Sluta mumla i mikrofonen!

0

I en tid när futsal kanske inte hörs får jag se till att skrika lite extra mycket. Sedan om det är för döva öron får någon annan bedöma. Tidigare har jag skrivit om bristen på hallar, spelare som måste ta mer ansvar och att klubbarna måste ligga i för att få upp intresset för deras matcher.

Jag påminner inte bara om de artiklarna för egen berömmelse utan för att jag på något sätt vill knyta ihop ett par saker jag gått och grubblat på länge. Mycket vanligtvis kanske fokuseras på hur spelet skall se ut eller vilka spelare vi skall ha, men det logistiska är minst lika viktigt. Kombinera detta med en inställning som främjar sporten så har vi bra förutsättningar för bra futsal.

Alldeles för många gånger har jag varit på futsalmatcher under säsongen som känts undermåliga. Då snackar vi inte spelet utan om allt runtomkring. Det är trots allt SFL vi snackar om, högstaligan, vad det nu betyder…

Kanske är jag som vanligt hård, gnällig och sur men vissa småsaker runt omkring matchen bidrar till att hela upplevelsen blir lyckad eller inte.


Efter ett långt försvarstal kanske jag skall komma till skott. Jag hade tänkt att prata lite om sekretariatet i denna artikel och för mig består den av följande delar: speaker, DJ och timekeeper.

Speakern är för mig en nyckel i sekretariatet. När jag säger speaker så är det den personen som håller i mikrofonen och utannonserar laguppställning, målskyttar, gult kort och så vidare.

Här behövs en person som pratar tydligt i micken så alla hör, gärna med lite inlevelse, och inte är blyg. Det funkar inte att sitta och mumla i micken eller flabba, personen här skall vara lika professionell som spelarna. Speakern skall föra protokoll över mål, assist, kort och frisparkar, dels för att hjälpa domaren och för att ge underlag till lagen. Detta bör även fungera som en hjälp när man skall utannonsera målskytt och så vidare.

Det gäller att speakern har bra samarbete med den personen som sköter musiken. En stor käftsmäll till alla de som tror att de kan spela musik på högsta volym samtidigt som man utannonserar en målskytt. Några bra ord i ordlistan är tar ledning, utökar ledning, reducerar, kvitterar. Spelarna varnas dessutom, de drabbas aldrig av ett gult kort.

DJ:n får gärna se till att anpassa musiken till målgruppen. Kolla på läktaren vad det är för folk som sitter där, hör med föreningen vad man vill spela. Se till att ha förberett en eller flera listor innan matchen.

En så enkel, men proffsig, sak är dessutom att sänka volymen istället för att trycka på paus. Låt musiken rulla hela tiden och höj och sänk volymen, detta går både på en dator/platta/mobil eller ett ljudbord. Personen som håller på med musiken skall inte hålla på att krångla med något annat heller, möjligtvis vända blad på antal frisparkar om man inte kan få upp det på resultattavlan.

Ha gärna lite förberedda låtar vid inmarsch och mål, så publiken känner igen sig. Har man en stort namn som IFK Göteborg eller Hammarby på tröjan kan man kolla hur de gör och helt enkelt härma dem. Har man inte det stora namnet kan man alltid koka ihop något själv, endast fantasin stoppar en.

Sist men inte minst har vi timekeepern. Herregud så det slarvas på denna positionen. Ett par sekunder hit eller dit kan betyda mycket. Personen som sitter bakom klockan måste ha ordentlig koll på hur allt fungerar. Se till att ha bra spelförståelse så klockan stannar och går igång vid rätt tillfälle.

Det kan vara ganska hetsigt att hålla tiden, spelare tycker man borde haft några mer sekunder och tekniken kan alltid krångla, därför skall denna personen inte hålla på med något annat än just klockan.

Jag vet att olika antal personer sitter i de olika sekretariaten, och att det ofta är svårt att få folk dit. Men gud så viktigt det är att ha rätt spelare på rätt position, även på evenemangen. Jag vill även passa på att lyfta ett par bra exempel, Örebrolagen till exempel med ”landslagsspelarna” Benny Gill och Nicklas Leo eller IFK Uddevalla. Det finns säkert fler bra exempel, men klart är att förbundet borde sy ihop en liten utbildning av Benny Gill och Nicklas Leo för alla funktionärer.


Jag kollade lite Degerfors-Dalkurd i veckan och fick allt ett stort leende på läpparna. Vändningen som Sargon Abraham i Degerfors gör när han sätter dit 2-1 är precis ett exempel på hur fotbollsspelare gynnas av att spela futsal. Här borde fotbollslagen som är kritiska mot futsal se att det finns en vinst att kombinera båda sporterna. Om man inte är övertygad av det slår jag vad om att Sargon säkert kan berätta personligen…

I Degerfors återfinns också Nikola Ladan som var en prestigevärvning av IFK Göteborg Futsal under säsongen. Resultatet? Två spelade matcher och ett rött kort, sedan var det fotboll för hela slanten. Härligt att Ladan verkar ha kommit till rätt i Degerfors i alla fall…

Åh, vilken måltjuv han är Richard Yarasuvat, Borås AIK-spelare i futsalen. Frågan är om han kommer få fortsätta spela futsal, särskilt när Dalkurd är tippade i toppen av Superettan…

Highlights från matchen kan ni se på en konkurrerande hemsida som skriver om något som verkar likna fustal…


Cirkus minst sagt i Lidköping, oavsett vad som sagt och gjorts är det minst sagt anmärkningsvärt. Vi får se hur det går, men hoppas givetvis att det går så bra som möjligt för alla parter.


Kanske lite gnällig, kanske lite långt, men för er som orkat er igenom så är ni välförtjänta en glass. Jag är givetvis tillbaka nästa söndag med en ny krönika, vill ni att jag skall skriva om något speciellt är ni självklart välkomna att kontakta mig, ni vet var ni hittar mig.

Pssst, snart måndag, ny vecka och nya möjligheter!

SE ÄVEN: Renovering för Torslanda