Julklappsutdelning i söndagskrönikan

Det kanske är lite sent påkommet, men det var faktiskt söndag igår och jag hade ingen krönika. Aja, det får väl bli lite decembertema, som med min julkalender, att det kommer något dagen efter.

I och med att det är juletider tänkte jag därför dela ut lite klappar till ett par lag, samt beskriva hur jag tror att deras jul såg ut. Observera att jag gör det lite med glimten i ögat.

Vi börjar med Falcao och Skövde. Båda lagen med en anrik historia (glöm inte att Skövde AIK och IFK Skövde länge var en dominerande kraft i inomhusfotbollen). Dessvärre ligger de båda sist i respektive serie. Jag tror båda föreningarna andades ut i julen och slappnade av. Att båda lagen ligger sist i serien är egentligen lite missvisande, de har mycket potential i flertalet spelare. Däremot saknar båda föreningarna strukturer utanför plan, organisationen, som krävs för att spela i högstaligan. Går vi mot en serie nästa år kommer det bli ännu svårare. Därför är min julklapp till dessa föreningarna just var sin förening som kan hjälpa dem med spelet utanför.

Varför inte Skövde AIK eller IFK Skövde, som måste inse potentialen i det hela? Nästa år blir det en serie och Skövde kan bli ett elitlag i futsal. Till Falcao har folk sagt det många gånger, och lär säkert säga det igen, men AIK lär väl vara intresserade? Albert Krasniqi är ny tränare i Assyriska, kanske de kan plocka upp Falcao under sina vingar?

Torslanda IK ligger högst upp av Göteborgslagen, vem hade trott det innan serien? Jag tror definitivt de firar med ett rejält julbord, så att de kan orka resten av säsongen. Dessvärre finns det flera duktiga unga spelare som kan vara intressanta för fotbollsklubbar i högre divisioner. Min julklapp till Torslanda blir därför en futsalbibel, kanske rentav den vi gjorde i samarbete med Magasinet Match, så de kan läsa den och inte bli lockade av utomhusfutsal.

Foto: Tobias BW Granberg

Hammarby, Nacka och Djurgården ligger alla på samma poäng, med fyra vinster och fyra förluster. Alla klubbarna slåss om slutspel och en topp fem placering, vilket gör att jag vill ge Stockholmaren som följer någon av lagen en popcornmaskin. Här kommer det bli en rafflande fajt, där förloraren kommer få det tufft med konkurrensen i Stockholmsfutsalen framöver.

Är det något lag som är så beroende av sina fixstjärnor som Malmö City? Kristian Legiec, Patrik Burda och Robin Armandt är en klass för sig i laget, och är oerhört saknade i sitt Malmö när de inte spelar. Dessutom är det spelare som jag tror kan sätta en del färg på vår futsalliga. Min julklapp till Malmö blir därför en spa-upplevelse, så att de kan förebygga kommande skador. Jag slänger med en medicinväska om det värsta skulle inträffa.

ÖFC har släppt in 13 mål på åtta matcher, vilket gör att de är det bästa laget i serien på att inte släppa in mål. Dildar Caliskan har stundvis storspelat i kassen, och det lär Örebroarna vilja att han skall fortsätta göra om man skall vinna ett SM-guld. För att Dildar skall ha så bra förutsättningar som möjligt slänger jag upp en årsförbrukning av spik och en ny hammare, så han kan fortsätta att spika igen kassen.

Dildar Caliskan. Foto: Tobias BW Granberg

Serieledaren i södra serien, Borås, har gjort flest mål av alla lagen, hela 57. Detta har man lyckats på tre hemmamatcher och fem bortamatcher. Julklappen till Borås är därför självklar, en miniräknare till sekretariatet så de kan hålla reda på alla mål.

ÖSK har kommit tillbaka och vunnit när man bytte ut tränare Mikko Seppälä mot Fredrik ”Honken” Holmqvist. Det har snackats mycket om ”Honkeneffekten” där spelare har fått större förtroende och frihet. Därför blir min julklapp till ÖSK Futsal en sadel så de kan fortsätta rida på vågen.

KFUM Linköping och Gais var två lag som hade en bra försäsong. KFUM vann över IFK Göteborg som var topptippade, medan Gais vann Örebro Open. Lagen ligger nu på kvalplats, men har potential och vilja för mer. Från mig får de därför en tidsmaskin, så de kan åka tillbaka till försäsongen och titta på de sakerna de gjorde bra och mindre bra.

Skoftebyn ligger och lurar på fjärdeplatsen i södra serien. Än så länge har de inte slagit Borås eller Uddevalla. Vid sidan av planen gör det ett fantastiskt jobb med Inside Skoftebyn, vilket jag tycker att de skall fortsätta göra. De vill inte missa att dokumentera den dagen de slår något av lagen. Min julklapp till Skoftebyn blir därför en rejäl fika till de som jobbar bakom kameran med projektet Inside Skoftebyn.

Uddevalla släppte in 31 mål under hela förra säsongen. I år, efter åtta av 14 matcher, har man släppt in 30. Som svenska mästare vill alla slå en, vilket de säkerligen fick erfara i matchen mot Skövde som man ”bara” fick en poäng från. Därför ger jag Uddevalla nycklarna till en helt ny buss, som de kan parkera i matcher de vill stänga och köra över motstånd med.

Ignatius Malki har enligt mig varit en spelare som verkligen klivit fram och tagit för sig denna säsongen. I honom har Norrköping en notorisk målskytt som också är duktig en mot en. Därför vill jag ge honom och Norrköping ett gäng fyrverkerier som han kan skjuta i motståndarlagens kryss.

Sist, men inte minst, vill jag ge alla som läser Futsalmagasinet många fler läsvärda artiklar framöver. Hoppas ni har haft en bra jul, så ser vi till att ha en fantastisk mellandagsvecka!

LÄS ÄVEN: Första inlägget i min nya blogg

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img