INFÖR SÄSONGEN: Ny tränare skall lyfta änglarna till nya höjder

0

Som dubbla regerande mästare floppade Blåvitt ifjol. Nu ska en spansk tränare föra storlaget tillbaka till toppen.

IFK Göteborg var en sekund från Elite Round i Uefa Futsal Cup föregående säsong och topptippad i SFL. Det blev en femteplats och besvikelse för många. Inför säsongen har man bland annat rekryterat en ny tränare i Guillermo ”Willy” Sotorrio från Spanien, samt assisterande tränare Mattias Rölling-Hallongren från Djurgården. Den förstnämnde har arbetat med att utveckla det taktiska spelet.

Något som IFK Göteborg varit kända för är sin höga press i försvarsspel och varianter på fasta situationer som man under Willys ledning vill fortsätta utveckla.

Med nyförvärven Fehim Smajlovic, Wahid Jawid och Robin Yarsuvat från Borås AIK, samt målkungen Oskar Örth från FC Frölunda och det tekniska geniet Nima Kadivar från Nol IK bildar man en oerhört stark trupp. Laget har tappat ett par spelare, samtidigt som Mathias Etéus och Rickard Ekdahl är tillbaka efter ett respektive två års skadefrånvaro. Viktige Erik Svensson är även tillbaka efter ett års utflykt till huvudstaden.

LÄS ÄVEN: ”Vi har en bra mix mellan unga och erfarna spelare”

Just Mathias Etéus, som agerar sportchef men även ska försöka spela, är hoppfull inför seriestarten:

– Självklart har vi en chans att vinna, alla lag i SFL har chans att vinna SM-guld. Samtidigt har vi många nya spelare, men framförallt en ny tränare, som kommer in med många nya tankar. Går vi till slutspel kommer vi bli farliga.

Blåvitt har tappat den tekniskt skicklige Emilio Rossi till Uddevalla. Och Dan Mönell är osäker till spel då han satsar på fotbollen och är initialt inte medräknad i truppen. Han kan däremot bli en joker i ett eventuellt slutspel. Haidar Bejan har gått till Gais, Fredrik Karlsén till ÖSK och Alen Veric fick inte förnyat kontrakt. Annars lär de flesta känna igen många av namnen i truppen.

Tränaren Willy Sotorrio har gjort en förvandling av laget. Han har tagit spelarna tillbaka till de taktiska grunderna i futsal. Spelarna har själva nött på ordentligt för att visa att föregående säsong endast var en parentes i klubbens annars framgångsrika historia.

LÄS ÄVEN: Hur går det för KFUM i år?

Analys

Göteborg kommer med en säsong som inte gick någon vidare i bagaget. Spelarmaterialet höll klass, men spelet ville bara inte fungera. Dessutom var truppen, trots en del spelarförvärv, ganska tunn. Inför kommande säsong har man tagit in Willy som tränare och ett par spelare med höga futsalkvalitéer. Bygger man nu vidare på sitt internationella spel och kan integrera individuell skicklighet i spelare som Fehim Smajlovic blir man riktigt farliga. En av de stora utmanarna till guldet om man får spelet att stämma.