”Futsal är en egen idrott, inte inomhusfotboll”

0

Tidigare i veckan kunde vi berätta om att Värmlands fotbollsförbund söker en futsalutvecklare, som man vill tillsätta snarast. Flera ansökningar lär ha ramlat in, men hur kommer det sig att Värmland vill tillsätta en tjänst som futsalutvecklare? Futsalmagasinet hörde av sig till Richard Morero på Värmlands fotbollsförbund för att ta reda varför.

– Rent krasst handlar det om att vi ser en stor potential i att utveckla futsalen i vårt distrikt, men vill ha en person som endast ägnar sig åt detta. Dels för att utveckla VFF samt bistå med större kunskap om futsal. Vi vill tydliggöra, inte minst för kommuner, att futsal är en egen idrott och inte som många kommuner behandlar det som, inomhusfotboll.

I Värmland har man under två år haft ett rent futsalläger för 13-14-åringar. Under denna tiden har man sett att intresset för denna typ av verksamhet har ökat. Dessutom skall flera ledare ha hört av sig till dem och efterfrågat tränarutbildningar i futsal. Då Svenska Fotbollförbundet gör om sin tränarutbildningsstege kan man inte erbjuda en ren futsalutbildning i år.

– Vi vill ändå tillgodose behovet av fortbildning av futsal, därför skall vår futsalutvecklare även hålla i fortbildningsträffar i våra fyra ”zoner” i Värmland.

LÄS ÄVEN: Alfredsson tillbaka i IFK Uddevalla Futsal

I samband som Morero spånade på hur uppdraget skulle se ut har han varit i kontakt med Västerbottens fotbollsförbund, som ligger ett par år före i futsalutvecklingen. Där fastnade man för idén om distriktslagsverksamhet i futsal.

– Det skall därför bli spännande att utveckla även denna del, säger Richard Morero till Futsalmagasinet.

För att sammanfatta det hela anser Morero att man behöver och vill ha en person med spetskompetens i futsal. Denna person skall ansvara för det man redan gör inom förbundet, samt utveckla den och komma med nya idéer.

– Vi har inte som avsikt att gå en medelväg i Värmland. Ambitionen är alltid att bli så bra som möjligt. Därför behöver vi få in en person med specifik futsalkunskap som kan hjälpa oss med detta.

LÄS ÄVEN: Talang från IFK Göteborg – till division 2