Fredriksson: ”Sveriges bästa futsalspelare förtjänar Sveriges bästa ledarstab”

0

Under onsdagsförmiddagen nåddes vi av beskedet att IFK Uddevalla Futsals tränare Angelo Vega ställt sin plats till förfogande och inte kommer fortsätta träna mästarlaget. Ett beslut som enligt klubbdirektör Dennis Fredriksson växt fram efter meningsskiljaktigheter mellan vissa spelare och Vega.

– För två veckor sedan tog spelarna upp frågan kring att utveckla vår spelidé mot det hållet landslaget går med Matija Dulvat som förbundskapten. Han själv ville köra vidare på den spelidén som gett oss två SM-silver och ett SM-guld. Spelarna hade därför inget förtroende att han kunde efterlikna den spelidén landslaget har.

Ja, spelidén har givit Uddevalla framgångar i Sverige och senast föregående säsong vann man finalen mot Borås, vilket också säkrade dem en plats i Uefa Futsal Cup (som nästa säsong döps om till Uefa Futsal Champions League).

– Vega har en väldigt bra spelidé i och med de framgångarna vi faktiskt fått. Däremot vill han inte jobba som landslaget gör, vilket spelarna vill. IFK Uddevalla Futsal tycker det är bra att ha ett internationellt perspektiv, vi vill spela ute i Europa.

– Vi tar futsal på största allvar, vi vill forsätta vara en ledande futsalförening i Sverige. Dessutom vill vi ut i Europa, vi vill komma ännu längre än vad vi kom i år. Därför kommer vi hitta en bra lösning, inte en dålig.

Själva konflikten skall ligga just i att spelarna vill spela på ett visst sätt medan Angelo Vega vill spela på ett annat, vilket har skapat meningsskiljaktigheter. Angående de uttalande Vega gjort kring att det är spelarnas individuella skicklighet och inte hans ledarskap som givit dem framgångarna de fått, säger Fredriksson följande:

– Det får stå för Angelo. I alla duktiga lag finns starka individualister. Därför har vi flest spelare representerade i landslaget, de är uttagna på grund av sin individuella skicklighet.

LÄS ÄVEN: ”Svensk futsal måste synas”

Nu kommer futsalsektionens styrgrupp gå vidare och ta fram ett par förslag som kommer läggas fram för klubben. Premissen är att kandidaterna skall vilja utveckla spelet likt man gör i landslaget. I mitten av nästa vecka förväntas man ha en färdig organisation kvar. Sedan om det är en tränare eller en ledarstab, det är oklart.

– Vi skall vinna SM-guld i år med. Vi vill fortsätta vara landets ledande futsalförening. Är det någon tränare som är lite sugen får man gärna höra av sig till mig. Det förutsätter då att man vill spela som landslaget gör.

– Skall jag vara riktigt ärlig är det inte lätt att ersätta Angelo med en person, såpass mycket kunnande han har. Det kan vara så att det kommer behövas flera personer med olika spetskompetenser.

Lalo Rojas skulle kunna vara ett alternativ för Dennis Fredriksson då han tidigare varit med. Även Hector Maravilla skall vara ett spår, men det är inget man pratat om. Inga namn har än så länge diskuterats, ingen skall heller fått frågan. Däremot är man klara över att man vill ha en person, spelare och/eller tränare som haft med futsal att göra tidigare.

– Klart Sveriges bästa futsalspelare förtjänar Sveriges bästa ledarstab.

Dennis Fredriksson stänger inte dörren för att vi kan få se en comeback av Angelo Vega i framtiden:

– Angelo är alltid välkommen tillbaka i föreningen, han har ett stort IFK Uddevalla-hjärta och vi har ett stort hjärta för honom. Det kanske inte blir det kommande året, men på längre sikt är han välkommen om han vill själv.

Tidigare har Mikael Alfredsson lämnat tränarrollen i Uddevalla, vilket gör att IFK Uddevalla Futsal skall tillsätta ännu en tränare på kort tid.

– Det finns inga lyckliga skillsmässor, men det brukar komma något bra ur det.

LÄS ÄVEN: ÖSK värvar norsk landslagsspelare