Målet är öppet – nu måste lagen sätta målet

0

Ja, Valborg denna söndag samt första maj på efterföljande måndag. Kan man strejka för att det är så långt till nästa futsalsäsong? Jag börjar redan få abstinens och då har det knappt gått två månader sedan Lindahl och IFK Uddevalla stod som vinnare.

Som vi kunde berätta i torsdags genomförs en hel del förändringar till nästa säsong. Kvartsfinaler införs för herrarna samt att finalen spelas som ett enkelmöte hos det högst rankade laget. Definitivt ett steg i rätt riktning, klubbarna har länge skrikit för fler matcher. Fler matcher ger förhoppningsvis mer intäkter och förlänger säsongen. Intresset borde därmed också öka, men vi kan inte slappna av och luta oss tillbaka. Nu måste vi accelerera ytterligare.

Om vi leker med tanken att dessa förändringar hade trätt i kraft förra året hade följande lag från norra serien gått vidare till slutspel: Örebro FC, Örebro SK, Norrköping FK och Falcao FC. I södra hade det varit IFK Uddevalla, Borås AIK, Malmö City FC och Skoftebyns IF. Lag 1 i respektive liga skulle ställas mot lag 4 i andra ligan, således blir det lag 2 mot lag 3. Matcherna hade då sett ut som följande:

Lag 1 mot lag 4
Örebro FC – Skoftebyns IF
IFK Uddevalla – Falcao FC

Lag 2 mot lag 3
Örebro SK – Malmö City FC
Borås AIK – Norrköping FK

Om jag gör en liten snabb analys tror jag inte utfallet hade blivit annorlunda, jag tror de högst rankade lagen hade tagit respektive matchserie. Uddevalla kändes som det starkaste laget i år, det mest kompletta och hade nog sprungit över vilket motstånd som helst.

Det som oroar mig här är att det inte skall dyka upp folk. Falcao snittade 55 åskådare under säsongen på sina matcher, Norrköping 98 och Malmö 84. Hur roligt och hur seriöst känns det? Tar vi Falcao som varit bra historiskt håller man bra mycket bättre klass på planen än vad man har på läktaren. Samma sak med Malmö och Norrköping, man måste kunna locka folk.

På samma sätt som lagen jobbar på att utveckla spelet och individerna måste de börja jobba på sin marknadsföring. Jag tycker vi skall kunna kräva minst tresiffrigt antal åskådare på matcherna, det är trots allt högsta serien vi snackar om. Skoftebyn lockar 641 i snitt, Örebro SK 594. Två bra exempel som lagen borde kunna lära från.

Storlaget IFK Göteborg, som har ett tungt namn och skickliga spelare lockade 239 åskådare, medan Torslanda lockade 267. Skämskudde för IFK Göteborg som ofta pratar om att man är bäst i Götet och har en mäktig historia, både i fotboll och futsal. Är man så bra som IFK Göteborg har varit, och förhoppningsvis blir nästa år (man hade lite av ett mellanår i år), skall man locka mer publik.

Skövde United som spelar i nationalarenan har mer eko än publik, med ett snitt på 115.

Jag vill inte vara taskig, elak eller dum. Jag är ganska övertygad om att de flesta föreningarna gör sitt bästa för att få så mycket folk till matcherna, samtidigt som man slåss med ekonomi, halltider och spelare. Det är inte så att vi stoppar folk utanför hallen och inte låter dem komma in.

Jag tycker bara det är så tråkigt att vår fantastiska sport, med alla eldsjälar, alla duktigare spelare och halvdana reportrar förtjänar mer. Malmö City som kom trea (!) i SFL Södra förtjänar mer än 84 personer på läktaren.

Vi får inget gratis. Det ligger mycket slit bakom varje framgång. Det är därför vi inte kan tro att förbundet eller någon annan skall lösa alla problemen.

Ja, kvartsfinaler är ett sätt att höja statusen på sporten. Men supportrar kommer inte välla in till hallarna för att se futsal bara för att vi får kvartsfinaler.

Jag kommer ihåg att Gudrun Schyman sade en ganska rolig sak, när hon fick frågan om hennes parti Feministiskt Initiativ skulle kunna nå 4%-spärren in till riksdagen.

– Det räcker att alla våra väljare tar med sig tio kompisar till vallokalen som röstar på oss.

Något jag märkt när jag pratar med folk inom futsalkretsen är att när man väl introducerar någon till sporten brukar de bli fasta. Om alla som går på Malmö tar med sig en kompis till matchen skulle man haft lika många åskådare som Täfteå till exempel. Tar de i sin tur med sig en kompis, eller kanske flera, så ökar vi mer och mer.

Bjud in skolklasser, sätt upp lappar på arbetsplatser, offentliga platser och i skolor. Var aktiv på sociala medier och försök att synas och höras så mycket som möjligt. Bygg bra evenemang så att folk återkommer.

Om vi kan visa att vi fyller hallarna på både bredden och höjden ger det ett bra underlag för att vi skall få mer halltider och bättre hallar att träna och spela i. Om spelarna är seriösa med futsalen blir vi också mer trovärdiga.

Vi har chansen att göra något fantastiskt. Gör nu inte som undertecknad och missa öppet mål.