Borås hoppas att bättre moral ska ge bättre resultat: ”En tabell ljuger inte”

Borås AIK hade länge tätkänning förra säsongen men föll till slut kort. Inför denna säsong är Boråsprofilen Vedad Aganovic inhämtad som ny tränare – med segerreceptet i handen.
– Vi har jobbat med moralen och självkänslan. Ibland kan det räcka med en high five, säger Aganovic till Futsalmagasinet.

Baik var länge med i guldstriden säsongen 2018/19. Efter en svagare avslutning hamnade laget till slut fyra medan rivalen IFK Uddevalla plockade hem titeln.

– Det var spelare som inte insåg att de spelar på den högsta nivån i Sverige och inte brukade fullt allvar. Det var synd för de hade kunnat gå hela vägen. Man kan tycka vad man vill om att man är bättre än andra men en tabell ljuger inte, säger Vedad Aganovic.

Aganovic är ny tränare i Borås inför denna säsong. Han kliver in i klubben med ett gediget CV innehållande spel för båda Boråsfotbollsklubbarna IF Elfsborg och Norrby IF. Han har på senare år varit tränare i olika fotbollsklubbar samtidigt som han arbetar som projektledare för Elfsborg. Utöver detta har Aganovic spelat futsal på högsta nivå i Bosnien.

Odds: Borås–ÖSK
1: 2.05 X: 4.90 2: 2.28
Spela på matchen här!
*Annons i samarbete med Coolbet*

”Behövde någon med pondus”

Aganovic nappade när BAIK inför säsongen sökte en tränare som förespråkade struktur och disciplin.

– De behövde någon med pondus. Jag passade in väldigt bra på den beskrivningen, säger han.

Aganovic har haft att göra med många av spelarna i Borås trupp under tidigare tränaruppdrag. Detta i samband med att han följt laget under många år har gjort att han kunnat se truppens akilleshäl utifrån.

– Borås har varit bra under många år men laget har brustit i organisation och disciplin, säger han.

Huvudmålet för Aganovic har därför varit att komma in och åtgärda just detta.

– Vi har jobbat jättemycket med självkänslan och moralen. Ibland kan det räcka med en highfive för att man ska känna sig delaktig. Det är viktigt när man jobbar med människor. Alla ska känna sig viktiga för i slutändan behövs alla.

Psykologisk utveckling

Just den psykologiska utvecklingen var central när försäsongen planerades. Förutom värdemätare mot IFK Uddevalla och IFK Göteborg planerades det in en match mot FC Real Internacional.

– Den matchen gick vi runt på 16 spelare och mitt mål var att förvirra mina spelare. Det blir förvirrat ibland och då ville jag se vad vi gör då och hur vi tar itu med situationen, kommentarer Aganovic.

Utöver dessa matcher valdes ett lag av en mer udda anledningen. En oväntad seriekonkurrent – som Aganovic väljer att hylla.

– Borås har historiskt haft det svårt mot Torslanda IK. Det har varit en match Borås alltid tänkt att de ska vinna men sällan gjort. I matcherna mellan lagen har Torslanda varit det bättre laget. Därför var detta en del av den psykologiska träningen, säger han om valet.

Jämn serie att vänta

Hur går det då för Borås AIK under säsongen? Det är en försiktigt optimistisk Vedad Aganovic som svarar.

– Det är den jämnaste serien vi någonsin haft men det hade varit oförskämt att säga att vi inte ska vara med i diskussionen. Samtidigt ska vi komma ihåg att spelarna inte är proffs och därför vill jag inte sätta onödig stress på dem. Målet är att vinna varje match. Om vi gör det vet vi var vi hamnar.

Fakta: Borås AIK

Placering i fjol: Fyra i SFL

Huvudtränare: Vedad Aganovic

Trupp

Målvakter:
Dino Palilja
Victor Sääf
Mikael Andersson

Liberos:
Abdoulie Bojang
Edin Filipovic
Irfan Delimedjac
Mergim Shala

Vingar:
Robin Yarsuvat
Ricky Lundberg
Wahid Javid
Ronie Islam
Jahid Javid
Mattin Najafi
Nino Osmanagic
Eduardo Ringman

Pivoter:
Arjan Mostafa
Henrik Svedberg

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img