon match / turnering inbokad dessa månader så att spelarna har något att ”gå i gång på”.

JUNI – Träna på framtill midsommar. Ge spelarna individuella träningsplaner så att de håller sig fräscha under ledigheten (behöver inte vara hårdträning, men tillräckligt för att inte börja på noll senare). Att inte träna under sommaren och ha en bedräglig kosthållning är inte OK!

Slutet på JULI – Försäsongsträning del 2. Eventuellt fystest för att utvärdera spelarnas träning under sommaren. Spelarna samlas igen. Nu bör truppen vara spikad med undantag för 1-2 spelare som kanske värvas in som spetskompetens. Riktlinjerna för säsongen tas upp, likaså målsättning.

AUGUSTI – OKTOBER – Försäsongen fortsätter att trappas upp. Varva tränadet med mycket matcher och cuper, så att spelarna får spela ihop sig. Du har också chansen att utvärdera laget, komma med förändringar om det behövs och finjustera bygget.

NOVEMBER – Tävlingssäsongen startar!

* * * * *

Observera att ovan är en mall som går att modifiera i, men som jag tycker att alla seriösa futsallag i någon form bör applicera i Sverige, i alla fall i SFL.

Det viktiga nycklarna här är att ha spelare som prioriterar sin futsal och har fotbollen som komplement, inte tvärtom, samt att inse att nästa säsong startar i exakt samma ögonblick som den förra säsongen tar slut. Den inleds inte en månad innan premiären, utan flera månader innan dess.

Jag vill också poängtera att försäsong för mig inte handlar om att lyfta vikter och annat skrot på ett gym. När vi bara tränar tre gånger i veckan med boll (och i vissa fall mindre än så, även på SFL-nivå) vill vi inte lägga den tiden på gym. Integrera istället ren fysträning i den vanliga träningen (plankan, höftlyft och annat funkar utmärkt att ha i en inomhushall ihop med matchspel). Tänk att det skall vara lite och ofta, inte sällan och mycket.

* * * * *

Innan jag får hatmail – Observera att detta är vad jag hade gjort i en maximal värld. Jag är fullt medveten om att vi i futsal-Sverige har en bit dit och att vi har utmaningar att tampas med.

Men vi måste börja någonstans, så varför inte här?
Ribban måste höjas om sporten skall utvecklas i Sverige, det är en självklarhet.

* * * * * 

Är du tränare för ett SFL-lag?
Vad väntar du på?

Sätt igång och börja planera er försäsong redan nu och kör igång träningarna!

De som är mest och bäst förberedda brukar i regel ha en fördel när tävlingssäsongen sätter igång…

_______________________________________________________________

Johan Solinger är en utbildad futsaltränare från Göteborg som för tillfället är klubblös. Han har läst tränarskap och ledarskap på Halmstad Högskola och innehar även ett UEFA A-diplom på fotbollssidan. Han är även nyckelinstruktör på Göteborgs Fotbollsförbund där han bland annat håller i talangträningar för futsalsspelare.

Om du har några synpunkter eller tips eller vill komma i kontakt med Johan kan du kontakta honom via e-post på johan.solinger@futsalmagasinet.se 

Du kan också följa honom på Twitter under namnet @johansolinger alternativt hans officiella hemsida www.johansolinger.com