Domaren som förälskade sig i sporten

0
Foto: Tobias BW Granberg

Fem spelare i varje lag, målvakten är den enda som får ta med händer och den som gör flest mål vinner. Vår sport är inte svårare än det, i alla fall inte i teorin. I praktiken är det tämligen komplicerat. Några som kanske har den svåraste uppgiften på futsalplanen är domarna, som ofta hamnar i fokus.

Domarna vill, precis som föreningar och spelare, bli bättre och bättre. För att ligga i framkant har den svenska domarkåren länge haft ett nordiskt samarbete. Ett samarbete som också fortsätter att utvecklas.

Nyligen kunde vi berätta om Namik Idrizovic som åkte till Norge för att döma. Tidigare under säsongen gjorde även domare George Jansizian en liknande resa till vårt grannland.

– Samarbetet är något som Thore Johansson och Fredric Nilholt har utvecklat till vad det är idag. Det har växt med åren och långsiktigt har det förts dialoger med fler om att utöka samarbetet. Bland annat har två norska elitdomare och den norska elitcoachen deltagit under vår obligatoriska utbildning under säsongen 2016/17, berättar Jansizian.

George tillsammans med Frode Iversen från Norge

Säsongen 2015/16 var Patrick Willemark, FIFA-instruktör från Belgien, kursinstruktör. Föregående säsong var det finska Jyrki Filppu, även han FIFA-instruktör, som höll i kursen. Internationell kunskap och erfarenheter som gör att kompetensen hos de svenska stärks. Däremot är det inte bara nordiska domarkollegor George stött på.

– Under sommaren 2016 var jag i Libanon och tränade med elitdomarna under min semester. Även de var intresserade att etablera ett samarbete eftersom de har en professionell liga. Vem vet vad som händer i framtiden?

Årets kurs hölls av Fredric Nilholt och Thore Johansson. Före detta förbundskapten Charbel Abraham var inbjuden, precis som Johnny Ahlvin och Bosse Karlsson som jobbar med domarfrågor på förbundet.

Domarkarriären i futsal började 2009 för Jansizian, som redan då hade stor passion för sporten. 2012 studerade han i England och var därför bosatt där. Det gav honom möjligheten att spela i den nationella universitetsligan för futsal, där han representerade Newcastle.

– Vi vann ligan och övergick till att få möta riktiga klubblag. Där hade domarna tyvärr inte så bra fysik, vilket ledde till att jag började döma mer och mer. Först där fastnade jag verkligen för sporten. Nu älskar jag verkligen att döma futsal. Dels för att det händer så mycket konstant, det är ofta spänning och liv i matchen oavsett ställning, och mitt ledarskap sätts på prov konstant på olika sätt.

Våren 2017 åkte George till Tampere i Finland för sitt första utbyte. En resa som också blev lärorik.

– Då var finnarna mer fysiska och bättre taktiskt än spelarna i SFL. Jag får betona ordet då, eftersom SFL har gjort en fantastisk resa på kort tid.

David Glavonjic (svensk FIFA-domare), David Nissen (dansk FIFA-domare) och Christer Johansson

I januari 2018 var destinationen Norge och Trondheim, där han fick testa på att döma norska ligan.

– Publikmässigt och tempomässigt ligger de efter i utvecklingen, men de är inte långt ifrån. Matcherna var oerhört välspelade och norska futsalspelarna visar en oerhörd respekt och ödmjukhet gentemot domarna.

Just Finland har länge varit den dominerande nationen i norden, något man också visade under senaste Nordic Cup. Däremot tror Jansizian inte att den svenska ligan är ljusår från den svenska.

– Jag skulle säga att vi löper sida vid sida. Om SFL-lagen utvecklar sin taktik och får mer futsalkunskap är vi definitivt förbi.

Säsongen lider mot sitt slut. Endast finalen är kvar innan futsalen lämnar ett stort vakuum efter sig tills hösten. Det är också i dessa tider som det blir naturligt att reflektera över säsongen.

– En stor skillnad jag har märkt är att lag som fått med spelare i landslaget blir mer harmoniska. De spelarna som varit med i landslaget blir ännu mer koncentrerade under matchen, vilket smittar av sig på medspelarna. Detta är något som jag tillsammans med kollegorna har uppmärksammat och diskuterat. Jag hoppas därför att fler spelare får chansen i landslaget så att kunskapen och elittänket sprider sig till alla.