Seriositet eftersökes – byt inte runt nummer

Söndag igen, det känns som att tiden går fort fram även om det inte är futsalsäsong. Söndag betyder som sagt krönika från mig och jag tänkte fortsätta skriva lite kring saker jag tycker kan förbättras till nästa säsong.


Flertalet lag i SFL har haft en rejäl spelaromsättning, något jag inte tror är bra på längre sikt. Klubbarna måste ha spelare som tränar med varandra varje vecka och spelar regelbundet om sporten skall tas på allvar. Att vissa spelare sedan inte behöver träna för att spela är en annan femma, något som jag som tränare aldrig hade kunnat acceptera.

Jag har under säsongen sett spelare byta nummer vilt, ha olika nummer på shorts och tröja och till och med sett tröjor utan nummer. Skäms på er som tror att detta är någon lekstuga. Hur svårt kan det vara att ta fram två ställ med samma nummer så att spelarna har samma nummer hemma som borta? Och hur svårt kan det vara, har man ett antal spelare man skall spela med så antar jag att de får var sin tröja var?

Se till att varje spelare har en hemmatröja och en bortatröja med eget nummer på, så kan de ta hand om den personligen också. Så slipper någon stackars materialare tvätta den… Skaffa fram tre reservtröjor för eventuella nyförvärv eller uppflyttningar av juniorer som man kan använda.

Som målvakt är man lika mycket spelare som en utespelare. De skall också ha nummer. Det skall inte tolereras att spela i någon tjocktröja eller tröja utan nummer.

Om man inte uppfyller kraven vad gäller klädsel, det vill säga nummer på tröja och samma på byxan så skall man inte få beträda spelplanen. Har man inget nummer på tröjan eller om det inte matchar med byxnumret så är det väl bara att tejpa? Tejpa ett nummer och tejpa över om det är fel nummer.

Jokerspelaren bör på sikt ha en egen målvaktströja, men jag förstår att alla lag inte vill investera i det då flera spelare kanske spelar joker. Har man en spelare som används flitigt som joker kanske det kan vara värt att investera i ändå. Credd till Örebro SK där, där Pajtim Abazi spelat mycket joker i sin egna målvaktströja.

Jag nöjer mig med väst för joker för tillfället, om man fixar problematiken med nummer som jag nämnt ovan.

Det kanske känns som petitesser eller annat när jag diskuterar saker som nummer på tröjor eller hur man sköter sekretariatet, men faktum är att det är viktiga faktorer som gör väldigt mycket. Vi människor gillar att känna igen oss, att en spelare har olika nummer varje match, eller till och med har ett annat namn på ryggen, gör att man blir förvirrad. Särskilt seriöst är det inte heller.


Roligt med ett inofficiellt damlandslag, ledda av Luciano Lorca och Benjamin Namini. Två framgångsrika ledare och många duktiga spelare från Falcao och Lindahl. Förhoppningsvis kan vi ha ett landslag inom snar framtid där spelare från flertalet lag får vara med och delta.

I detta läget är det klart positivt för de spelarna som får vara med och få erfarenhet, men försämrar dessvärre konkurrenssituationen. Lindahl och Falcao kommer fortsätta vara ledande inom damfutsalen även nästa säsong, det är upp till bevis för andra lag att visa att man vill utmana.


Stort grattis till Sievi Futsal, som vann guldet i Finska Futsalligan. Jag intervjuade ordföranden Kai Perttu i mars som redan då var förhoppningsfull. Vi får väl se hur länge det dröjer innan det blir en bäst av två/tre/fem även i vår final…


Ja, jag känner på mig att det kommer hända mer saker nästa vecka, vi får se hur det går. Till er alla, ha en fantastisk vecka!

LÄS ÄVEN: När vi gräver guld i Spanien

Alla övergångar 2022spot_img

Senaste nyheterna

Relaterade artiklar:

spot_img