INFÖR SÄSONGEN: Målglada Nacka Juniors vill till slutspel: ”Kommer kriga”

0

De förädlar fotbollsspelare till futsalstjärnor och ser storklubbarna som lillebror. I år vill Nacka Juniors ta sig till SM-slutspel för första gången.

Klubben bildades 2012 med ambitionen att utveckla fenomenet futsal i Nacka. Däremot var föregående år tufft, där man länge slogs för att undvika bottenträsket. Stockholmarna slutade till sist femma, efter att ha haft samma poäng som Falcao, men två mål sämre målskillnad. Laget sprutade in mål, flest i hela norra serien, men släppte också in flest. Ser man till antal gjorda mål var det endast Borås AIK (93) och IFK Uddevalla (71) som gjorde fler i SFL.

Eldin Kozica har bland annat ett SM-guld med Djurgården fotboll. Han var också med i det första futsallandslaget och slet av hälsenan 2013. Därefter har Kozica spelat i Falcao, för att sedan gå till Nacka. Nu är han nybliven spelande tränare i klubben.

– Det känns väldigt spännande. Jag har spelat futsal i många år och lärt mig en del under resans gång. Det ska bli väldigt kul och inspirerande att försöka sätta min prägel på framtidens Nacka, säger den nyblivne tränaren Eldin Kozica.

I år har man fått sällskap i SFL Norra av Djurgården och Hammarby. Båda föreningarna är tungviktare vad gäller historia och supportrar, i alla fall i fotbollen.

– Det bidrar helt klart till att futsalen hamnar än mer på kartan för svenska folket. Förhoppningsvis kommer de att locka mer publik, inte bara på deras matcher och derbyn, utan även på våra. Men både Hammarby och Djurgården är helt klart lillebror i futsalsammanhang. Det finns många futsalföreningar i Sverige som är långt före.

LÄS ÄVEN: Läs hur SFL-klubbarna tänker inför premiärerna

Nacka Juniors har en lång historia av att förädla fotbollsspelare till futsalspelare med bra spelförståelse, passningsspel och ödmjukhet. Detta är något som Kozica vill fortsätta med.

– I år kan man förvänta sig ett lag som vill utveckla sig hela tiden i det taktiska, samtidigt som vi inte kommer att rucka på den individuella skicklighet som varit de senaste årens identitet.

Laget har aldrig gått till slutspel, men säger sig vilja sätta Nacka på Sveriges futsalkarta. Vad passar bättre då än att vinna SM-guld?

  Jag tycker det är dumt att prata om SM-guld då vi dels aldrig gått till slutspel tidigare samt har en hel del nya spelare. Det kommer att bli den tajtaste serien någonsin. Den kommer att leva länge, jag tror vi kommer få vänta in i det sista innan vi vet vilka fyra lag som går till slutspel. Med det sagt, vi vill vara med och kriga om en slutspelsplats, och sen kan allt hända.

LÄS ÄVEN: Skövde ska lyfta med förre förbundskaptenen

Analys

Nacka har en ny tränare i Eldin Kozica, som jag tror kan bli oerhört bra. Som spelare besitter han många fina futsalkvalitéter som jag tror han kan förmedla till sina spelare. Laget har som sagt en historia utav att vara duktiga individuellt och med Kozica vid rodret kan man säkerligen ta nästa steg i lagets utveckling. Enligt mig finns det många likheter mellan Nacka och Borås, båda lagen sprutar in mål och har många spelare som är duktiga individuellt. Däremot behöver båda lagen förbättra försvarsspelet och släppa in färre mål. Kanske kan Nacka med Kozica som tränare göra samma resa som Borås och skrälla i år?