INFÖR SÄSONGEN: Trots tunga tapp – räkna aldrig bort Borås: ”Mognare i år”

0

Målgladast i fjol och en finalplats. Största målskytten har flyttat, men Borås AIK känns ändå starkare än förra säsongen och kan slåss om medaljer igen.

Borås sprutade verkligen in mål under fjolårssäsongen och det har man fortsatt med under försäsongen. Ett par tunga tapp – bland annat skytteligavinnaren i SFL Södra, Fehim Smajlovic – gör att många räknar bort Borås i toppstriden. Tillsammans med Robin Yarsuvat och Wahid Jawid utgör Smajlovic den trio som skrivit på för konkurrenten IFK Göteborg.

Däremot har Boråsarna fyllt upp med bland annat Ronie Islam som varit nere i Malmö City FC och vänt, Jahid Jawid (vars storebror Wahid spelar i IFK Göteborg numera) och Arjan Mostafa som har fotbollsmeriter från allsvenskan och irakiskt landslagsspel.

LÄS ÄVEN: Ett renoverat ÖSK ska bli bäst i stan igen

Ali Zaafrani är en spelare som imponerat på många under försäsongen, där han har smällt dit ett och annat hattrick. Tillsammans med Irfan Delimedjac, Hoshiyar Solaimani, Ricky Lundberg och Younes Raisi med flera, är han ett stort offensivt hot för motståndarna. Succétränaren Petter Florentin lär, trots spelartappen, vara nöjd med sin trupp. Däremot lär det bli en del nötande i defensiven, då man fortsatt släpper in många mål jämfört med andra topplag.

– Vi kommer att vara lika hungriga i år som vi var i fjol, säger lagkapten Hoshiyar Solaimani.

Den hårdskjutande liberon brukar vara längst bak i banan. Ändå lyckades han förra säsongen göra 13 mål. Det var näst bäst i Borås och tredje bäst i SFL södra.

– Laget är ett år mognare. Tillsammans är vi oerhört revanschsugna efter finalförlusten mot Uddevalla. Sveriges bästa offensiv kommer leverera även i år, säger Solaimani.

Han är, tillsammans med Irfan Delimedjac, ryggraden i ett Borås som definitivt vill blanda sig i guldstriden.

Offensiven är lagets signum, där det ofta sätts full fart framåt, men kanske inte defensiven. Värt att notera är att många av de insläppta målen kom i matchernas slutskede, och där kanske disciplinen bör bli bättre till denna säsongen. Hade det inte varit för ett par tunga bortfall i finalen, hade Borås mycket väl kunnat sno åt sig guldmedaljen från Uddevalla. I år har BAIK en betydligt bredare trupp och blir inte lika sårbara.

LÄS ÄVEN: Malmö förbättrar fjolårets brister – räcker det hela vägen?

Analys

Är det något vi har lärt oss från förra året är det att aldrig underskatta Borås. Borås har tappat några spelare, bland annat skytteligavinnaren Fehim Smajlovic till IFK Göteborg. Däremot har man fyllt på truppen med flertalet spelare som kan fylla tomrummet. Ali Zaafrani har potential att bli lagets och kanske seriens nästa skyttekung. Överlag känns laget starkare i år än förra, trots spelartappen. Truppen har som sagt fyllts på och Petter Florentin gör sitt andra år som huvudtränare. Seriens målrikaste lag lär fortsätta leverera, räcker det till SM-guld?