Från division 8 till 3 i fotbollen – vill göra samma resa i futsalen

  0

  Alla har vi olika historier kring var vi hamnade idag. Allra minst har de flesta hittat olika vägar in i futsalen. En person som hittade in i futsalen, för att hitta ut och in igen är Daniel Åman. Han och BK Skottfint är nu aktuella i och med att man startat upp ett futsallag som skall spela i division 2 kommande säsong.

  Så vilka är BK Skottfint?

  – Vi är Bra Killar Skottfint, en förening som grundades 1999 och har kört 18 säsonger fotboll. Noterbart är att vi gått från division 8 till division 3 i fotbollen.

  En, i futsalkretsar, känd man vid namn Lasse Ternström var en gång i tiden tränare för Skottfint när man tog steget från division 4 till 3. Åman har känt Ternström i över 20 år, sedan tiden Ternström spelade i GAIS.

  Daniel Åman med SM-bucklan. Foto: Privat

  När Ternström lämnade fotbollen för futsal och blev tränare i Göteborg Futsal Club (även förkortat GFC), frågade Lasse om Daniel ville hjälpa till i föreningen. Så blev det.

  I föreningen fick Åman vara lagledare och bland annat hjälpa till inom sektorer där han hade lång erfarenhet, som media och event.

  – Jag fick vara med i SM-slutspelet i Hammarö, som slutade med SM-Guld. Senare det året åkte vi ner till Bern, Schweiz och spelade Uefa Futsal Cup.

  Under tiden i GFC fick Åman många fina minnen, men när det senare blev klart att klubben skulle bli IFK Göteborg Futsal slutade han.

  GFC i Schweiz. Foto: Daniel Åman

  – Som Gaisare fick jag sluta när föreningen bytte namn. Några månader senare blev jag ordförande i BK Skottfint istället.

  LÄS ÄVEN: Räkna aldrig bort Borås

  Varför ger man sig då på futsal nu? Under tre år har man försökt bygga en grund för att skaffa bra förutsättningar för ett futsallag. Skottfint enligt Åman är en förening som bygger på kamratskap och gemenskap, där man skall ha minst lika kul utanför planen som på planen.

  – Sedan är det inte bara att dra ihop något för att deltaga. Precis som i fotbollen, där vi gick från division 8 till division 3, sysslar vi med en tävlingsverksamhet som går ut på att vinna matcher. Det känns som rätt tid för oss nu, när fotbollen i Skottfint inte har samma status som den hade för tre-fyra år sedan.

  Skottfint på futsalplanen skall försöka ta det som gjorde dem framgångsrika på fotbollsplanen, mellan åren 2004 och 2013. Man skall vara ett spelförande lag med mycket rörelse.

  – Det mesta jag lärt mig av futsal, lärde jag mig av Lasse Ternström under tiden i GFC. Allt ifrån att sätta ett lågt eller högt försvarsspel, till nyckeln för en lyckad offensiv rotation och hur rörelse skall fungera. Detta är något som legat som grund för den stomme vi skall börja spela seriespel i futsal med.

  Målsättning då? De flesta klubbarna har högljutt stoltserat att man skall vinna SM-guld om fem år, det vill säga 2022. Åman är däremot mer ödmjuk. Till att börja med handlar det för honom att komma in i kostymen. Ambitioner att klättra högre upp i seriesystemet finns givetvis där, precis som den gjort i fotbollen.

  – Det viktigaste nu i början är dock att sätta en grund för framtiden. Ett annat delmål är att vara i framkant mot andra futsalföreningar i staden när det kommer till hur aktiva man är på sociala medier och hemsidor. Det är alldeles för lite material med rörliga bilder till exempel från klubbarna i högsta ligan. Skall vi få futsalen att växa ännu mer i Sverige måste alla klubbar tänka på hur de vill bli sedda utifrån.

  Skottfint hoppas nu göra samma resa som man gjorde i fotbollen, spikrakt uppåt. Kommande säsong gör man som sagt debut i division 2. Kanske har Åman med sig några av de framgångsrecepten som tog GFC till toppen?

  LÄS ÄVEN: Vega i kontakt med Skoftebyn – har haft ett första möte