INFÖR SÄSONGEN: Hammarby bygger för framtiden

Förra säsongen blev inte riktigt vad man hade hoppats på. Nu bygger Hammarby IF nytt med ett ungt och talangfullt lag. 
– Det här är ett långsiktigt projekt, förkunnar huvudtränaren Daniel Blanco.

”Bajen” är en av de traditionella storklubbarna inom fotbollen som även inlett en satsning på futsalen. Kanske var det så att pressen som det medför att representera en storklubb tog överhanden över Hammarby-spelarna i fjol, då man trots ett starkt läktarstöd missade slutspel och i stället rentav var tre poäng från nedflyttningsplats.

– Det var mycket som gick snett. Vi fick en olycklig start, vilket gjorde att vi hamnade i en ond spiral med dåligt självförtroende. Samtidigt blev vi nog lite tagna på sängen av hur bra serien var tempo- och kvalitetsmässigt, hävdar Daniel Blanco, som har sin bild klar av vad som behöver förbättras till i år:

– Vi måste bli jämnare och hålla en bra nivå över en längre tid. Nu när det är rak serie som gäller kommer det bli väldigt viktigt att vara på tå från början av säsongen. Vi kommer inte ha råd med att ha långa dippar under säsongen.

LÄS OCKSÅ: Här hittar du alla våra inför säsongen-reportage

Till i år har man gjort ett omtag i sin strävan att nå toppen. Bortsett från Peiman Pahlevan Afshari har man fått behålla kärnan i truppen och kryddat den med flera unga talanger.

– Vi är i början av ett långsiktigt projekt där vi tagit in talangfulla spelare både utifrån samt från ungdomsleden. Många av dessa kommer att konkurrera om en tröja redan i år, men framförallt är tanken att de ska etablera sig på den här nivån nästa säsong, förklarar Blanco.

Bland alla ungtuppar finns dock mängder med rutin i truppen i form av José Monteiros blotta närvaro. 36-åringen hann med över 100 matcher i Hammarby-tröjan under sin fotbollskarriär och är nu några år senare en stöttepelare även i klubbens futsallag.

–Det är klart att han betyder jättemycket. Han är en stor förebild för våra spelare i flera aspekter, men framförallt i sättet han förbereder sig inför match. Dessutom är han en stöttande människa i alla lägen, såväl på som utanför planen, berömmer Blanco.

LÄS ÄVEN: Djurgården siktar högt: ”Vill slåss om medaljer”

Nytt serieupplägg samt många nya spelare in i truppen. Addera förra årets resultat till ekvationen och du får bakgrunden till att Blancos manskap har en relativt blygsam målsättning med säsongen.

– I och med att det är tre lag som åker ur och att säsongen håller på till 31 mars får vi nöja oss med ambitionen att hålla oss kvar. Klarar vi det kan vi vara nöjda och fortsätta bygga på vårt projekt, säger Daniel Blanco, som fått se sitt lag stå för en ”klassisk” försäsong.

– Det har varit blandade resultat under träningsmatcherna, vilket är typiskt för en försäsong. Samtidigt tycker jag att det har gått över förväntan och att vi har fått en stadig försäsong.

Vi får se hur långt det räcker för ”Bajen” under den kommande säsongen. Klart är att man på lördag beger sig till Linköping då det vankas seriepremiär mot KFUM.

Hammarby IF FF Futsal 2018/19

Huvudtränare: Daniel Blanco. 

Hemmaplan: Eriksdalshallen.

Nyförvärv: Josef Rakez, Nicolas Vaz, Tolga Ayranci samt ett antal från ungdomsleden.

Spelarförluster: Peiman Pahlevan Afshari. 

Placering i fjol: Sexa i SFL norra. 

Seriepremiär: Lördag 13 oktober borta mot KFUM Linköping.

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img