Futsalmagasinet levererar – i etablerad medias frånvaro

0
Foto: Krister Melin

Okej kära läsare, nu får ni ta och hjälpa mig lite. Jag har skrivit mina krönikor/blogginlägg ett tag och är lovad en alldeles egen blogg av vår käre ledare David Gerd. Däremot har jag inte kommit på något bra namn på bloggen. Jag skulle därför uppskatta om ni kunde komma på något bra namn, som ni tycker passar bra in. Även om jag kanske ser lite arg och läskig ut i de flesta krönikorna är jag en ganska snäll person. Kanske kan jag bjuda på ett litet pris till vinnaren?

Under lördagen var jag och David Gerd på presskonferens. Den så kallade Göteborgsalliansen, det vill säga klubbarna IFK Göteborg, Gais och Torslanda, hade kallat till en presskonferens där de ville berätta lite om säsongens förutsättningar.

På förhand var jag oerhört exalterad, jag tänkte att man skulle få träffa på ett par ”etablerade” journalister som var nyfikna på sporten. Presskonferensen var fiffigt lagd innan Gais match i Superettan mot Norrby. Detta gav ypperliga förutsättningar för de journalisterna som skulle bevaka fotbollsmatchen. Först hade man kunnat gå på presskonferensen, för att sedan följa uppvärmningen och matchen på läktaren.

Ni kan nog gissa vad som kommer härnäst. Gissa hur många som som dök upp? Låt mig säga såhär. Fiasko.

I rummet sitter jag, David Gerd, en kille från svenskfotboll.se (som med största sannolikhet har blivit ditskickad av förbundet) och inga mer. Eller ja, respektive lag hade sina representanter, men mediekollektivet lyste med sin frånvaro. Trots att man gått ut med en inbjudan för två månader sedan, något som vi och även SEF uppmärksammat.

Inte ens lokaltidningen Torslanda-Tidningen, där Torslanda IK Futsal måste vara det högst representerade laget inom upptagningsområdet för tidningen, orkade ta sig dit. Visste de ens om det? Bryr de sig?

Säga vad man vill om Johan Ivhalls insats, men i Örebro har man lyckats engagera NA och dessutom varit på nationell tv (för ni har väl inte missat inslaget i Filip & Fredrik?).

Bohusläningen är duktiga på att rapportera futsal även dem. De rapporterar faktiskt ständigt om futsalen, vare sig det är rykten, match eller landslagsläger.

Ta till exempel landslagslägret i Uddevalla, där var det endast jag som närvarade i princip hela tiden, förutom sista passet. Mina kollegor på Futsalmagasinet kom också till undsättning och hjälpte mig. När förbundet bjöd in till presskonferens med nya förbundskapten Matija Dulvat och Lasse Ternström dök endast jag, Krister Melin (Futsalmagasinet) och Bohusläningen upp. Okej, även en representant från svenskfotboll var där som förbundet hade sänt ut, men det kan vi knappt räkna. P4 Väst som kommenterade Uefa Futsal Cup tog sig inte dit, inte heller någon annan media.

Under Örebro Open såg jag också klart flest matcher under tre dagar, där jag även såg bitar av båda Örebrolagens träningar. Jag vill ge credd till NA som även var där, grymt.

Det här är ingen hyllning till mig själv alls. Det jag vill säga med detta är att sporten aldrig kommer ta nästa steg, eller anses seriös, förrän vi får uppmärksamhet av de större medierna. Sporten kommer aldrig anses vara seriös förrän vi får ett någorlunda allmänt accepterande. Sporten kommer aldrig anses vara seriös förrän kommunerna slutar att behandla sporten som ”inomhusfotboll”.

Jag förväntar inte mig att GP, Aftonbladet, Expressen eller något annat större mediebolag skall bevaka varenda match och träning. Däremot hade man kunnat passa på att rapportera om de stora händelserna. Ta till exempel finalerna nere i Helsingborg, Sveriges första utländska förbundskapten som Fotbollförbundet anställt eller Göteborgklubbarnas presskonferens.

Sedan vet jag inte hur hårt klubbarna själva har jobbat på att få dit några etablerade medier. Ofta kan det vara lätt att peka finger. Precis som klubbarna själva sade under sina presentationer, att det är viktigt med en fungerande organisation, borde någon slags medieansvarig punktmarkera mediebolagen. Ligg på dem likt en igel, så kanske de får tummen ur någon gång.

Därför skulle jag vilja gratulera de flesta lagen inom SFL som gjort ett bra jobb i att rekrytera folk till sin organisation. Bosse Ros till exempel, materialförvaltare i Torslanda, vilken underbar människa. Samma med Jonas Malmi i ÖSK, lagledare och materialansvarig. Det finns många fler som kan nämnas. Alla dessa personer i kulisserna, som jobbar dag in och dag ut. Glöm aldrig att ni är fantastiska. Augustin påpekade bland annat detta på presskonferensen, vilket var fint. De personerna i det dolda, ni skall veta att det är ni som bygger futsalen i Sverige.

Ett genomgående tema, inte bara på presskonferensen i Göteborg, utan för de flesta föreningarna är hallbristen. I och med att det är valår kan det vara dags att föra lite opinion. Futsalen är inte bara den enda förloraren på att det inte finns ordentligt med tak över huvudet för junior- och seniorverksamhet. Handboll, innebandy, gymnastik, motionärer, dans, det är många som slåss. Kanske skulle vi istället förena våra krafter, en samlad röst är en stark röst. Jag vet att Gais och IFK Göteborg har gjort det med Redbergslid (handboll), då Lisebergshallen skall rivas.

På tal om hallbrist, jag hörde att ett visst Stockholmslag skall starta futsallag och har en bra lösning på problemet.

[archiveorg AIKByggerEgenFutsalarena width=640 height=480 frameborder=0 webkitallowfullscreen=true mozallowfullscreen=true]

Skämt åsido, ha nu en fantastisk vecka, snart börjar SFL!