Taktiska timeouten vände matchen: ”Den var inplanerad”

0

Två derbymatcher och två segrar för Djurgården. Tränare David Bergqvist kan inte annat än att vara nöjd över att ha slagit rivalerna två gånger om, efter att man under onsdagen kunde vinna med 4-1 över Hammarby. Christopher Krounis fastställde resultatet när han på långstraff sköt in fyran framför de 527 personerna som hade hittat till Eriksdalshallen.

Efter matchen möter Futsalmagasinet upp en glad, men sansad, David Bergqvist.

– Spontant känns det väldigt skönt, det känns som att vår matchplan sitter ännu en gång. Vi har koll på motståndet och följer det vi sagt inför matchen. Det är väldigt skönt inför framtiden, återigen känns det som att coachningen sitter väldigt bra och att vi belastar laget på rätt sätt. Detta gör att vi kan hålla tempot uppe hela matchen. Grabbarna går prestigelöst in och spelar för varandra hela tiden. I försvaret är vi disciplinerade och i anfallet tar vi vara på våra chanser.

Matchen började med ett Hammarby som tilläts föra matchen. Flera chanser avlöste varandra nere i Christopher Krounis straffområde, men aldrig någon riktig farlighet. Efter att man blivit nertryckte rejält tog därför David Bergqvist en timeout, som visade sig vara planerad från början.

– Den var inplanerad. Vi började att spela på färre antal gubbar, sedan vid timeouten får vi in färska gubbar. Av de åtta som spelar är det sex stycken som började på bänken. Sedan pratade vi om att värdera på ett annat sätt, så att vi kan behålla bollen. Vi pratade om det vi hade tränat på under de senaste träningarna, nämligen att spela sig ur en hög press.

Föregående derby klev Niklas Söderberg, född 97, fram och smällde dit ett hattrick, denna gången öppnade han matchen. Spelaren får stort förtroende av tränare Bergqvist, som tror vi kommer att få se mer av honom.

– Niklas växer något enormt. Han är en ung och oskolad futsalspelare som vi arbetat mycket med. Lite av en mer klassisk pivot som vi saknar. Han har ett gott självförtroende, tror på sig själv och är stark i kroppen.

MISSA INTE: Stjärnan missar resten av säsongen

Innan halvtid hann även Viktor Johansson med att trycka dit ett frisparksmål och Djurgården gick således till halvtid i ledning.

– I halvlek pratade vi om det vi trodde att Bajen skulle göra, vilket de också gjorde. Från vår sida gissade vi på hur de skulle agera matchen igenom och det var en ganska bra gissning. Vi pratade om att spela sig ur deras höga press återigen, samt att de säkerligen kommer köra ett tidigt jokerspel. När de spelade med joker hade vi pratat om att vi skulle skrämma dem med många långskott, med facit i hand kanske det blev för många. Vi tappar mycket bollinnehav, samtidigt som det känns att deras jokerspel inte är så farligt.

Agbar Barsom har gjort tre träningar med Djurgården, och fick även mycket förtroende i sin andra match. Även om hans namn säkerligen lockar intresse är han också en del av det kollektiv Bergqvist alltid hyllar, där han tillför rutin och kommer med många tips och idéer på olika matchsekvenser.

– Han är inte futsalskolad, men med de antal fotbollstimmar han har, anammar han futsaltänket snabbt. Agbar kommer bara att bli bättre.

Efter segern över Hammarby går Djurgården nu upp på en andraplats, med 18 poäng efter tio matcher. Något annat än slutspel vore enligt Bergqvist en besvikelse, samtidigt som han höjer ett varningens finger för att det kan bli oerhört jämnt.

– Jag tror att SFL Norra kommer att bli oerhört jämn, från lag tre till lag fem kommer det nog bara skilja tre poäng. Med de förutsättningar vi skapat oss tycker jag att vi skall ta oss till slutspel.

SE ÄVEN: Alla målen från Örebroderbyt