Futsaloraklet: I’m back!

Det var längesedan jag skrev. Min roll inom svensk futsal och som bloggare på Futsalmagasinet har inte varit helt självklar. Anledningarna är många, men främst så är jag idag inte själv lika aktiv inom svensk futsal, mer än från ett sponsorperspektiv.

Nästa skäl är faktiskt att jag skulle vilja hylla Tobias BW Granberg som jag tycker skriver lysande blogginlägg med ord som skulle kunna vara hämtade ur min egen tunga. Bra jobbat BW och David Gerd, och inte minst Krister Melin!

Det finns mycket som är bra i svensk futsal just nu. En damliga är på G och herrarna går mot en enda serie. Förhoppningsvis redan nästa år.

Futsalmagasinet är kanon och gör ett kanonjobb, och storklubbarnas klubbemblem börjar hamna på många tröjor runtom i landet. Mycket händer.

Ännu återstår några stora frågetecken enligt mig. Är det som futsalen tycker verkligen så bra att vara med i SEF? Jag känner mig tveksam men har haft fel förr. Tycker att man kanske ännu skulle väntat ett år eller två. Sedan, återigen: Varför är Per Broberg fortfarande ensam om att jobba med futsal på förbundet?

Kommer ekonomin i klubbarna klara av en serie? Kommer rätt publik till matcherna, och framför allt kommer publiken?

Jag skrev om publiken i Örebro SK och IFK Göteborg förra året. Att bara ha namnet är verkligen ingen garanti för publikfest. Se Uddevalla och Skoftebyn som exempel där, som utan stort namn lockar väldigt med folk.

LÄS ÄVEN: BW gör det igen

Som sagt mycket är bra i svensk futsal, men vilken väg vill man gå?

Man vill inte vara fotbollens lillebror, men ändå tar man sig in i fotbollsklubbar och lånar deras namn. Futsalen kommer aldrig bli större än fotboll eller ishockey. Jag var själv en av idémakarna till ÖSK några år innan det blev ÖSK. När idén togs fram till Ivhall junior, sa han att det var en dålig idé. Men om man inte vill vara lillebror kanske det är bättre att heta Borås eller Skoftebyn.

Ser man på innebandyn, handbollen och basketen, som är sporter som man har en realistisk chans att komma förbi publik- och mediemässigt, så är de baserade i orter där inte fotbollen och hockeyn regerar.

Det kommer att bli spännande att följa tycker i alla fall jag! Hur stora vill man bli?

Kan vi hålla derbyn mellan Djurgården och Bajen samt IFK och Gais på en festnivå och utan dräggen som inte har med sport att göra? All publicitet är bra publicitet, sägs det. Nja, inte i detta fall om det blir när idioter ska synas.

Några lag kommer att falla ur och försvinna. De lag som kan överleva och vara topplag om två tre år kommer ha en ljus framtid i svensk futsal. i min värld kommer inte lag som Nacka och Falcao (Falcao som förening men inte i SFL) att överleva resan om DIF och HIF lyckas.

Mer spännande är det med lag som Skoftebyn, Torslanda och Linköping. Överlever de? Jag vet helt ärligt inte.

Det jag vet är att slår Hammarby och Djurgården väl ut, så heter snart Borås Elfsborg och Norrköping har IFK framför sitt namn.

Futsaloraklet
Anders Pettersson

LÄS ÄVEN: Mahdi till GAIS

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img