Kom igen – det är inte korpen vi håller på med

Söndag denna veckan igen, jag hoppas att ni vet vad det betyder. Som vanligt sitter jag i sista stund och försöker få ut ett par rader där jag beskriver mina tankar och reflektioner.

Den stora snackisen för många lär säkerligen vara landslagsuttagningen. Lite extra roligt tycker jag det är att två av spelarna jag nämnde som ”snackisar” också kom med. Spelarna i fråga, Carl Lext och Mathias Etéus, skall bli oerhört spännande att se under Lasse-Matijas ledning. I samma artikeln nämnde jag Djurgårdens Kristoffer Khazeni, nu blev det istället Andreas Tranqvist som jag faktiskt funderade att ta med i listan. Nog med ryggdunk.

Norrköping går som tåget i norra serien. Ja, ÖFC leder serien men det är som vanligt inte övertygande segrar. Däremot är det flest mål som vinner, och de som vinner mest matcher i slutändan är också segrarna. Jag måste få lägga mig i något som kanske ses som en petitess av många, men hur länge skall få Norrköping få spela med målvakter som inte har nummer på ryggen?

I mitt tycke oerhört oprofessionellt, det ser ut som att det är korpen vi lirar! Hade det varit en ”sista minuten” lösning då man glömt en tröja eller dylikt vore det en sak, men här handlar det om ett konsekvent handlande. Dessutom har man en jokerspelare som spelar med en tröja som har en helt annan färg än målvaktens, samt även den utan nummer på. Då är det bannemig bättre med en väst över tröjan, även om jag gärna ser att klubbarna gör som IFK Uddevalla och ÖSK Futsal. Tryck upp en extra målvaktströja för fasiken, eller ja, tryck nummer på de tröjorna era ordinarie spelare har i vilket fall.

Efter lite research kan jag även konstatera att det inte heller finns något i föreskrifterna som behandlar just tröjnummer.

Bestraffning för något av dessa regelbrott är följande: ”Den felande spelaren instrueras av domaren att lämna spelplanen för att rätta till eller komplettera sin utrustning. Spelaren får inte återvända till spelplanen utan att först anmäla sig till någon av domarna som då
kontrollerar att utrustningen är korrekt.”

Enligt dessa premisser är det alltså inte okej att ha en annan färg på undertröjan än den huvudfärg man har på sina ärmar. Samtidigt verkar det okej att inte ens ha numrering på tröjorna. Kanske ses det som självklart, men skall man dra det hårt tolkar jag det som så.

Foto: Norrköping FK

Alltså verkar det okej för Norrköpings målvakt att inte ha nummer, det behöver inte heller någon annan spelare ha för den delen. Däremot den där vita undertröjan måste tas av! Ojdå, här får nog kanske domarkommittén ta sig en titt…

Däremot finns det en liten kort text som behandlar just numrering av spelare i regelboken, närmre bestämt sida 90. Där står det bland annat ”Tävlingsbestämmelserna måste föreskriva numreringen av spelarna, vilket normalt sett är från 1 till 15 med nummer 1 reserverat för målvakten”, samt ”Numret på varje spelare måste vara synligt på ryggen och vara urskiljbart från färgen på tröjan”.

Oerhört vagt enligt mig, dessutom under tolkning av spelregler samt riktlinjer, alltså inte som regel…

Nog om det, jag skulle vilja uppmärksamma Borås som alltså tagit fyra segrar på fyra matcher, alla på bortaplan. Luktar det redan lite guld? Nu får man dessutom tillbaka Fehim Smajlovic från IFK Göteborg. För att dra en parallell till Galenskaparna och After Shave, som gjort en klockren parodi på ”inomhusfotboll”, får jag upp denna låten på näthinnan när jag tänker på Borås säsong än så länge. Kanske är det rentav Fehim Smajlovic som sjunger?

IFK Göteborg Futsal gjorde en kanongrej i att flytta ut hemmamatchen mot Malmö City till Angered Arena. Det var fantastiskt fint att se killarna spela i halvtid, samt få sina skor och tröjor signerade av spelarna. Däremot verkade man missa att kanske en vilsen journalist också ville ha en signatur.

Skämt åsido, fantastiskt initiativ. Något som säkerligen flera lag har gjort och kommer att göra, hör i så fall av er så tar jag gärna och skriver ett par rader om det.

Andrés Moncada höll i den första (?) målvaktsutbildningen inom futsal, i alla fall vad jag vet. Från vad jag har hört togs den emot väldigt bra, där man dessutom hade representanter från både Skoftebyn och Borås. Fler initiativ likt detta behövs för att sporten skall växa. Jag längtar tills dagen jag kan skriva att det införs Uefa C och B-utbildningar i Sverige! Kanske kommer det snarare än vad vi tror?

Nej, dags för mig att börja ladda för en ny vecka, som givetvis har fantastiska utmaningar framför sig. Se till att njut, en eventuell blinkning och du riskerar att missa futsalsäsongen!

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img