”Nu har vi ambitioner på riktigt – det saknade vi förra gången”

De senaste säsongerna har futsalen i Sverige lidit på sina håll. Lag efter lag från RFL, division 1 och andra serier har ena säsongen tävlat i sina serier för att säsongen efter fallit in i en skugga. Falcao FC, Halmstad BK, Fågelfors IF, KFUM Linköping, Malmö City FC och Stockholm FC är några exempel som har gått denna dystra väg. Ett annat lag som tillhör den kategorin är Oranje FK som så sent som säsongen 2018/19 kom tvåa i division 1 Södra Svealand för att sedan försvinna. Nu är de tillbaka och Futsalmagasinet följde med på en öppen träning under försäsongen.

Säsongen 2018/19 var Oranje FK i sin absoluta prime. Den Stockholmsbaserade föreningen, vars namn är en hyllning till det holländska fotbollslandslaget och vars fotbollslag huserar i fotbollens absoluta bakgård med spel i division 7, hade slutat tvåa division 1 Norra Svealand två poäng bakom Söder Futsal. Och i och med framgången så hade man visat att man är ett lag att räkna med i division 1-sammanhang och man hade dessutom vittring mot ett SFL-kval. ”Kanske spel i högstaligan inte låg så långt ifrån oss trots allt”, kanske spelarna intalade sig själva med en förhoppning om nästa säsong. Men någon nästa säsong blev det inte, utan Oranje skulle likt många andra lag följa den trend som har präglat sporten där lag sätter sig i malpåse alternativt försvinner helt. 

För Oranje skulle detta försvinnande från futsalen vara i ett antal år men nu till denna säsong är de tillbaka med samma beslutsamhet som Willem Van der Decken som i berättelserna försökte runda Godahoppsudden med ’Den flygande holländaren’. I denna verkliga berättelse så är kapten Van der Decken utbytt mot kapten Zack Morgonro som ska ta sitt skepp genom det hav som division 2 i Stockholm får symbolisera. Lägg till att potentiella motståndare är Söder Futsal och Sickla IF (f.d. Nacka Juniors FF) som båda har ett förflutet i SFL men som åkte ur division 1 till denna säsong.

Vid sin sida har Morgonro eldsjälen Niklas ´Bud´ Fält som har varit en del av Oranje i många år och det är den duon som möter upp mig i förorten Gubbängen. Platsen är Gubbängens Centrum med ett stenkast från Tunnelbanan men också alla butiker, resturanger och den idrottshall som träningen sedan kommer att utspela sig i.

Oranje FK under glansdagarna. Foto: Oranje FK

Stämningen är god hos duon som ser fram emot att äntligen få komma igång igen. Hur den slutliga truppen blir återstår att se.

– Vi försöker att få till lite av det gamla gänget och spetsa på med nya spelare.

För Morgonro blir Oranje hans första tränaruppdrag. Han var spelare i laget när de spelade i division 1 och han var också aktuell för Djurgårdens IF under en period. Efter att Oranje hoppade av division 1 och inledde ett samarbete med Söder Futsal där några av spelarna gick över till Söder medan de flesta lade ner, bland annat Morgonro.

– För min del så blev jag pappa och då kom fotbollen och futsalen i andra hand och när Oranje lade ner futsalen så kände inte jag för att byta lag utan då lade jag ner futsalen. Sen har jag spelat lite fotboll de senaste åren men nu har jag bestämt mig för att satsa på att vara tränare, säger Morgonro som får frågan om vilket stöd han får som ny tränare:

– I första hand så är det Bud som ger mig stöd då han har haft hand om de olika lagen i Oranje. Sen finns det många duktiga spelare som har spelat högt upp och som är mina vänner. Det kommer att bli ett kompislag från början med folk som jag känner och dem stöttar också mig och försöker att ge mig konstruktiv kritik.

Bud flikar in:

– Zack kom till vårt fotbollslag för sex-sju år sedan och är lite av ett tränarämne. Han kommer gärna med egna reflektioner om hur saker och ting skall genomföras. Jag är inte förvånad att han nu är tränare.

Blir säsongen lite av en mjukstart?

Morgonro igen:

– Vi får ta det för vad det är. Truppen är inte spikad men jag har haft kontakt med många duktiga som är sugna på spel. Får vi ihop det lag som jag hoppas på, då ska vi kunna utmana i toppen men det är samtidigt ett debutår för laget.

Foto: Krister Melin

Oranje är just nu inne i sin försäongsfas där öppna träningar står på agendan. Platserna för passen kan variera då halltider i Stockholm är en lyxvara och inget som växer på träd. Truppen är inte spikad och man söker fortfarande efter spelare till det lag som Morgonro just nu bygger. Trots detta så har en stor skara med spelare tagits sig till passet där flera spelare kommer från föreningens fotbollslag och den äldsta liraren är en bra bit över 50.

Det klassiska tugget sätter prägel i avlånga omklädningsrummet innan spelarna äntligen får beträda det mörkgröna sportgolvet. Efter ett tag drar allting igång med uppvärmning. Klockan har nu passerat åtta på kvällen. Morgonro förklarar upplägget för det aktuella passet där ett antal spelövningar står på agendan.

Foto: Krister Melin

Bland de spelare som lägger sin uppmärksamhet på tränare Morgonros instruktioner så hittas det också en förmåga av namnvärde. Den som bidrar med detta denna kväll är Stephan Eriksson som har spelat i SFL med både Djurgårdens IF och Hammarby IF men han har också erfarenhet från futsal i Australien. Huruvida det blir en fortsättning för Eriksson är oklart men det märks på tränarens kroppskropp att det finns en önskan av att ha honom i laget.

Den rutinerade Australien-vagabonden visar upp sin briljans när drillningen genomförs. Han låter sin erfarenhet tala när han stöttar sina medspelare där behov finns. Morgonro observerar under övningarna och tvekar inte att pausa när han känner att det låser sig för spelarna. Med sin pedagogiska förmåga går han in och förklarar vad han vill ha ut av övningen, och han visar i praktiken hur det ska gå till. En av spelarna fick ont i sätesmuskeln och fick bevittna passet från sidan.

På andra sidan av planen så tränar två tappra målvakter. Bollarna är uppradade och den äldre målvakten förklarar drillningen. Den ena målvakten ställer sig mellan stolparna medan den andra målvakten och Niklas Bud tar plats vid en varsin bollhög. Förflyttningarna och benparaderna avlöser varandra. Efter en stund byter målvakterna plats med varandra och den yngre förmågan som har en bakgrund som handbollsmålvakt visar sig ha egenskaper som passar utmärkt i futsal.

Foto: Krister Melin

När bägge grupperna är klara med sina övningar övergår träningen till lite skottövningar och sedan matchspel. Tempot varierar och trots att kvalitén är allt annat än den som man vanligtvis är van vid att se från SFL och andra ligor så visar killarna upp vilja på planen. Trots att många är trötta och att klockan närmar sig tio så fortsätter majoriteten att spela.

Till slut får spelarna inse att passet är över för denna gång och alla tackar för sig. Jag och Morgonro fortsätter efter träningen att besöka ett ställe som fortfarande har öppet trots mörkrets intrång. Vi diskuterar många olika saker inom sporten innan vi går tillbaka till intervjun, där Morgonro själv ställer en fråga.

– Skulle du kunna skriva att vi är ute efter provspelare? Att vi bygger nytt lag och tar in spelare som vill testa.

Absolut, det kan jag ordna. Vad vill du uppnå med Oranje?

– Vi vill att folk ska veta att vi är tillbaka och fast vi inte sysslade med futsal så länge så vet jag att det var snack om oss när vi från ingenstans var nära att ta oss mot SFL. Vi var liksom bara ett kompisgäng som jag sa innan, det var många här från söderut och nån kompis kom och gick.

Morgonro fortsätter:

– Jag hoppas att folk förstår att nu är det mer på allvar än förra gången. Nu har vi ambitioner på riktigt. Det saknade vi förra gången.

Han berättar att en av anledningarna till att Oranje försvann förra gången var att inställningen inte var den bästa. Många av spelarna var av division 6-kaliber och tillhörde Oranjes fotbollslag och de bästa i futsallaget höll en fotbollsnivå som motsvarade division 2-4 vilket innebar att futsalen sattes i andra hand och intresset blev därefter, vilket resulterade i att Oranje och Söder sedan ingick i ett samarbete där Oranje utgick från division 1 och några spelare hoppade över till Söder Futsal.

– Man kan säga att det var vårt egna fel att det blev som det blev. Vi hade inga ambitioner, konstaterar Morgonro.

Hur känner du nu?

– Nu vill jag tvätta bort den stämpeln. Jag pratar mycket med mina vänner som jag tar med mig till träningarna att ”nu gör vi en ordentlig nysatsning”. Vi ska ha ambitioner för SFL och vi ska vilja att det här bli bra från start.

Vi fortsätter att prata och till slut får vi beskedet av en anställd på krogen att det är stängning.

– Det är fortfarande tjugo sekunder kvar till stängning, replikerar jag med glimten i ögat innan jag och Morgonro tar farväl av varandra.

Om du som läsare bor i Stockholmstrakten och är intresserad av att testa vingarna i ett nygammalt lag som till denna säsong ska spela i division 2. Kontakta Zack Morgonro på följande telefonnummer: 0762976090

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img