Bakom kulisserna under världens bästa futsallags träning inför El Clasico

0

Hoppas allt är bra med er i mellandagarna. Kanske har ni hittat något bra fynd, eller spenderat lite tid med de nära och kära? I alla fall är jag tillbaka med ett blogginlägg om min och Uddevallas resa till Madrid där vi var på studiebesök hos Inter Movistar.

Resan bestod av följande delar, fetmarkerat betyder att jag behandlar ämnet i texten:

Vi tar helt enkelt vid där vi slutade, mina två första artiklar handlade om det möte vi hade med Ceasar som var akademiansvarig, samt den lilla turen på deras museum. Den här artikeln kommer handla om Inter Movistars träning. Återigen vill jag tacka Andrés Moncada för att han gjorde den här resan möjlig.

Innan träning skall börja får vi stränga order om att det är okej att fota, men inte filma. Inter skall spela mot Barcelona på lördagen och vill således inte att något skall läcka ut.

Spelarna börjar med lite rörlighetsövningar i en ring, innan man drar igång en övning med boll. Dessförinnan har tränaren sagt ett par väl valda ord till utespelarna, medan målvakterna förbereder sig.

Övningen drar igång och det är skott på mål direkt. Målvakterna har inte värmt upp, inte spelarna för den delen heller, vilket gör att man skjuter enkla bollar i början. Övningen går i grova drag ut på att en spelare på kanten löper i djupet, löper upp igen, för att få en lobbpassning i djupet, därefter tar han skott på målvakten.

En spelare springer på egen planhalva och slår passen i djupet, för att därefter bli just den som skall ta emot passningen i djupet. Från att slå passningen fullföljer spelaren löpningen ner, fintar och springer upp, för att springa i djupet igen och få passningen.

Trots att övningen är oerhört simpel är det mycket tanke bakom det hela, framför allt att man skall fullfölja löpningen och finta inte bara en, utan två, gånger.

Från att i början kört övningen ganska lugnt, växlar man upp tempot för att köra snabbare och snabbare, samt avslut av högre kvalitéer. Plötsligt börjar vi se ett par skott som är hårda, men också välplacerade. Ingen tar i för kung och fosterland, utan allt sker inom kontrollerade former. Skotten tas också mycket längre ut än vad som kan tyckas görs i Sverige.

Efter övningen är slut tas det lite vatten.

Om föregående övning inte var jättekomplicerad, skulle nästa övning visa sig vara ännu enklare. Spelarna ställde upp sig i två led, var sitt led på var sin sida i höjd med ”tiometarn”. Bollar på båda sidor och en ledare i mitten.

En spelare springer fram för att screena ledaren, från samma motsatt sida kommer en spelare som gått runt dem båda i en båge, som avslutar på volley.

Efter att ha kört dessa två övningarna körde man spel resten av träningen, eller rättare sagt, fasta situationer som mynnade ut i spel. Spelarna delades upp i två lag, det ena laget ställde upp för offensiv fast situation och den andra för defensiv. Väl där gjorde man samma variant på olika sätt och provade sig fram, efter att ha kört några gånger lät man bollen fortsätta leva och spelade på ett tag, för att återupprepa samma sak igen.

Medan vi satt och tog kort tyckte Ceasar att en i gänget filmade oss, vilket kanske inte var så schysst när man strängt förbjudit det och dessutom fixat en futsal med autografer för IFK Uddevalla Futsal att ta hem. Detta fick Andrés höra under träningen, vilket deltagaren i fråga fick höra resten av resan. Kruxet var att deltagaren inte hade filmat, utan istället varit klumpig när han försökte fotografera.

Spelarna fick ett par sista taktiska instruktioner, innan de skulle jogga ner. Medan de gjorde det fick vi en unik inblick i Inter Movistars omklädningsrum som minst sagt var mäktigt.

Efter att ha sett omklädningsrummet bar det ut på planen.

Efter att ha blivit frälsta av det hela var det dags för oss att bege oss tillbaka till hotellet. Om ni vill veta hur Barcelona tränar, varför Andrés fryser under U23-matchen och vilken klass deras tredjedivision håller rekommenderar jag dig starkt att läsa kommande inlägg!